24.8 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 8, 2024

El Casal de l’Autisme vol més dies

 

El casal ha comptat aquest estiu amb 23 nens i nenes. La seu ha estat a l’escola Torreforta. Foto: Gio Gonzales.

Més dies. Aquesta és la clara reivindicació que clamen des de l’associació Todos en Azul, entitat organitzadora del Casal de l’autisme d’estiu de Tarragona. No és un casal qualsevol. Es tracta d’un casal particular d’atenció individualitzada i adaptada a les necessitats d’infants amb trastorn de l’espectre autista (TEA). Aquest 2023 l’espai ha arribat a la tercera edició i durant el mes de juliol, 23 nens i nenes hi han participat acompanyats de 22 monitors i monitores, gairebé un per cap. L’Escola Torreforta ha acollit un any més el casal.

familiars d’infants amb tea volen mantenir el casal a l’agost

Tanmateix, “un mes es queda curt”, com assegura Juanjo Caravaca, president de l’associació Todos en Azul. Ampliar el casal d’estiu al mes d’agost és una petició que fan les famílies. Moltes d’elles es troben el problema d’on deixar-los i han de recórrer a cangurs o avis, però aquests infants han de seguir una rutina semblant a l’escola. Caravaca exposa que “hi ha familiars que han de buscar lloc per deixar les criatures i hi ha casals que no estan adaptats o que d’entrada ja no acullen aquests nens”.

la interacció amb animals, una de les activitats destacades. Foto: cedida.

“La pena és que el casal dura poc i són moltíssims dies d’estiu”, explica Jessica García, mare de la Mia, una de les nenes participants. La Mia té tres anys i mig i ha sigut el seu primer any al casal. “L’experiència ha estat molt bé, es posava molt contenta a l’hora d’entrar al casal i això és important, que els nens estiguin a gust”, relata. Les famílies posen en valor que els petits puguin seguir l’activitat diària. García afegeix que “la rutina és primordial i necessiten pautes d’estimulació i estar en constant aprenentatge i descobriment sense perdre el fil”.

ATENCIÓ INDIVIDUALITZADA: hi ha GAIREBÉ UN MONITOR PER INFANT

En el cas de la família de la Mia, els ha costat organitzar-se per fer-se càrrec de la nena durant aquests dies. Per això, expliquen que seria “un somni” poder tenir més dies de casal d’estiu. “Tenen dret a un espai segur i a ser atesos”, clama García. “Seria ideal i un recurs més per a les famílies i per a la ciutat”, expressa Caravaca.

Nens gaudint de les activitats del casal. Foto: cedida.

El president de Todos en Azul diu que “això també és una qüestió de salut dels nens i de les famílies” per garantir el seu benestar. Espera que es pugui fer realitat aquesta reivindicació: “Tenim les eines per ser un casal qualificat”. També vol adreçar-se als governs perquè puguin ajudar i dotar el casal de més recursos: “No fa falta que ho expliqui, és veure el casal i el somriure de les criatures. Els polítics ho haurien de valorar”. De fet, durant els primers dies del casal, van rebre la visita de diferents consellers i conselleres de l’Ajuntament de Tarragona.

al juliol ofereixen una gran varietat d’activitats adaptades

La tercera edició del casal ha acabat amb èxit i des de l’organització expliquen que ha sigut “molt bonic i satisfactori”. Enguany, han comptat amb la col·laboració del Consell Esportiu del Tarragonès, i han incorporat noves activitats com la comunicació a través de pictogrames o les activitats cognitives. Excursions, manualitats, visites a refugis d’animals, sortides a la piscina o sessions de perruqueria i bellesa són algunes de la varietat d’activitats que han dut a terme.

“els nens amb tea necessiten seguir una rutina”

La perruqueria, per exemple, serveix també perquè els nens busquin confiança i es treguin la por. “S’han adaptat molt bé i la participació dels nens ha estat genial. Inclús sabien el que anaven a fer l’endemà”, diu Caravaca. Recorda també que és un espai que “obre les portes a tota mena d’autisme” i amb una atenció individualitzada.

La piscina ha sigut el remei per afrontar la calor i les altes temperatures que hem viscut aquest estiu. Aquests episodis afecten encara més als nens amb espectre autista. “Es posen nerviosos i amb la calor ha estat difícil refugiar-los”, afirma Caravaca.

Juanjo Caravaca és el president de l’associació Todos en Azul. Foto cedida.

Malgrat tot, la bona organització i coordinació han demostrat estar a l’altura i haver realitzat una excel·lent feina per a un casal singular. Les famílies comencen el nou curs escolar molt satisfetes amb el casal d’estiu, però amb les ganes que els petits continuessin gaudint de la rutina durant l’agost. “L’any que ve repetirem”, assegura convençudament García amb l’esperança que la Mia i la resta d’infants puguin gaudir del casal durant tot l’estiu.

Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here