23.5 C
Província de Tarragona
Dissabte, juny 22, 2024

Actualitzant la imatge del Ball de Diables

Aquests dies el local amagat del Ball de Diables bull d’activitat com qualsevol altre local d’una entitat del Seguici. Els responsables del grup infantil s’activen per una actuació en una residència, l’equip de comunicació treu fum preparant les properes publicacions a les xarxes socials i encara n’hi ha que comproven empíricament que la nevera de les cerveses funciona i està preparada per les festes. En el cas dels Diables, a més, es respira cert nerviosisme perquè arriben dies grans i encara no està tot a punt. Al centre del local, tot de maces s’estan repintant pel què ha de ser la gran estrena de l’any: els nous vestits dels Diables de Tarragona. Un esdeveniment -no irònicament- històric.

El Ball de Diables estrena nous vestits l’any del seu 40è aniversari

Que les maces s’estan repintant, de fet, és un eufemisme, perquè els mateixos diables que les han de pintar es discuteixen per com ho han de fer mentre esperen el mestre de cerimònies. L’il·lustrador tarragoní Edu Polo és l’alma mater de l’actualització del vestuari. Quan Polo arriba, posa pau entre diables encesos i dona ordres sobre els colors, l’estil i la tècnica, ajudat per una xuleta que només entén ell (i ni ell). “Les sanefes de les maces van a conjunt amb els vestits nous: és una cosa molt complexa perquè cada un és diferent, i després has de tenir en compte el dels infants“, fa l’il·lustrador. Dins de tots els encàrrecs teclers que rep, encara ha trobat temps per dissenyar i confeccionar la roba que lluiran els Diables de Tarragona els propers deu anys. “És posar-me a la gola del llop, però ho sabia des del principi”, riu ell.

Edu Polo, dissenyant els vestits. A la foto sembla que hi ha algun detall de com seran. Foto: cedida.

Ara fa quaranta anys Tarragona vivia una eclosió social i festiva que portava l’aparició d’un dels elements més ambiciosos i transgressor del Seguici Popular: el Ball de Diables. Amb models com el de Vilanova i Reus, el de Tarragona va sorgir com un esglaó més d’aquesta recuperació progressiva que, al seu torn, era l’origen d’altres elements i maneres d’entendre la festa. Amb aquestes referències, els diables tarragonins van agafar aviat la tradició de canviar cada deu anys els vestits ignífugs, partint sempre d’una visió trencadora de la roba i la seva funció. “El quarantè aniversari agafa una altra dimensió amb el canvi dels vestits, hi ha moltes ganes de treure’ls perquè fa dos anys que els preparem”, apunta el president de l’entitat, Dani Montero. Entre l’aniversari i l’actualització, tots els membres s’han arromangat i hi contribueixen d’una manera o altra.

Edu Polo no buscava fer un “disseny simple ni uns vestits molt fàcils”

Els vestits que s’estrenen aquest diumenge 17 de setembre, en una actuació commemorativa de les quatre dècades, són els cinquens que tindrà l’entitat. Per a dissenyar-los, Edu Polo ha parlat amb els membres dels Diables per saber què signifiquen els vestits, com agraden més i què hi podria posar. “La idea de l’Edu ens va captivar a la primera, fins i tot abans de veure’n el disseny“, reconeix Montero. Mantinguts en secret fins el moment de la seva presentació, els vestits nous contenen detalls de tot allò que fa referència al Ball de Diables, caldrà veure qui les sap identificar. “L’aproximació al disseny ha estat molt àmplia, hi ha detalls de la ciutat i de fora, hem anat afegint els que més ens interessaven”, explica Edu Polo. I si ell els ha dissenyat tots, també és just aclarir que qui l’ha ajudat a pintar és la família i amistats que l’artista ha pogut enganyar i que li han donat un cop de mà. “De no ser per ells, els vestits s’estrenarien pel 45è aniversari”, fa Polo.

Dani Montero (esquerra), president del Ball de Diables, i l’il·lustrador Edu Polo. Foto: Jan Magarolas.

“No em venia de gust fer un disseny simple ni uns vestits molt fàcils”, diu l’artista, que apunta aquesta oportunitat com una cosa que tenia moltes ganes de fer i de “molta il·lusió“. “Valoro molt més això que fer un cartell, perquè li puc donar vida, autonomia, encara que porti molta més feina”, resol ell, entre els antics vestits del Ball de Diables que, des d’aquesta Santa Tecla, ja no s’utilitzaran més. I és que el diumenge 17 de setembre a les 22:30h, l’entitat ha organitzat una sortida commemorativa des del Cós del Bou, el carrer que els va veure néixer. Entre molts altres actes que han organitzat o participen, aquesta actuació serà d’allò més especial: “Recuperarem gent que fa temps que no ve i tothom es vestirà amb el vestit històric que va portar”, explica el president. Serà una oportunitat de veure, tots junts i en directe, els cinc vestits del Ball de Diables de Tarragona.

“La idea de l’edu ens va captivar des del primer moment”, explica el president, Dani Montero

El Ball de Diables és la casa pairal de moltes d’aquelles persones que formen o han format part del Seguici i que surten cada 22 i 23 de setembre, sigui amb els vestits que sigui. Per sota de les seves espurnes hi ha passat tothom, sembla, i per això, una actualització de vestuari com aquesta és transcendental per l’evolució de la festa. Només amb el temps sabrem si, a més, és un “punt d’inflexió“, en paraules del president, que apunta allò que ha de venir als grups de foc tarragonins. Llarga vida al Ball de Diables de Tarragona!

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here