13.5 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 18, 2024

El festival que uneix cinema i salut mental

Escena de l’obra de teatre ‘No m’oblideu mai’. Foto: cedida.

Poder compartir situacions i testimonis amb el públic és una de les oportunitats que brinda el festival Psicurt per parlar al voltant de la salut mental. A través de l’audiovisual, aquest esdeveniment vol apropar a la ciutadania diferents temes interessants com el dol, les addiccions, les relacions paternofilials i d’amistat, l’assetjament escolar o l’abús sexual, entre altres. Tot amb l’objectiu de promoure la reflexió i extreure aprenentatges.

el psicurt se celebra del 5 al 8 d’octubre

El Psicurt – Festival de Curtmetratges sobre Salut Mental arriba aquest 2023 a la vuitena edició. Es tracta d’un dels festivals més consolidats i importants de l’Estat espanyol en aquest àmbit. La cita té lloc durant aquesta setmana, del 5 al 8 d’octubre, amb un ampli ventall d’activitats a Tarragona i Reus. Com és habitual, es projectaran les peces audiovisuals a concurs. Enguany, seran 27 produccions de les 308 propostes que s’han rebut. Unes xifres que demostren la bona participació que té el festival. “Se’ns ha fet molt difícil fer la selecció i deixar de banda molts curtmetratges. El nivell de qualitat és boníssim”, admet Jaume Descarrega, director tècnic del Psicurt, en una entrevista amb el FET.

es projectaran 27 curtmetratges seleccionats a concurs

Cartell de la pel·lícula ‘Sinjar’, de la tarragonina Anna M. Bofarull.

Descarrega posa en valor l’evolució i la consolidació de la mostra al llarg d’aquestes vuit edicions: “El primer any la resposta de la ciutadania ja va ser increïble”. Afegeix que “des de llavors hem passat de rebre unes 200 propostes de curtmetratge a rebre’n unes 300”. La pandèmia de la COVID-19 ni tan sols va interrompre el festival. Encara més, la crisi sanitària va suposar un punt d’inflexió per trencar tabús, parlar i valorar encara més la salut mental.

Més enllà dels curtmetratges, el festival també ofereix altres actes paral·lels. “Hem anat ampliant aquesta oferta per afegir elements que puguin permetre a la ciutadania conèixer del seu interès”, detalla el director del Psicurt. L’obra de teatre ‘No m’oblideu mai’ és una de les novetats d’aquesta edició. D’aquesta manera, l’àmbit teatral també s’incorpora a les propostes del Psicurt. Amb les entrades ja exhaurides, la representació tindrà lloc aquest dimecres 4 d’octubre al Teatre Bartrina de Reus. Es tracta d’una obra dirigida per Llàtzer Garcia i interpretada pels actors Elies Barberà, Marta Montiel i Edu Vásquez.

l’obra de teatre ‘no m’oblideu mai’ aborda el suicidi juvenil

L’actriu Marta Montiel explica al FET que és una funció que tracta al voltant del suïcidi juvenil a partir de vivències reals. “Són testimonis de persones reals durant la seva joventut i els hem entrevistat per saber com se sentien i què els va aportar a aquest patiment”, detalla. En l’obra, els actors tracten de reproduir paraula per paraula alguns fragments dels testimonis. La funció es va estrenar el 2018 de la mà de la Sala La Planeta i ha tingut una molt bona rebuda. “A través de la paraula és una manera de sentir i reflexionar al voltant de diferents subtemes de la salut mental”, remarca Montiel.

la pandèmia ajuda a trencar tabús sobre la salut mental

En acabar l’obra, hi haurà un col·loqui amb els actors i el psicòleg Roger Ballescà amb l’objectiu de contextualitzar, donar visibilitat i parlar en comunitat sobre la salut mental en els joves. L’actriu també posa èmfasi en el punt d’inflexió que va suposar la pandèmia i destaca l’ús de la paraula dita per narrar “aquests testimonis de supervivència i reviure allò que van passar aquestes persones”.

Els joves també participen al Psicurt enviant propostes a l’Educurt.

El festival també compta amb altres activitats com xerrades, trobades o concursos. L’Educurt és una de les competicions que s’organitzen per tal que els estudiants d’educació secundària i cicles puguin produir els seus curtmetratges de ficció al voltant de la temàtica. Enguany, s’han rebut 15 propostes de diferents centres educatius d’arreu Catalunya i de l’Estat. Entre els actes destacats, el diumenge 8 d’octubre a les 18:30 hores se celebrarà la gala de cloenda i el lliurament de premis de la 8a edició del Psicurt a l’Antiga Audiència de Tarragona.

el psicurt ofereix activitats a tarragona i reus

Per primera vegada una directora tarragonina, Anna Maria Bofarull, obrirà el festival amb la projecció de la seva pel·lícula ‘Sinjar’. És una història amb protagonistes femenines i d’alt compromís social. Un film dur però sensible sobre el radicalisme islàmic, el dol i l’angoixa, que es qüestiona com és possible que algunes persones encara visquin com a esclaves en ple segle XXI.

Tota la informació del festival es pot trobar en aquest enllaç.

Gio Gonzales
Gio Gonzales
Estudiant de Periodisme URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here