16.8 C
Província de Tarragona
Diumenge, abril 28, 2024

Tarragona, centre referent mundial en canvi climàtic

Un dels efectes més evidents a Tarragona de la crisi climàtica. Foto: Marc Colilla.

La URV va crear fa un any l’Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-RESCAT), que agrupa un centenar d’investigadors de diferents departaments de la casa. El seu director és el professor del Departament de Geografia Enric Aguilar.

Per què calia crear aquest institut?

Per fer un abordament conjunt i oferir solucions integrals a un objectiu tan transcendent, complex i ampli com el de garantir la sostenibilitat de la Terra. Aquest repte inclou moltes potes de la ciència i dues de les més importants i decisives, actualment, són les que estudien el canvi climàtic i la transició energètica. És per això que les destaquem, ja que són instruments clau per assolir la fita. Reunir en un institut més d’una quinzena de grups de recerca consolidats i un centenar d’investigadors de camps diferents permet generar sinergies molt interessants i avançar més i millor. I ens ha de convertir en un centre d’excel·lència i referència científica, social i de transmissió del coneixement, en l’àmbit estatal i internacional.

Un nou institut universitari aplega una quinzena de grups recerca

El pla estratègic que heu previst arriba, de moment, fins el 2027. On sou ara?

Portem quatre anys treballant-hi i la pandèmia en va accelerar la realització, però anem arrencant. El 2 d’agost de 2022 es va oficialitzar l’institut i es va dotar d’una estructura de direcció escollida, el 15 de maig d’enguany, pels mateixos integrants de l’IU-RESCAT. Està formada també pels professors Josep Maria Arauzo, del Departament d’Economia, Montse Marquès, del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques, i Lucía Casado, del Departament de Dret Públic. Una composició que demostra l’esperit transversal i integral d’aquesta iniciativa. Davant la sostenibilitat no podem tenir una mirada individual i cal connectar disciplines que poden semblar llunyanes.

Per entendre-ho millor, ens en pot posar un exemple pràctic?

Aquest estiu s’ha parlat dels refugis climàtics a les ciutats. La recerca científica és la base i pot determinar, tot seguint sèries històriques, els canvis que patim i les previsions de futur. Però si volem implementar solucions per tenir unes urbs més amables i resilients a les calorades, calen també des d’enginyers que dissenyin instruments tecnològics de monitorització tèrmica, fins a especialistes en economia i sociologia per avaluar l’impacte del turisme, la indústria, la densitat de població i la manca de recursos. I també del Dret i de les Ciències de la Salut, per modificar i adaptar el marc legislatiu a les innovacions necessàries, i per analitzar els efectes físics i psíquics de la calor extrema (malalties, augment de la mortaldat…), respectivament.

cent investigadors abordende manera integral un dels grans reptes del planeta

Quin és el pla previst de desenvolupament de l’institut?

Un cop definides les línies d’investigació i les disciplines des de les quals s’abordaran, hem estructurat el pla estratègic per als propers cinc anys en diversos eixos. El que té més pes (un 50%) és el programa de recerca, ajustat als objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides. Es basarà en la captació de recursos competitius nacionals i internacionals, l’organització i la participació en activitats científiques, la realització de publicacions i la consecució d’acreditacions d’excel·lència.

I els altres?

Per una banda, es treballarà també la transferència científica i tecnològica d’aquesta recerca, tot establint vincles amb empreses, institucions, entitats del tercer sector ambiental i altres agents territorials. I, per l’altra, s’internacionalitzarà el coneixement adquirit. Alhora, i com a institut universitari, promourem el coneixement en sostenibilitat, canvi climàtic i transició energètica participant en la docència de màsters, fomentant treballs de recerca i tesis doctorals i creant un programa de títols propis. I donarem, a més, la màxima visibilitat pública al projecte per consolidar-ne la imatge referencial.

Pot ajudar, per assolir aquests objectius, la vinculació especial del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre amb el canvi climàtic i la transició energètica?

Sí, és clar. La nostra demarcació és un camp de proves idoni en aquests àmbits, un laboratori d’experimentació local per exportar coneixements a escala mundial. Som un territori agent i pacient, on toquem moltes tecles lligades a la sostenibilitat. Tenim zones de gran sensibilitat al canvi climàtic, com el delta de l’Ebre i la línia costanera, i patim els efectes globals de la calor i la sequera. Som els primers productors energètics de Catalunya, històricament des de les centrals nuclears i la indústria petroquímica i, actualment, amb les renovables. Tenim turisme en totes les seves formes i una àrea metropolitana al Camp de Tarragona adient per provar plans innovadors d’eficiència ecològica urbana (mobilitat, reciclatge, refugis climàtics, estalvi energètic…).

Treballareu en el projecte de la Vall de l’Hidrogen?

La URV n’és un dels membres integrants i des de l’IU-RESCAT volem ser-ne part activa, ja que l’hidrogen verd és una alternativa vàlida de transició energètica i Tarragona lidera a Catalunya aquesta iniciativa. Ja en fem recerca i s’ha presentat un treball de final de màster, realitzat per una alumna en pràctiques a l’institut, sobre com pot contribuir la Vall de l’Hidrogen a la mobilitat i el turisme sostenibles.

Enric Aguilar. Foto: URV
Albert Ollés
Albert Ollés
Periodista. Coordinador del FET a TARRAGONA.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here