25.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 13, 2024

Vaga i desnonaments: sindicats i plataformes

Protesta de la Plataforma contra els desnonaments, el passat divendres a Sant Salvador (foto Newscaster)

Aquest dimecres s’ha convocat la segona vaga general del 2012. Mai fins ara, els sindicats havien convocat amb tan poc marge de temps dues mobilitzacions d’aquestes dimensions. També és cert que mai fins ara havíem viscut una crisi d’aquesta profunditat i amb unes conseqüències tan greus.

La casualitat (o no) ha volgut que la vaga coincideixi en el temps amb un tema de fort impacte social i que, de sobte, ha envaït l’agenda del món polític, financer, judicial i mediàtic: els desnonaments.

L’última vaga general es va convocar el 29 de març contra la reforma laboral i va tenir un seguiment desigual a Tarragona i al conjunt de l’Estat. Quins efectes ha tingut aquella mobilització de fa mig any? De què ha servit? Han millorat les condicions de vida de les classes mitjanes i populars del nostre país? Què han fet, durant aquests mesos, els sindicats convocants d’aquella i d’aquesta vaga? I què han fet els governs?

En aquest període de temps, les polítiques d’austeritat i de retallades s’han incrementat per decret llei; els acomiadaments de treballadors s’han multiplicat en tots els sectors i l’atur ha superat el 25 %; els diners públics (milers de milions d’euros) han ajudat a salvar la banca

I la banca, mentrestant, ha mostrat una actitud indigna, miserable,  incapaç d’ajudar les persones que tenien dificultats per pagar la hipoteca i no frenant els desnonaments, que s’anaven succeïnt. Ara, de cop i volta, els suïcidis d’un home a Granada i d’una dona a Barakaldo, han fet esclatar aquesta tragèdia social.

Mentre els sindicats, els partits politics, el món financer i els mitjans de comunicació miràvem a una altra banda, un col·lectiu sorgit del no-res, anomenat Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha anat oferint ajut i assessorament a milers de famílies que eren expulsades de casa  i condemnades a pagar el deute de per vida.

A Tarragona han salvat amb èxit alguns desnonaments, l’últim la setmana passada a Sant Salvador. Pels pròxims dies n’hi ha d’altres de previstos, i la plataforma seguirà actuant amb aquesta filosofia de desobediència civil contra una gran injustícia social.

Després de 4 anys de feina, la PAH (ells sols) han aconseguit posar aquesta problemàtica gravíssima a la taula dels polítics, els bancs i els mitjans de comunicació. A Tarragona, el col·lectiu contra els desnonaments participarà segurament de la jornada de vaga i de la manifestació de la tarda. Seria desitjable que la plataforma estigués a la capçalera de la marxa. Ells, molt més que d’altres, han ajudat a remoure i canalitzar el malestar social d’aquest país.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here