7.9 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 23, 2024

No es posi nerviós, senyor candidat…

El moderador, Xavier Abelló, i els cinc candidats abans de l’inici del debat

En un debat electoral hi ha frases recorrents com aquesta de no es posi nerviós…” que apareixen quan els candidats s’interpel·len i es trepitgen verbalment. Hi ha algunes variants d’aquesta expressió com “em deixa parlar?” o “no em talli, que jo l’he deixat parlar!”. Es diuen, precisament, en els moments en que hi ha més debat i contrast d’opinions.

Avui he escoltat una altra versió més sofisticada, fins i tot quantificada: “M’ha tallat 22 vegades”. L’ha pronunciat Xavier Sabaté, candidat del PSC, en relació a Albert Batet, cap de llista de CiU, en el debat electoral organitzat per TAC 12, Tarragona Ràdio i el diari Més.

El socialista ha arribat a cridar a Batet “estic parlant jo, no pot interrompre més!”. I el cert és que el candidat convergent ha protagonitzat gairebé tots els moments polèmics del debat. Sobretot amb el popular Rafael Luna, amb qui s’ha enfrontat pel tema nacional, el dèficit fiscal, els diners que paga el govern central i els acords parlamentaris d’aquesta mini legislatura (el popular li ha etzibat: “Vostès no són de fiar”)

Sabaté ha buscat el cos a cos amb Batet i li ha preguntat més d’una vegada si volia la independència i aquest l’ha emplaçat a que digui clarament si està a favor del dret a decidir. El convergent  ha recriminat la candidata d’Iniciativa, Hortènsia Grau, “amb molt de carinyo” per les polítiques d’Habitatge del tripartit, i aquesta li ha llençat en cara el cas Palau i la falta d’inversions en sanitat i educació.

També hi ha hagut un moment crispat entre el candidat d’ERC, Josep Andreu i el popular Luna. El republicà ha dit que històricament Espanya no ha volgut formar part d’Europa, i ha criticat declaracions d’Alicia Sánchez Camacho. Això ha fet treure del calaix a Luna el tema dels cognoms i dels catalans de primera i segona.

El debat, amb dues parts (economia i fet nacional) i moderat per Xavier Abelló, no ha entrat en detalls locals. Cada candidat ha marcat el seu propi perfil. Batet, amb l’estat propi com a solució a tots els problemes econòmics i socials del país. Sabaté apel·lant al federalisme i a les potencialitats del territori per capgirar la crisi. Luna defensant el coratge i la valentia de Rajoy davant l’”estampida” de Mas i l’ambigüitat del PSC. Andreu assegurant que l’única sortida és construir una Catalunya independent per garantir l’estat del benestar. I Grau incidint en les qüestions socials i reclamant una fiscalitat més justa.

Després d’una hora i mitja de debat, ja som a l’equador de la campanya.  La tragèdia dels desnonaments,  l’impacte de la protesta social el dia de la vaga i alguna actuació polèmica dels Mossos a Tarragona són avui motiu de comentari entre els ciutadans.  I, en canvi, d’això, als debats electorals se’n parla més aviat poc.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here