18.4 C
Província de Tarragona
Dilluns, abril 15, 2024

Comunicar el risc evita la fractura social

Vista del polígon petroquímic nord de Tarragona

Comunicar a la població el risc de la indústria química evita la fractura social. Aquesta és una de les principals conclusions de la periodista tarragonina Nani Rodríguez , que ha elaborat una tesi doctoral presentada fa pocs dies a la URV.

Rodríguez ha analitzat la situació de tots els polígons petroquímics de l’Estat espanyol i assegura que el de Tarragona és, de llarg, el que fa una millor gestió comunicativa. La periodista demostra que, en aquelles àrees on no s’expliquen els riscos, es produeix una clara divisió dels ciutadans a favor o en contra de la indústria. Aquesta fractura perjudica les empreses i el conjunt de la població.

Si no hi ha una comunicació clara, les indústries químiques són percebudes com a generadores de perill. Els ciutadans assumeixen una por injustificada i fa inviable que s’imposi la imatge de responsabilitat que volen donar les empreses.

Si no hi ha una comunicació clara, la població no estarà preparada per actuar davant d’un possible accident i, per tant, dificultarà la hipotètica feina dels responsables d’emergències. Els ciutadans poc informats tampoc acceptaran noves instal·lacions d’aquest tipus al seu entorn.

A Tarragona, Nani Rodríguez considera que les coses es fan prou bé. La feina de Protecció Civil de la Generalitat i de les empreses privades, al voltant de l’AEQT, són exemplars si les comparem amb altres zones d’Espanya.

Es fan simulacres interns a les empreses i se n’han fet amb afectació a la població. S’organitzen exercicis periòdics d’activació de les sirenes d’avís als ciutadans com el que es farà aquest dijous. Es programen campanyes informatives, algunes adreçades especialment a col·lectius com els escolars o els nouvinguts…Tot això, però, necessita un valor cada cop més escàs: constància i persistència.

En aquest context de retallades pressupostàries, fa la sensació que les campanyes i les accions informatives i de conscienciació adreçades al conjunt de la població han anat a menys en els darrers anys.

Aquest 2012 hem recordat el 25è aniversari de la bomba d’Empetrol que va generar el pànic de milers de tarragonins que van fugir de casa. En un quart de segle hem avançat molt, moltíssim. Som capdavanters en comunicació de risc, també a l’àmbit universitari amb un màster que compta amb el suport de la Càtedra Repsol d’Excel·lència en Comunicació. Tenim tots els elements que fan de Tarragona una referència. Mantinguem, doncs, aquesta línia de treball per millorar encara més la relació de confiança entre la indústria de risc i la població.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here