24 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 17, 2024

Tarragona i el dret a decidir

Vista del Balcó del Mediterrani, un dels indrets que millor representa Tarragona

La ciutat de Tarragona votarà aquest diumenge clarament pel dret a decidir dels catalans si volen o no la independència? Les formacions polítiques que aposten per aquesta via, ara fa dos anys van guanyar per una diferència de només 2.500 vots.

Els resultats dels comicis de novembre de 2010 registren que 25.286 electors tarragonins van optar per les llistes de CiU, IC, ERC i Solidaritat. Per contra, 22.755 electors de la ciutat van donar suport a les candidatures del PSC, PP i Ciutadans. A més, cal apuntar altres cinc mil sufragis que van anar a llistes minoritàries, o van ser vots nuls o en blanc.

A grans trets: un 47% de suport als partits que ara proclamen el dret a decidir; un 43% en contra, i gairebé un 10% que preferien altres opcions.

És evident que no es pot fer una total extrapolació de les dades de fa dos anys per entendre el que pot passar aquest diumenge. Primer, perquè la força més votada, CiU, presentava aleshores un programa basat en el pacte fiscal i no en el dret a decidir i el camí cap l’estat propi, un element que també incorpora per primera vegada Iniciativa.

Cal afegir altres matisos: en el “bloc constitucionalista”, el PSC es mostra partidari de fer una consulta als catalans, sempre que sigui legal i acordada amb el govern espanyol. Una via que descarten absolutament el PP i Ciutadans. No formen, per tant, un bloc amb un criteri únic.

Però com que es tracta de fer anàlisis i reflexions, ens preguntem: quin suport tindran aquest diumenge a Tarragona les llistes de CiU, IC, ERC i Solidaritat? Augmentaran el nombre de vots i la quota de suport per impulsar un referéndum per la independència? I a la banda contrària: quin paper jugarà Ciutadans, a qui algunes enquestes li dónen un diputat per la circumscripció? Qui representarà millor els que no volen la independència: PSC o PP?

Caldrà veure les diferències, que poden ser moltes, entre els resultats de Tarragona ciutat i del conjunt de Catalunya. Al Parlament es pot traslladar una majoria de dos terços de diputats a favor del dret a decidir. A Tarragona, en canvi, el pes del vot no nacionalista és molt important: fins a quin punt? Serà un frec a frec gairebé com el de fa dos anys? En poques hores sortirem de dubtes!

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...
  1. En tots aquests dubtes també caldrà veure com afecta (si afecta) a Tarragona tota la campanya del Mundo de l’última setmana: els partidaris de CiU consideren que en surten reforçats perquè queden com a “víctimes d’unes acusacions sense fonaments sòlids” però el PP ha crescut molt a Tarragona, i es pot consolidar encara més en una campanya totalment polaritzada entre partidaris i detractors del dret a decidir. Paral·lelament, també caldrà veure el factor CUP: és imprevisible la seva presència, i en cas d’obtenir representació caldrà veure quin partit se’n ressent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here