Els electors tarragonins no estan majoritàriament pel camí del dret a decidir dels catalans si volen la independència del país. Les urnes del 25-N revelen que la suma del PP, PSC i Ciutadans (segona, tercera i quarta força política) arriba als 28.819 vots. Per contra, les llistes de CiU, ERC, IC i la CUP a nivell local sumen 27.409 vots.
Aquestes xifres capgiren la relació de forces que hi havia abans de les eleccions. Tal com explicava aquest dissabte el FET A TARRAGONA, els partits sobiranistes tenien el suport de més de 25 mil ciutadans, uns 2.500 més que els partits contraris a la independència.
Les urnes indiquen que un vot espanyolista amagat fins ara ha reaccionat davant la força del debat indpendentista. També demostra que Tarragona és una ciutat de perfil més conservador i menys catalanista que el conjunt de Catalunya.
Ciutadans, quart partit a la ciutat
Els més de 7.000 vots recollits per Ciutadans a la ciutat de Tarragona és una de les notes més destacades de la jornada electoral del 25-N. Aquest partit, amb molt poca infraestructura i escassa presència als mitjans, s’ha col·locat com el quart a nivell local, per damunt d’ERC i IC.
CiU guanya les eleccions, però perd més de tres mil vots. El PP destrona els socialistes de la segona posició amb una diferència de més de dos mil vots entre les dues formacions.
Traslladat al plenari municipal, el PSC que governa l’ajuntament obté 9.700 vots, davant els més de 26.000 que sumen convergents i populars a l’oposició.
Esquerra Republicana dobla el nombre de sufragis i Iniciativa avança de manera significativa. La CUP obté 1.800 vots.
En relació als comicis de 2010, es veu que socialistes i populars mantenen, si fa no fa, el nombre d’electors (socialistes perden mig miler i els populars sumen 1.500). CiU deixa escapar vots clarament cap a ERC. I sembla clar que el tema nacional ha fet despertar el vot espanyolista cap a Ciutadans (electors que s’havien abstingut fins ara), i el vot independentista i anti-sistema de la CUP.
La participació guanya 9 punts respecte les últimes eleccions catalanes, amb un 68 %, més alta que la mitjana de la demarcació.
Conclusions del 25-N a la demarcació:
La llista del debutant Albert Batet pateix una patacada important. L’electorat ha recordat i ha castigat la política dura de retallades dels 20 mesos del govern de CiU i, en clau nacional, a l’hora de pensar en la consulta al dret a decidir, s’ha refiat més dels independentistes “de sempre”: ERC. Els convergents es veuen abocats a formar un govern de coalició: amb els republicans?
La candidatura socialista de Xavier Sabaté baixa als inferns. Si els resultats del 2010 ja van ser els pitjors dels últims trenta anys, els actuals indiquen la necessitat urgent de refundar el PSC des del punt de vista de programa i dirigents territorials. Són la quarta força política de la demarcació, a més de 5.000 vots per sota d’ERC.
Els republicans de Josep Andreu esdevenen per primera vegada la referència de les esquerres a la demarcació. Són la segona força, després d’un escrutini emocionant i de rivalitat amb el PP. Coincideixen amb CiU en la consulta del dret a decidir, però discrepen de la política econòmica i de retallades socials. Estaran disposats a formar govern de coalició amb Artur Mas?
El 25-N reforça el vot consolidat del PP, que ha estat a punt de donar la campanada assolint la segona posició a Tarragona, davant la quarta a nivell de Catalunya. Reforça les posicions dels populars tarragonins perquè no els ha afectat la pujada espectacular de Ciutadans.
Iniciativa veu incrementat el suport dels electors, però baixa a la sisena posició per l’empenta del partit unionista. Com ja vam preveure fa setmanes al FET A TARRAGONA, tindrem un ex militar de diputat per Tarragona. Es diu Matias Alonso, viu a Barcelona, no coneix el territori, però representa democràticament una part de l’electorat de la demarcació.
Que s’ha cregut aquest BOTIFLER ? Qui ha dit que Tarragona no està per la via independentista?. Que parli per ell. Per mi no parla ningú, nomès jo.
Matias Alonso, crec que ho ets de nom i de fets, i tan alonso!!!.
Quan no et convingui, vas a Madriz amb tots els espanyols, no parlis pels catalans que estimem la nostra terra i la nostra senyera, no pas la que t’agrada a tú.