L’avantprojecte de llei del ministre Wert, que vol convertir el català en llengua residual a les escoles, ha tornat a mobilitzar la societat civil catalana. Davant aquest nou atac a la llengua, la plataforma Somescola.cat ha convocat aquest dilluns concentracions arreu del país per denunciar la reforma educativa del govern espanyol. I el dia escollit no és casual. Aquest 10 de desembre es commemora el Dia Mundial dels Drets Humans. No és un dret poder estudiar i parlar la teva llengua? La llengua que forma part de la teva cultura i del teu patrimoni?
Puntuals, a les 6 de la tarda, professors, alumnes i representants del món de la cultura han llegit el manifest, sota el lema ‘Per un país de tots, l’escola en català’. Un miler de persones s’han aplegat a les portes de l’Ajuntament a Tarragona, molts amb senyeres i estelades, i han mostrat el seu rebuig a la reforma de José Ignacio Wert, amb la qual el català passaria a ser una assignatura optativa i perdria la categoria de matèria troncal.
No ha estat, però, la primera concentració que s’ha fet a Tarragona per aquest motiu. La setmana passada, centenars de persones es van manifestar davant de la seu del Partit Popular a la ciutat. D’aquella concentració en va parlar Alejandro Fernández, titllant de ‘xusma’ als participants. Ell, evidenment, no era avui a la plaça de la Font.
Molts representants d’entitats culturals de la ciutat no s’han volgut perdre la concentració. Tampoc alguns polítics, entre elles membres del PSC, d’ICV, d’ERC i de CiU. No hi han faltat l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, la portaveu de CiU a l’Ajuntament, Victòria Forns, la diputada d’Iniciativa Hortènsia Grau o el diputat socialista Xavier Sabaté. Tots hi han anat per defensar el model d’immersió lingüística català. La concentració s’ha acabat amb crits d’independència que han ressonat per tota la plaça.
Els rectors, contra les retallades
En un dia on també s’han escoltat les paraules del rector de la Universitat Complutense de Madrid. José Carrillo ha defensat el model català, ha dit que la llei suposa una agressió a la immersió lingüística i ha manifestat que la reforma és un pas enrere. Potser aquest és un primer pas, o en tot cas demostra que a les espanyes no tothom pensa igual.