Mai a Tarragona s’havia viscut una setmana tant important com aquesta en l’àmbit de la cultura i de la projecció externa de la ciutat. Mai a Tarragona, en un període de tres dies, s’havia estrenat un teatre i s’havia celebrat la Festa de les Lletres Catalanes.
Els dos fets han situat Tarragona en el mapa de la cultura i l’han projectat a tot Catalunya. El nou teatre completa el mapa d’equipaments culturals de la ciutat i la Nit de Santa Llúcia ha tornat, quaranta anys després, en un moment clau per a la llengua, la cultura i el futur del pais.
La festa organitzada per Òmnium Cultural va oferir un espectacle original, àgil i amb bon ritme, sota la direcció de Marc Chornet i amb textos de la poetessa Montserrat Abelló que, malgrat els seus 94 anys, no es va voler perdre l’acte a la seva ciutat natal.
Els aplaudiments més apassionats de la nit -i amb crits d’independència- se’ls va emportar Màrius Serra, guanyador del premi Sant Jordi per la novel·la “Plans de futur”. També va ser molt ovacionat Jordi Basté, premi de Comunicació pel programa “El món a RAC 1”, que va fer un tribut al paper de la ràdio en català.
Escenari reivindicatiu
En els parlaments de cloenda, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, va parlar de “resistir i planta cara” davant dels atacs del govern espanyol a l’escola, la llengua i la cultura catalana. I l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros va tancar el seu discurs afimant: ”No vull que els meus fills i els meus néts hagin de triar la seva llengua, que ja la tenen i és el català”
La nit va portar al Teatre Tarragona moltes cares conegudes i només va faltar una catifa vermella per veure entrar premiats, membres del jurat, representants del món cultural de tot arreu, tarragonins vinculats a l’àmbit dels llibres, el conseller Mascarell i el president Jordi Pujol amb la seva dona Marta Ferrusola.
El pitjor va ser el menysteniment de l’organització (Òmnium a nivell nacional) amb els mitjans de comunicació locals –amagats a les golfes i veient l’acte per televisió- i la poca disponibilitat de seients per a les entitats tarragonines.
Un nou impuls per a Tarragona
Un cop superada amb èxit la gran setmana de la cultura a Tarragona i després de la festa de les lletres catalanes, la ciutat no pot deixar escapar l’oportunitat de situar-se definitivament com a tercera referència del pais en aquest àmbit, per darrera de Barcelona i també de Girona, molt ben posicionada des de fa anys.
Cal donar, al meu entendre, una nova empenta als Premis Literaris encapçalats pel Pin i Soler, amb una projecció a tots els Països Catalans. Cal presentar una oferta conjunta i potent dels teatres de la ciutat. Cal avançar, malgrat la crisi, en el projecte Tabacalera…
La capitalitat del 2012 s’acaba, però hem d’aprofitar l’embranzida d’aquesta setmana històrica per impulsar una Tarragona ciutat de la cultura del segle XXI.