18.8 C
Província de Tarragona
Diumenge, maig 26, 2024

Tarragona, al mapa de la llengua i la cultura

La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, amb el conseller de cultura, l'alcalde de Tarragona, el president de la Diputació i el delegat del govern (foto: Mauri)
La presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, amb el conseller de cultura, l’alcalde de Tarragona, el president de la Diputació i el delegat del govern (foto: Mauri)

Mai a Tarragona s’havia viscut una setmana tant important com aquesta en l’àmbit de la cultura i de la projecció externa de la ciutat. Mai a Tarragona, en un període de tres dies, s’havia estrenat un teatre i s’havia celebrat la Festa de les Lletres Catalanes.

Els dos fets han situat Tarragona en el mapa de la cultura i l’han projectat a tot Catalunya. El nou teatre completa el mapa d’equipaments culturals de la ciutat i la Nit de Santa Llúcia ha tornat, quaranta anys després, en un moment clau per a la llengua, la cultura i el futur del pais.

La festa organitzada per Òmnium Cultural va oferir un espectacle original, àgil i amb bon ritme, sota la direcció de Marc Chornet i amb textos de la poetessa Montserrat Abelló que, malgrat els seus 94 anys, no es va voler perdre l’acte a la seva ciutat natal.

La Nit de Santa Llúcia es va tancar amb el cant d'Els Segadors i una gran senyera projectada al fons de l'escenari (foto: TGN 2012)
La Nit de Santa Llúcia es va tancar amb el cant d’Els Segadors i una gran senyera projectada al fons de l’escenari (foto: TGN 2012)

Els aplaudiments més apassionats de la nit   -i amb crits d’independència- se’ls va emportar Màrius Serra, guanyador del premi Sant Jordi per la novel·la “Plans de futur”. També va ser molt ovacionat Jordi Basté, premi de Comunicació pel programa “El món a RAC 1”, que va fer un tribut al paper de la ràdio en català.

Escenari reivindicatiu

En els parlaments de cloenda, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, va parlar de “resistir i planta cara” davant dels atacs del govern espanyol a l’escola, la llengua i la cultura catalana. I l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros va tancar el seu discurs afimant: ”No vull que els meus fills i els meus néts hagin de triar la seva llengua, que ja la tenen i és el català”

La nit va portar al Teatre Tarragona moltes cares conegudes i només va faltar una catifa vermella per veure entrar premiats, membres del jurat, representants del món cultural de tot arreu, tarragonins vinculats a l’àmbit dels llibres, el conseller Mascarell i el president Jordi Pujol amb la seva dona Marta Ferrusola.

El pitjor va ser el menysteniment de l’organització (Òmnium a nivell nacional) amb els mitjans de comunicació locals –amagats a les golfes i veient l’acte per televisió- i la poca disponibilitat de seients per a les entitats tarragonines.

L'espectacle de la Nit de Santa Llúcia arrencava amb un escenari ple de treballadors preparant l'escenari per a la festa (foto: TGN 2012)
L’espectacle de la Nit de Santa Llúcia arrencava amb un escenari ple de treballadors preparant l’escenari per a la festa (foto: TGN 2012)

Un nou impuls per a Tarragona

Un cop superada amb èxit la gran setmana de la cultura a Tarragona i després de la festa de les lletres catalanes, la ciutat no pot deixar escapar l’oportunitat de situar-se definitivament com a tercera referència del pais en aquest àmbit, per darrera de Barcelona i també de Girona, molt ben posicionada des de fa anys.

Cal donar, al meu entendre, una nova empenta als Premis Literaris encapçalats pel Pin i Soler, amb una projecció a tots els Països Catalans. Cal presentar una oferta conjunta i potent dels teatres de la ciutat. Cal avançar, malgrat la crisi, en el projecte Tabacalera

La capitalitat del 2012 s’acaba, però hem d’aprofitar l’embranzida d’aquesta setmana històrica per impulsar una Tarragona ciutat de la cultura del segle XXI.

El president Jordi Pujol, rebut per l'alcalde Ballesteros al vestíbul del teatre Tarragona (foto: Mauri)
El president Jordi Pujol, rebut per l’alcalde Ballesteros al vestíbul del teatre Tarragona (foto: Mauri)
Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here