14.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Tarragonins al govern de Catalunya

L'alcalde de Figueres, Santi Vila, és el nou conseller de Territori (foto: Ara Girona)
L’alcalde de Figueres, Santi Vila, és el nou conseller de Territori (foto: Ara Girona)

És important tenir tarragonins al govern de Catalunya? Aquesta pregunta ens la plantegem sempre, sobretot els periodistes, en dies com avui quan el president de la Generalitat anuncia els noms dels consellers d’un nou executiu.

Aquest segon govern d’Artur Mas no incorpora cap conseller de naixement o trajectòria política vinculada a Tarragona. És, però, significatiu el nomenament de l’alcalde de Figueres, Santi Vila, com a nou titular del departament de Territori i Sostenibilitat, en substitució de Lluís Recoder, que va arribar al govern procedent de l’alcaldia de Sant Cugat. Dos polítics de CiU que primer han estat alcaldes i després consellers.

En 32 anys d’autonomia, cap alcalde de Tarragona s’ha assegut després a la taula del Consell Executiu de la Generalitat. En canvi, un alcalde de Barcelona (Pasqual Maragall) i un alcalde de Cornellà (José Montilla) han arribat a la presidència de la institució. Un alcalde de Girona (Joaquim Nadal) ha estat conseller de Política Territorial i Obres Públiques. I un alcalde de Lleida (Antoni Siurana) ha estat titular del departament d’Agricultura.

N’hi ha d’altres exemples: un alcalde de Manresa (Jordi Valls) va arribar a la conselleria d’Indústria, i un alcalde de La Seu d’Urgell (Jordi Ausàs) es va fer càrrec de la cartera de Governació.

Josep Ll. Carod-Rovira en la seva etapa de vicepresident
Josep Ll. Carod-Rovira en la seva etapa de vicepresident

Un vicepresident i un parell de consellers

És cert que hi ha polítics tarragonins que han estat al govern: Josep Lluís Carod-Rovira (cambrilenc de naixement) va assumir la vicepresidència, però la seva trajectòria política mai s’ha desenvolupat a Tarragona. I Xavier Sabaté (nascut a Flix) va ser titular de Governació, però només durant sis mesos. També va ser conseller de Sanitat, Eduard Rius, en els últims governs de Pujol, però amb poques vinculacions amb la ciutat. I en cap dels tres casos han estat alcaldes.

Sovint es diu que tenir polítics locals de primera fila, (especialment, alcaldes) que després entren al govern, és una garantia de major sensibilitat per resoldre els problemes d’aquella ciutat determinada. En el cas de Tarragona, però, és un fet que encara no hem pogut constatar, potser perquè els polítics d’aquí tenen poques ganes de fer carrera i escassa visió de país.

El que queda clar del nou govern de Catalunya és que el president li ha volgut donar una certa continuïtat, amb consellers de més pes polític (s’ha acabat el govern dels millors), i apostant per un alcalde (Santi Vila), que substitueix un que ja ho va ser, i que entra en una conselleria ara sense diners, però sempre important: Territori. Ell signarà el text refòs del nostre “famòs” POUM.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here