8.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 21, 2024

I si li canviem el nom a l’Hospital Joan XXIII?

La comunitat universitària en conjunt, des del rector fins al Consell d'Estudiants, rebutja el debat polític sobre el nom de la URV
La comunitat universitària en conjunt, des del rector fins al Consell d’Estudiants, rebutja el debat polític sobre el nom de la URV

Per què no proposen canviar el nom a l’Hospital Joan XXIII? Per què no li diem Hospital de Tarragona, si volem presumir de capital en tots els àmbits? O es tracta de no tocar el nom del Sant Pare pel que representa?

A propòsit del debat mediàtic i populista del nom de la universitat dels darrers dies: farien la proposta si la universitat dugués el nom de “Rei Joan Carles” o “Príncep Felip”? O es tracta només de canviar el nom pel que representa Antoni Rovira i Virgili?

I posats a defensar el nom i el territori de la ciutat: per què no exigim que les indicacions de les carreteres estatals deixin clar on comença i acaba Tarragona? Per què els senyals dónen a entendre als conductors que Tarragona és només el nucli central i no inclou els barris, des de Bonavista a La Mora?

Són algunes de les preguntes que m’han plantejat en veu alta aquests dies alguns responsables polítics, professors universitaris i ciutadans quan debatíem a l’entorn de la moció aprovada el 18 de gener pel plenari de l’ajuntament de Tarragona.

Centre Tecnològic de Nutrició i Salut de la URV
Centre Tecnològic de Nutrició i Salut de la URV

Més equipaments de recerca

Sort que el debat, probablement, tindrà poc recorregut. A aquesta maniobra política que busca els altaveus dels mitjans de comunicació, la URV responia aquest dilluns (una casualitat) amb la inauguració del Centre de Recerca + Desenvolupament + Innovació en Nutrició i Salut.

Alguns s’exclamaran que el centre està ubicat a Reus, al Tecnoparc!!! Això invalida l’equipament? No volem tenir una infraestructura de referència científica en un dels cinc àmbits d’especialització que preveu el Campus d’Excel·lència Internacional Catalunya Sud?

La nostra és la tercera universitat de l’estat espanyol pel que fa a producció científica en relació al nombre de professors: http://www.urv.cat/media/upload/arxius/ranquings/produccion_cientifica_sue_2010.pdf  

Això significa que el nom no és un obstacle per a la projecció i el prestigi en l’àmbit de la recerca (el risc prové de les retallades).

Fins i tot, el Consell d’Estudiants de la URV ja s’ha pronunciat d’una manera clara sobre la polèmica del nom: “Mentre que la pròpia Universitat Rovira i Virgili i els membres que integren la comunitat universitària lluiten i resten preocupats en relació amb la situació econòmica límit en què es troba, sorgeixen de forma impertinent i innecessària debats identitaris que l’únic que poden arribar a comportar és crispació i mala convivència entre els habitants de les ciutats que acullen seus de la Universitat”.

 

Aquest modest mitjà de comunicació, anàlisi i opinió porta el nom de la ciutat. Volgudament! Però el FET A TARRAGONA creu que la capitalitat s’exerceix amb un altre estil, integrador, positiu, d’orgull ben entès i amb voluntat d’influència i atracció amb les poblacions i comarques que l’envolten. Només així farem un bon servei i una bona feina com a capital.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

7 COMMENTS

  1. Amb la de problemes que tenim a tots nivells i ara ens hem d’envescar en disputes bizantines. Quan una cosa està consolidada millor no tocar-la. Què guanyem canviant el nom (Joan XXIII, Rovira i Virgili o qualsevol altre) d’una cosa que no menja pa? Per altra banda, pensem que —ideologies a banda— amb el nom de la Universitat es ret homenatge a un il·lustre historiador i escriptor tarragoní. I, com molt bé diu l’articulista, hem de defugir qualsevol mena de populisme del signe que sigui, perquè no porten res de bo.

  2. Enhorabona per l’article, Ricard. Però no li donis idees que només li faltaria això al Joan XXIII, després de la conya de la capitalitat sanitària per tapar el debat entre sanitat pública i sanitat privada 🙂

  3. ..El papa Roncalli,Joan XXlll,autor de les grans encícliques Pacem in Terris,i Mater et Magistra,i artífex del Concili Vaticà ll,té el nom molt ben posat a l’hospital.

  4. Ricard, tu ets de Tarragona? I segon, estaves a Tarragona quan ens van imposar el nom des de Barcelona gràcies a un conseller reusenc de la generalitat?. Com vam reclamar aleshores: universitat de Tarragona ja!

    • A més de la impertinència de les dues preguntes, això què hi té a veure? Si la universitat està repartida pel territori, el nom no cal tocar-lo (més despesa encara, amb el mal finançament que té?). Aquest patriotisme de ‘patria chica’ pepera només té la intenció de promoure TGN com a capital provincial per potenciar la província en perjudici de la nostra pròpia organització territorial. Del PP s’entén perfectament; que els socialistes en facin seguidisme per por de no ser prou tarragonins, és lamentable. Més li valdria al Fernández preocupar-se pels recursos que necessita la universitat i perquè l’Estat pagui el que deu segons el que estableix l’Estatut. Ens vol distreure i no ho aconseguirà. A alguns pallussos, sí.

      • No crec que siguin preguntes impertinents, s’ha de ser de Tarragona i sentir-la per compendre determinades coses. Quant al tema del PP, ni l’he votat, ni el votaré mai, abans em tallaria la ma, i tranquil, als socialistes tampoc. Amb respecte a l’organització pròpia catalana, ja em diràs que coi té a veure amb la capitalitat de Tarragona, i ja per últim, potser els pallusos són els que no poden entendre que existeixen més opinions que la seva. Salut.

  5. Per què no volen tampoc Universitat de Tarragona, Rovira i Virgili? Perquè el nom de Tarragona els dóna urticària, i tracten de dismular-ho amb debats de política, quan només es tracta de la situació: província o comarques de Tarragona, capital Tarragona! Està clar?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here