10.5 C
Província de Tarragona
Dijous, febrer 22, 2024

Ballesteros i la Tarragona dels projectes eterns

Ballesteros a la conferència de l'estat de la ciutat de l'any passat. Demà farà la sisena com a alcalde (foto: tarragona21.cat)
Ballesteros a la conferència de l’estat de la ciutat de l’any passat. Demà farà la sisena com a alcalde (foto: tarragona21.cat)

2008: la micropolítica

Josep Fèlix Ballesteros fa la primera conferència sobre l’estat de la ciutat com alcalde de Tarragona. Després de guanyar les eleccions al 2007, fa un primer balanç del seu mandat al consistori tarragoní.

Ballesteros centra la seva conferència en la micropolítica, la política del dia a dia, aquella que més interessa als ciutadans. I per posar-ho en pràctica anuncia la posada en marxa de la Brigada d’Intervenció Ràpida. Ballesteros centra la seva conferència en anunciar que el 2008 seria l’any de la qualitat de vida.

Però també parla de projectes que, cinc anys després, encara no estan engegats. Després de poc més de mig any com alcalde, Ballesteros anuncia que el 2008 havia de ser l’any per desencallar la façana marítima, començar les obres del nou Teatre Tarragona i les del nou camp del Nàstic, així com la reforma del Mercat Central i la nova caserna de la Guàrdia Urbana.

L'alcalde a la conferència del 2010
L’alcalde a la conferència del 2010

2009: la política amb majúscules

El titular de la conferència del 2009 se l’emporta la inesperada proposta de Ballesteros d’apadrinar les nenes que neixin i portin el nom de Tecla, la patrona de la ciutat. L’alcalde ofereix beques de llibres i d’estudi per les nenes amb nom de Tecla.

Aquest va ser el titular. Però la conferència torna a parlar, novament, del Teatre Tarragona, anunciant la seva posada en marxa a finals d’any. Un equipament cultural que encara haurà d’esperar tres anys més. S’inaugurava el passat mes de desembre i ara cal esperar a conèixer la programació que oferirà.

El 2009 també havia de ser l’any de la posada en marxa del primer hotel de 5 estrelles de la ciutat, que tot just ha començat ara les obres al Pla de la Seu, quatre anys després. I Ballesteros torna a parlar de la nova caserna de la Urbana i del nou camp del Nàstic, projectes que encara no han vist la llum definitiva. El 2009 havia de ser l’any de l’aprovació definitiva del POUM, que no va arribar fins al 2011, i aquest 2013 ha rebut el vist-i-plau definitiu de la Generalitat de Catalunya.

2010: Tarragona davant d’una dècada decisiva

Ballesteros centra la conferència sobre l’estat de la ciutat del 2010 en el pla estratègic Tarragona 2022, un pla que ha de fer conviure els diversos plans estratègics de la ciutat per anar tots amb una mateixa direcció. Segons Ballesteros, una eina fonamental per deixar d’improvisar.

L’alcalde anuncia que el 2010 havia de ser l’any de la posada en marxa, novament, de la comissaria de la Guàrdia Urbana, de la ciutat esportiva, de la inauguració del Teatre Tarragona o de la redacció de l’estudi informatiu de la façana marítima. Una altra vegada, projectes eterns. Altres anuncis sí s’han fet realitat, com la posada en marxa de les escales mecàniques, la transformació del barri del Serrallo i els aparcaments dissuassius.

Ballesteros, a la conferència de  2011
Ballesteros, a la conferència de 2011

2011: balanç del primer mandat

“La Tarragona d’avui és millor que la de fa quatre anys”. A les portes de les eleccions municipals, Ballesteros fa el 2011 una conferència de balanç del seu primer mandat com alcalde de Tarragona. Una conferència on destaca el consens i el diàleg assolit amb l’aprovació del POUM. També fa un repàs de la feina feta fins al moment, amb l’inici de les obres de la Tabacalera, els plans integrals de Campclar i la Part Alta i el soterrament del pas a nivell a la plaça dels Carros, que finalment es va inaugurar el mes passat.

Ballesteros, però, reconeix que no s’ha pogut posar en marxa la modernització de l’administració, i lamenta el debat entorn la capitalitat de Tarragona pel projecte de la llei de vegueries. Una capitalitat que, segons Ballesteros, es refermaria amb la implantació de grans empreses com El Corte Inglés o l’IKEA.

2012: Tarragona, tenim futur

Ballesteros fixa el futur de la ciutat amb el necessari Corredor del Mediterrani, per connectar la gran indústria del territori amb Europa. I també  marca els Jocs Mediterranis de 2017 com una gran oportunitat de futur per la ciutat. Uns jocs que crearan 7.000 llocs de treball.

L’alcalde també anuncia la posada en marxa d’un lobby tarragoní per posicionar Tarragona, i  remarca com a vital pel futur de Tarragona el projecte Smart City, que vol ser un referent internacional. Un exemple, la posada en marxa del jardí vertical de la Tabacalera.

2013: ?

A Josep Fèlix Ballesteros li ha tocat governar en temps de crisi econòmica. Ha vist com els pressupostos s’han reduit dràsticament, i això ha fet eternitzar projectes que, encara avui, no són una realitat. Serà el 2013 l’any definitiu pel Mercat Central i la caserna de la Guàrdia Urbana? Quin ús cultural es donarà al nou Teatre Tarragona? Tindrem novetats de la façana marítima? Afectarà a això el tercer fil ferroviari? Com sortirà Tarragona del pou de la crisi?

No són temps per fer grans anuncis. Aquest dimarts escoltarem què ens espera aquest 2013 a la conferència sobre l’estat de la ciutat de Ballesteros, la sisena com a alcalde de la ciutat.

Josep Ardila
Josep Ardila
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Aquesta és la política dels grans esdeveniments, i la micropolítica, la de cada dia , la que afecta directament als veïns, la de les rajoles trencades, bancs, contenidors, fanals, zones verdes, brutícia, aparcaments, què!!. La zona d’interblocs del barri de Sant Salvador, què!, cada cop més degradada, ni llei de barris, ni pressupost, ni petites intervencions, res de res, visca la política dels grans esdeveniments. A nosaltres, veins de Sant salvador, mai, mai, mai ens toca res. Sant Salvador, també existeix, cony!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here