17.3 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 21, 2024

La conferència més “freda” i “convergent” de Ballesteros

Fred a la sala i més polítics de CiU que mai a la platea. L’alcalde Josep Fèlix Ballesteros vol una temperatura gèlida per no mostrar signes de suor en la seva conferència anual sobre l’estat de la ciutat. I aquest dimarts, l’auditori del Col·legi d’Advocats i Farmaceútics s’assemblava molt a l’estudi de televisió on Josep Cuní fa els seus programes.

A banda del fred, que es notava especialment a la part final de l’acte, la sisena conferència de Ballesteros deixa altres imatges curioses o significatives: la presència destacada de polítics convergents. Al marge dels càrrecs institucionals (Generalitat, Port, Diputació, Consell Comarcal), van fer-hi acte de presència la portaveu municipal Victòria Forns (a segona fila al costat de regidors de l’equip de govern), el senador Jordi Sendra i el cap local Joan Basora, entre molts d’altres.

Una imatge insòlita

Una imatge de la conferència de l'alcalde Ballesteros amb els quatre logos dels partits amb representació municipal: clima de consens i diàleg
Una imatge de la conferència de l’alcalde Ballesteros amb els quatre logos dels partits amb representació municipal: clima de consens i diàleg

Sigui per cortesia o sigui per la necessitat a la que obliga un govern en minoria, el cert és que mai s’havien vist tants regidors de l’oposició a la conferència de l’alcalde (també n’hi havia del PP i la portaveu d’IC, Arga Sentís). Una cosa que hauria de ser normal, però que era del tot infreqüent en els darrers quinze anys (amb Nadal i Ballesteros).

Tampoc mai s’havien vist els logos dels quatre partits en una diapositiva del muntatge visual que acompanyava les paraules de l’alcalde. Una mostra del clima de consens i diàleg que, per convicció o per obligació, fan els partits amb representació municipal.

Jocs intel·ligents

I si hi ha un tema de ciutat on el clima de consens ha entrat en l’últim any és el de l’organització dels Jocs Mediterranis: l’arribada de Ramon Cuadrat a la direcció ha fet variar (i molt) la perspectiva dels grups de l’oposició. Potser per aquesta raó, Ballesteros va dedicar bona part de la conferència a la cita del 2017 i, lligat amb aquest projecte, el de la Smart City o “ciutat intel·ligent”.

Convençut que arribaran els diners de la Generalitat i l’Estat i que els Jocs seran una gran oportunitat per Tarragona, Ballesteros fa un pas més enllà i anuncia un barri smart a Camp Clar, el pla parcial 10, al costat del futur IKEA. Un barri modern, sostenible, amb un ús eficient de l’aigua i l’energia… Molt bonic als plànols, però ja es veurà si viable i realista.

El pla parcial 10 serà un barri "intel·ligent", modern, sostenible i amb un ús eficient de les fonts d'energia
El pla parcial 10 serà un barri “intel·ligent”, modern, sostenible i amb un ús eficient de les fonts d’energia

El temps dedicat als Jocs i la ciutat del futur va treure protagonisme a altres projectes, tot i que l’alcalde també s’hi va referir. Segons ell,  tercer fil, Corredor Mediterrani i Façana Marítima són tres projectes compatibles. I assegura que el nou Mercat Central obrirà d’aquí un any.

Un alcalde més “filosòfic” va clamar contra el victimisme i a favor de l’autoestima, tot assegurant que la marca Tarragona s’ha de revaloritzar i el canvi de nom de la universitat el defensa per convicció, i no per pressions alienes.

A la platea, molta representació de la societat civil: de l’Ateneu a Mediterrània, i de l’agrupació de Setmana Santa a l’AEQT. I molts professionals: advocats, arquitectes, economistes… El públic va omplir l’auditori i molts es van quedar drets a l’entrada.

S’acaba el mandat?

Era la sisena conferència de Ballesteros com a alcalde. L’última del “seu” mandat. El millor, segons el seu criteri, seria tenir governs municipals de sis anys i no de quatre. Ara, per tant, acabaria el seu primer mandat i aniríem a eleccions.

La proposta de Ballesteros em va recordar que fa anys ja l’havia sentit al mateix lloc i en el mateix context. Qui l’havia pronunciat? Ah, sí: la va dir Joan Miquel Nadal, un altre polític de raça, i convergent.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here