21.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, maig 25, 2024

Plats de la barca al restaurant

Xavier Veciana, Virginia Morcillo, Pat Anton i Montse Adan en la presentació de les Primeres Jornades "Cuina de bord" (foto: Port de Tarraogna)
Xavier Veciana, Virginia Morcillo, Pat Anton i Montse Adan en la presentació de les Primeres Jornades “Cuina de bord” (foto: Port de Tarraogna)

La pesca ha estat sempre una feina d’homes. Les dures condicions de vida del pescador i les seves llargues jornades de feina a la mar l’han obligat a preparar-se el menjar a bord. I històricament només s’utilitzaven una desena de productes bàsics (oli, pa, peix, pebrot, patates, alls, avellanes, ametlles…) amb els que cuinaven a la barca plats senzills, però molt saborosos.

Aquella cuina tradicional preparada per homes pescadors es posa ara al dia i es presenta en el marc de les primeres Jornades Gastronòmiques “Cuina de bord” al Serrallo. Hi participaran una vintena de restaurants, tots els que pertanyen a ARCS, l’Associació de Restauradors i Comerciants del barri.

Les obres de pavimentació del carrer Trafalgar s'hauran enllestit amb l'inici de les jornades gastronòmiques
Les obres de pavimentació del carrer Trafalgar s’hauran enllestit amb l’inici de les jornades gastronòmiques

Barqueta de seitons en escabeix; arrossejat del caldo escorregut amb carxofes; peix bullit del dia amb patata i allioli; ranxo pescador; fideos sucosos amb peix de tall… Noms que fan venir salivera, plats que reivindiquen les nostres arrels i la nostra identitat gastronòmica.

Una cuina “feta” per homes i “presentada” per dones: la regidora de turisme, Pat Antón, la directora de relacions institucionals del Port, Montse Adan, i la nova presidenta de l’ARCS, Virginia Morcillo. Antón vincula gastronomia amb turisme. Adan remarca la vitalitat del Serrallo. I Morcillo es mostra orgullosa de la iniciativa.

Com es menjava a les barques

“Tres senyores i un senyor”. Al costat d’elles, Xavier Veciana, vicepresident de l’associació, mariner i cuiner, recorda com es menjava mentre es feinejava a la mar: tot el grup amb l’olla al mig i amb porró. Cuina que neix a les barques i ara es trasllada a les taules dels restaurants.

Les jornades es desenvoluparan a partir del pròxim divendres 1 de març i s’allargaran fins al dia 17. Hi ha preus per a totes les butxaques i aquells que facin dos àpats tindran d’obsequi un receptari amb les millors propostes de la cuina de bord. Es regalaran fins a 2000 hores de pàrquing entre els clients i l’empresa Argos organitzarà un recorregut gastronòmic en grup Part Alta – Mercat – Serrallo.

Les jornades de “cuina de bord” demostren la vitalitat gastronòmica de la ciutat. I per anar fent boca, tastem un suquet de seitons i un romesco de popets… Boníssims!!! Tan soborós que alguna assistent exclama: “Necessitem un pescador a les nostres vides”.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here