18.2 C
Província de Tarragona
Dissabte, abril 20, 2024

Les rebaixes del Festival Dixie i el Concurs de Focs

Cartell del Festival de Dixieland d'enguany (foto: Tarragona 2012)
Cartell del Festival de Dixieland d’enguany (foto: Tarragona 2012)

Aquest any Tarragona tindrà dixie i focs artificials. Els vaivens de la política cultural ens porten un 2013 que recupera dos certamens populars i de llarg recorregut i que s’havien suspès l’any passat adduïnt “raons pressupostàries”. Les finances municipals, en canvi, permeten ara fer les dues convocatòries, tot i que amb canvis i rebaixes importants.

Del 15 al 24 de març tindrà lloc la 19ª edició del “Festival Internacional de Dixieland de Tarragona” (DIT), i del 3 al 6 de juliol es farà el “Concurs de Focs Artificials Ciutat de Tarragona”. Els formats volen ser similars a les edicions del 2011 i anteriors, però l’oferta i el ressò es troben lluny de les aspiracions qua hauria de tenir la ciutat.

Es parla d’un festival “internacional” quan es pot comprovar que totes les formacions musicals que actuaran al Dixie seran de Tarragona o de la resta de Catalunya. Es presenta un duet anomenat “Xwing” com a procedent de Suïssa quan en realitat són dos músics suïssos que viuen aquí.

Els tarragonins Stromboli Jazz Band presenten disc al Festival de Dixieland (foto. Tarragona 2012)
Els tarragonins Stromboli Jazz Band presenten disc al Festival de Dixieland (foto. Tarragona 2012)

El DIT del 2013 s’allargarà durant dos caps de setmana, pot ser un magnífic aparador de bandes  i solistes catalans i pot aplegar una gran quantitat de concerts repartits en sales, bars, restaurants, places i parcs que “donin vida” a Tarragona per uns dies. Ara bé, amb aquest format la ciutat no pot presumir de “festival internacional” ni pot aspirar a atraure visitants d’altres indrets.

Concerts únics a Catalunya

Fa només quatre anys, la cantant nordamericana Dianne Reeves obria la 16ª edició del festival amb un gran concert al Metropol, estrena a Catalunya. El Dixie s’havia anat consolidant com una cita destacada del calendari primaveral i, amb imaginació, podria haver sobreviscut als sotracs de la crisi, igual que ho han fet molts altres festivals de música a altres ciutats de Catalunya.

La nordamericana Dianne Reeves va ser l'estrella del festival el 2009
La nordamericana Dianne Reeves va ser l’estrella del festival el 2009

Aquí, però, en comptes d’adaptar-se als nous temps, es va decidir suspendre’l l’any passat. I a última hora i a corre cuita, l’Estudi de Música amb el suport municipal va “inventar-se” una alternativa barata: Jazz amb l’Estudi.

Concurs internacional

El mal ja s’ha fet al Festival de Dixieland i potser és irreparable. També li costarà recuperar-se al Concurs de Focs Artificials. Nascut el 1990, el certamen havia començat amb tres pirotècnies i s’havia anat consolidant al llarg dels anys amb el favor del públic i els experts. Va créixer fins a les sis pirotècnies (tres espanyoles i tres estrangeres), havia organitzat el concurs per triar “la millor de les millors” i ja era considerat un dels referents a nivell internacional.

Cartell de la mostra de focs de l'any passat (foto: Tarragona 2012)
Cartell de la mostra de focs de l’any passat (foto: Tarragona 2012)

Tot aquest camí es va trencar de cop i volta l’any passat. Primer es va decidir la suspensió (igual que el Dixie) i després es va buscar una alternativa barata (igual que el Dixie) en forma de “mostra” amb la presència de tres pirotècnies. Ara es torna al concurs, amb quatre nits i una fórmula “intermitja” que convida a participar-hi tres empreses espanyoles i una estrangera.

L’exemple de la Costa Brava

A Blanes, on ja fa més de 40 anys que organitzen el seu Concurs de Focs (amb un web propi), havien arribat a fer set nits consecutives. El 2008 van baixar a sis, i l’any passat la crisi els va obligar a reduir el certamen a quatre pirotècnies. Però en cap cas, es van plantejar la seva suspensió.

Tarragona ha de reparar de manera urgent i radical l’error del 2012. El Concurs de Focs és una cita imprescindible de l’estiu que, a més, ha anat acompanyat els darrers anys d’iniciatives tan interessants com els “Sopars sota els focs” dels restaurants de la Part Alta. Toca remuntar! La ciutat no es pot permetre baixar més esglaons en la seva oferta lúdica i cultural.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Molt bé tot, però sense molestar ningú. La contaminació acústica produïda per l’alta música dels restaurants dels sopars a Les Palmeres no permetia els veïns mantenir una conversa dins de les seves cases. De l’hotel ni en parlo. La categoria dels restaurants, i de les ciutats, es demostra en la música ambiental: a més categoria, la música més suau. Se sopa millor. Nosaltres fugim d’aquests estius, però els altres veïns van haver de trucar la policia municipal pel soroll. I és que aquí som “smart”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here