10.6 C
Província de Tarragona
Dijous, abril 18, 2024

L’EOI Tarragona fa 25 anys amb certificat de qualitat

L'antiga fàbrica de licors ha viscut una profunda remodelació per acollir l'Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona
L’antiga fàbrica de licors ha viscut una profunda remodelació per acollir l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona

Un dels temes estrella del debat polític i ciutadà dels últims vint anys ha estat el de la ubicació de l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona. Ara que el centre celebra el seu 25è aniversari i que el trasllat a la Chartreuse sembla imminent, paga la pena recordar la llarga “travessa del desert” fins arribar on som.

Durant la dècada dels 90 i la primera del segle XXI, la polèmica va acompanyar la situació de l’escola d’idiomes per la precarietat de la seves instal·lacions i la necessitat de traslladar-la a un lloc nou i digne. El procés de resolució del problema va ser tan llarg i complex que em va ocupar milers d’hores i centenars de tertúlies radiofòniques. Hi ha periodistes, com la Montse Cartañà, que va ser grans “especialistes” en el tema.

Massa temps d’espera 

Repassem breument la història. L’EOI tarragonina obre portes el 1987 a l’IES Martí Franqués, i cinc anys més tard es trasllada a l’actual ubicació de la Rambla Nova. El 1995, el Departament d’Ensenyament proposa traslladar el centre al Complex Educatiu (antiga Laboral) i poc després apareix per primera vegada la proposta de la Chartreuse (ja descartada com a futura Delegació del Govern).

La nova EOI a la Chartreuse servirà per dinamitzar l'entorn de la plaça del Infants i les escles mecàniques del carrer Vapor
La nova EOI a la Chartreuse servirà per dinamitzar l’entorn de la plaça del Infants i les escles mecàniques del carrer Vapor

Però en els anys posteriors, l’ajuntament ofereix a la Generalitat diversos terrenys: a l’àrea de Joan XXIII, a la zona educativa de Sescelades, als Quatre Garrofers, a la Vall de l’Arrabassada… No s’arriba a cap acord, enmig de les picabaralles polítiques entre administracions i partits, i el rebuig de professors i alumnes que valoren especialment la ubicació actual molt cèntrica.

El 2010, finalment la Generalitat dona llum verda a l’Ajuntament perquè tiri endavant la rehabilitació de la Chartreuse, propietat del Govern. El consistori paga els treballs per avançat. Les obres estan pràcticament enllestides i, per tant, l’estrena es podrà fer d’aquí pocs mesos.

Una millora per a la Part Baixa 

Després de vint anys de retards, debats estèrils i decepcions (l’EOI Tarragona ha vist com s’estrenaven fa temps les noves escoles de Reus, Tortosa, Valls, Amposta i Salou), volem ser positius: professors i alumnes celebraran els 25 anys amb un nou edifici, i la part baixa de la ciutat guanyarà un equipament de primer nivell que ajudarà a dinamitzar l’entorn de la plaça dels Infants.

L’escola d’idiomes es troba en un gran moment, avalat per la certificació ISO de qualitat, pionera a Catalunya. La comunitat educativa està plenament implicada en activitats pedagògiques, però també en l’organització dels actes de l’aniversari (el concert multilingüe del 24 d’abril al Metropol promet ser molt divertit).

Sapiguem gaudir del moment: la travessa ha estat dura, molt llarga, massa, però la meta està a tocar dels dits.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

  1. Podeu complementar l’article amb el vídeo del 25è aniversari de l’EOI. Una versió del popular ‘Gangnam Style’ enregistrada per professors i alumnes: http://www.youtube.com/watch?v=yYaDBzYn2CE&feature=youtu.be

    Després d’un ridícul incomprensiblement llarg, estic molt content que la inauguració de la Chartreuse sigui imminent. Porto deu anys estudiant en les actuals instal·lacions i són ridícules: aules petites, problemes greus de climatització i moltes mancances més.

  2. Gràcies per la menció Ricard. Vaig posar tantes dates a la inauguració….diria que la darrera el 2009. I mira, encara vaig a l’EOI de la Rambla i no crec que arribi a la nova ja. Com diu el jordi, el ridícul ha estat llarg. Les aules són incòmodes, el soroll és insuportable i tot el material que es necessita cada dia necessita renovació urgent. Espero que el trasllat sigui, ara í, real.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here