20 C
Província de Tarragona
Diumenge, octubre 2, 2022

Tarragona, més capital universitària

L'encaixada de mans entre el rector Francesc X. Grau i l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros simbolitza l'entesa entre la URV i l'Ajuntament de Tarragona (foto: Mauri)
L’encaixada de mans entre el rector Francesc X. Grau i l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros simbolitza l’entesa entre la URV i l’Ajuntament de Tarragona (foto: Mauri)

“Tarragona ha cedit a la URV els terrenys de les casernes militars que valen 1.741 milions de pessetes, i Reus només ha cedit terrenys per valor de 30 milions (…) La diferència és que nosaltres no esperem a que la universitat ens ho demani, li oferim abans”.

Aquestes paraules les va pronunciar l’alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, el 30 de gener de 1995 (fa 18 anys!!!) en un debat a TV-3 amb el seu homònim de Reus, Josep Abelló. Un debat crispat sobre la URV i la capitalitat, en un moment en què es decidien les grans infraestructures i equipaments de la universitat tarragonina.

Entre finals del 94 i principis del 95, el Ministeri de Defensa deixava a la ciutat els terrenys de l’avinguda Catalunya; Ajuntament i URV dissenyaven el model urbà d’universitat en tres eixos (Part Alta, Sescelades i Catalunya); i l’Escorxador s’estrenava com a seu del Rectorat amb la reelecció de Joan Martí com a primer rector.

Una relació fructífera 

Recupero de la història recent de Tarragona aquests episodis per il·lustrar la importància dels acords signats aquest dijous per l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros i el rector Francesc Xavier Grau. Són dos convenis que permeten a la universitat disposar de més sòl per a equipaments.

Un conveni permetrà ampliar el campus Sescelades i ubicar-hi nous instituts de recerca com els d’energia i enologia. L’altra conveni farà possible la construcció d’una residència universitària a l’àrea coneguda com els “Quatre Garrofers”, entre la nacional 240 i l’autovia A-7.

La residència i altres elements per definir ajudaran a consolidar un eix viari i de comunicació entre els dos campus (Sescelades i Catalunya) i dignificar una de les principals entrades a la ciutat.

Aposta permanent

El regidor de Relacions Ciutadanes i Universitat, Paco Zapater, en l'acte de signatura dels dos convenis (foto: Mauri)
El regidor de Relacions Ciutadanes i Universitat, Paco Zapater, en l’acte de signatura dels dos convenis (foto: Mauri)

La signatura Ajuntament – URV reforça l’aposta decidida de Tarragona per la seva universitat. Potser fa vint anys es va perdre la “batalla” del nom, però el que compta avui és que la nostra universitat és una referència indiscutible en l’àmbit de la docència i la recerca, els seus òrgans de govern i la gran majoria de facultats estan a Tarragona, els campus urbans “dónen vida” a la ciutat, i hi ha una voluntat clara de seguir creixent amb nous centres d’investigació especialitzats.

La millor manera de respondre aquells que volen recuperar el debat nominal és amb accions com la d’ahir. Malgrat la crisi i les retallades pressupostàries, la URV és el gran valor afegit d’aquest territori. I Tarragona, la capital que actua com a motor d’atracció de milers d’estudiants, professors, investigadors i empreses.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Benvolgut Ricard, només apuntar al teu precis article que el Ministeri de Defensa no va donar els terrenys gratuitament, sinó que es va reservar els terrenys que hi han al c/ Rovira i Virgili amb Avinguda de Catalunya per construir-hi aquells edificis estèticament i d’alçada poc afortunants; terrenys d’altra banda, que sinó m’equivoco, el Gobierno de España els va adquirir en el seu temps gratuitament de l’Ajuntament de Tarragona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here