22 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 29, 2024

La “resurrecció” de la Casa de la Festa

Alguns dels gegants que "viuen" a la Casa de la Festa, reoberta al públic aquest cap de setmana
Alguns dels gegants que “viuen” a la Casa de la Festa, reoberta al públic aquest cap de setmana

La Casa de la Festa està a punt de celebrar el seu cinquè aniversari. L’equipament es va projectar en l’últim mandat de l’alcalde Nadal amb el regidor de Festes, Carles Sala, però es va inaugurar a finals de maig de 2008 amb l’alcalde Ballesteros i la regidora de Festes, Sandra Coloma.

Quan es va plantejar la Casa de la Festa, ja es va produir un debat sobre la seva ubicació. L’espai triat, a la Via Augusta, al costat dels Jardins de la Reconciliació i darrera una benzinera, no va agradar tothom. En aquell moment es va al·legar que no ni havia cap possibilitat d’instal·lar el museu a la Part Alta, l’indret “natural” dels elements del Seguici Popular.

Un cop oberta, la vida de la Casa de la Festa s’ha anat esmorteïnt a poc a poc al llarg d’aquests cinc anys. La ubicació no l’ha ajudat gens; l’absència de senyalització l’ha perjudicat clarament i les retallades dels pressupostos municipals dels últims exercicis l’havien portat fins al tancament.

Oberta divendres, caps de setmana i festius 

Ara, la iniciativa privada fa possible la “resurrecció” de la Casa de la Festa. La companyia Repsol aporta 16.000 € anuals perquè l’equipament pugui obrir les portes els caps de setmana i festius, i es facin visites guiades entre setmana que aniran a càrrec de l’entitat Imaginautes.

Façana de la Casa de la Festa, a la Via Augusta, al costat dels Jardins de la Reconciliació
Façana de la Casa de la Festa, a la Via Augusta, al costat dels Jardins de la Reconciliació

La nova etapa de la Casa de la Festa inclou les activitats dels alumnes de l’Escola Municipal de Música i de l’Aula de Música Tradicional i Popular “El Tecler” i ofereix altres novetats: l’entitat Ditada fa una proposta als centres escolars que relaciona la cultura popular, les arts plàstiques i la participació dels més petits.

L’acord entre l’ajuntament i Repsol constata dos fets: d’una banda, la forta vinculació d’aquesta empresa amb les festes de Tarragona (projecte T-6000, Santa Tecla a les escoles, Puzzle de les festes, ajuts a les entitats i finançament de la segona fase de millora de la Casa de la Festa); d’altra banda, la precarietat econòmica del consistori que, pel que sembla, no pot assumir una cost de 16.000 € anuals, una quantitat irrisòria en el còmput general dels pressupostos municipals.

Punt d’atracció turística

Ara, però, cal celebrar l’acord que permet la reobertura d’un equipament que hauria de tenir una presència molt més gran a la vida cultural i associativa de Tarragona. Cal consolidar les visites guiades individuals i en grup, i els tallers i activitats per als escolars, però cal fer passes importants per projectar la Casa de la Festa com a espai museístic referent de la ciutat.

La tinent d'alcalde de Cultura, Carme Crespo, i el cap de Relacions Externes de Repsol, Josep Bertran, amb alguns elements del Seguici Popular (foto: Repsol)
La tinent d’alcalde de Cultura, Carme Crespo, i el cap de Relacions Externes de Repsol, Josep Bertran, amb alguns elements del Seguici Popular (foto: Repsol)

Si, com diuem molts experts, Tarragona compta amb el millor Seguici Popular del pais i amb una festa major de “primeríssima” divisió, l’equipament de la Via Augusta hauria de ser un punt d’atracció turística molt potent, sobretot en aquest segment de famílies amb nens petits que vol atreure Tarragona Turisme.

Posem la Casa de la Festa a la “ruta” dels nostres visitants. Millorem la seva senyalització perquè, tot i trobar-se molt a prop de la Capçalera del Circ i l’Amfiteatre, queda “amagada” darrera la benzinera. I donem vida tot l’any a aquest espai únic i singular amb activitats adreçades a un públic familiar tarragoní i forani.

L’aposta de Repsol ha de ser el primer pas perquè la Casa de la Festa esdevingui, realment, un punt de trobada de la ciutat i una referència de la cultura popular i tradicional de Catalunya.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here