23.7 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 13, 2024

L’encert de la “primavera teatral” de Tarragona

Obra de l'artista Josep M. Roselló instal·lada al mig de la Rambla, davant del nou Teatre Tarragona
Obra de l’artista Josep M. Roselló instal·lada al mig de la Rambla, davant del nou Teatre Tarragona

Pere Arquillué exhaureix les entrades en dos dies perquè el públic vol veure el seu Cyrano de Bergerac. Mingo Ràfols, Àngels Bassas i companyia programen una segona representació de la comèdia No et vesteixis per sopar. Emili Gutiérrez Caba i Eduard Farelo també faran una segona funció de Poder absoluto perquè les localitats de la primera estan exhaurides des de fa dies.

Aquests tres casos demostren l’interès dels aficionats al teatre per la programació d’aquesta primavera, la primera conjunta del Tarragona i el Metropol. Segons l’àrea de cultura de l’ajuntament, ja s’han venut més de la meitat de les entrades dels espectacles de la programació estable. Concretament, més de 7.500 localitats de les 12.600 posades a la venda.

És cert que la demanda es fixa sobretot en els espectacles més “comercials” o aquells que protagonitzen actors i actrius populars. Però també és important que a la programació dels teatres tarragonins convisquin amb propostes, a priori, més “minoritàries” com la dansa o la música clàssica, o també amb els espectacles familiars.

Emilio Gutiérrez Caba i Eduard Farelo, en un moment de la funció de "Poder absoluto" que arribarà al maig a Tarragona
Emilio Gutiérrez Caba i Eduard Farelo, en un moment de la funció de “Poder absoluto” que arribarà al maig a Tarragona

Oferta variada i de qualitat 

L’èxit espaterrant del Cyrano i de No et vesteixis per sopar han servit per obrir una temporada farcida de propostes interessants i molt diverses. Aquesta setmana arribarà una altra parella de luxe (Lluís Homar i Eduard Fernández) amb Adreça desconeguda i després el Ballet de Victor Ullate, Joel Joan, Santi Millan i Joan Reig, entre molts d’altres.

I entre els noms propis, cal destacar el del baríton tarragoní Àngel Òdena que cantarà el 31 de maig a l’òpera La Traviata de Giuseppe Verdi. L’alta demanda de localitats podria portar a programar-ne una segona representació.

Joan Reig i Refugi versionaran el disc "Viatge a Ítaca" de Lluís Llach, en l'acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona
Joan Reig i Refugi versionaran el disc “Viatge a Ítaca” de Lluís Llach, en l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona

El patrocini privat, en el cas de l’òpera a través de la Fundació Mútua Catalana i en el conjunt de la programació a través de Repsol, juga un paper determinant que fa viable la confecció d’una proposta tan interessant en un moment de grans dificultats econòmiques de l’administració local.

Preus a l’alça, públic a l’alça 

Sigui per l’atractiu i la qualitat de la programació, sigui per les ganes d’estrenar el Teatre Tarragona, la resposta del públic ha estat molt positiva. En un any cultural marcat per la pujada de l’IVA al 21%, i amb uns preus que se situen en els 24€ de mitjana (48€ l’òpera), la temporada inaugural dels dos teatres municipals de la Rambla demostra que pot ser un èxit si s’ha preparat bé i amb bona intuició per descobrir els gustos del públic.

També demostra que a Tarragona hi ha afició al teatre i que està disposada a pagar la seva localitat si se l’ofereix espectacles interessants i de qualitat. Tan de bo aquesta “primavera teatral” no sigui flor d’un dia i tingui continuïtat a l’estiu del Camp de Mart i la resta de l’any.

Tres espais municipals (1800 localitats) i dues sales, la Trono i el Magatzem, que reforcen les ganes de molta gent d’aquesta ciutat de produir arts escèniques, de fer cultura. I les ganes de molts altres de gaudir-ne. No és moment de més retallades culturals, és moment d’ajudar a impulsar la feina dels creadors d’aquesta ciutat.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

  1. Posso solo dire con sollievo che ho trovato qualcuno che sa realmente di cosa sta parlando! Lei sicuramente sa come portare un problema alla luce e renderlo importante. Altre persone hanno bisogno di leggere questo e capire questo lato della storia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here