16.9 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 16, 2024

Allau de llibres a la vista

Activitats d'anys anteriors celebrades per Sant Jordi a la Rambla Nova (foto: cedida)
Activitats d’anys anteriors celebrades per Sant Jordi a la Rambla Nova (foto: cedida)

S’apropa Sant Jordi. Des de fa setmanes, el món editorial i literari viu a tota velocitat una cursa esbojarrada per presentar nous llibres que captin l’interès dels lectors el 23 d’abril. A Tarragona, les llibreries acullen actes de presentació; els editors ultimen novetats i catàlegs; i els autors es multipliquen en aparicions públiques.

En un món on cada cop pesen més els grans grups editorials i les inversions milionàries en campanyes promocionals, es fa més difícil la visibilitat dels autors i les editorials d’aquí. Sant Jordi és una oportunitat per als escriptors tarragonins d’apropar-se al seu públic, però també és el dia que revela millor una lluita cada vegada més desigual amb l’establishment editorial i literari instal·lat a Barcelona.

Canvis de dates

Amb tantes activitats concentrades en pocs dies, és d’agrair que l’Ajuntament de Tarragona hagi decidit enguany descongestionar els seus actes propis, com la tradicional recepció als autors i el lliurament dels premis literaris.

La regidora de Cultura, Carme Crespo, acompanyada de Joan Cavallé i Xulio Ricardo Trigo (foto: Ajuntament Tarragona)
La regidora de Cultura, Carme Crespo, acompanyada de Joan Cavallé i Xulio Ricardo Trigo (foto: Ajuntament Tarragona)

La trobada amb escriptors, editorials i llibreters tindrà lloc el pròxim dimarts 16 d’abril a Casa Canals. Es renuncia, per tant, a organitzar-la com fins ara el mateix dia de Sant Jordi al jardí del Metropol. La recepció incorpora les intervencions del crític i escriptor Xulio Ricardo Trigo i de l’escriptor i periodista Toni Orensanz que faran una valoració de l’any literari; i una lectura de textos a càrrec de dos joves autors, Mireia Toda i Marcel Casas.

L’acte de lliurament dels premis literaris tindrà com a escenari el teatre Metropol el dissabte 4 de maig i s’inclourà dins del concert de Joan Reig i la banda Refugi dedicat al disc “Viatge a Ítaca”, de Lluís Llach. En aquest cas també s’abandona la idea de fer coincidir els premis amb la vigilia de Sant Jordi, com s’havia fet l’any anterior.

Més novetats: els veredictes dels tres guardons (novel·la, traducció i narrativa curta) es faran públics el mateix dia i no en dies separats; i el lliurament torna al Metropol (no seria millor el Tarragona?) i deixa el Saló de Plens de l’Ajuntament (massa institucional). Decisions totes elles encertades.

Toni Orensanz participarà a la recepció literària del dimarts 16 d'abril a Casa Canals (foto: Ajuntament Tarragona)
Toni Orensanz participarà a la recepció literària del dimarts 16 d’abril a Casa Canals (foto: Ajuntament Tarragona)

Ben dotat i poc conegut 

Ara bé, tot i que el Premi de novel·la Pin i Soler és el més destacat del cartell per dotació econòmica (21.000€), per participació (enguany, 95 propostes) i per difusió amb l’editorial Columna, Tarragona no ha acabat de fer-se un nom propi de relleu en el panorama dels premis literaris que s’atorguen als Països Catalans.

Potser és per la dura competència o per la dificultat de tenir uns guardons singulars. Potser és pels canvis continus de les darreres edicions (canvis de dates, desaparició de premis). Sigui com sigui, seria desitjable que el format d’enguany dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona s’anés consolidant. Igual que la seva singularitat, expressada sobretot a través del premi de traducció Vidal i Alcover (únic de les seves característiques en català) i el de narrativa curta Tinet (pioner en el seu àmbit).

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

  1. Esplèndid.
    Malauradament i malgrat els projectes, els actes culturals a Tarragona continuen sense ser coordinats per ningú.
    Abans de saber la data de recepció als escriptors, m’havia compromès a`presentar a la Llibreria de La Rambla, al vespre del sia 16, una autora de Girona que ha escrit un llibre sobre Tarragona: “Tablinum. Memòries d’una esclava de Tàrraco”.
    Ara em trobo que la recepció als escriptors també és el 16 al vespre. És la ‘potència del teixit cultural’, que diuen des de la casa gran.

  2. Tens tota la raó. A més, el mateix dimarts 16 a les 19 h. hi ha la presentació d’un altre llibre, “Escola nova, poble lliure” d’Ernest Maragll i Francesc Colomé, amb la presentació de Carme Mas i Vicenç Villena.

    Obviament ja fa massa temps que reclamem una coordinació d’agenda cultural. “Quien pone el cascabel al gato” L’Ajuntament ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here