15.3 C
Província de Tarragona
Dimarts, abril 16, 2024

Maridatge de llibres i vins de Tarragona

Els autors que editen amb Arola i la URV mostren les seves novetats entre les vinyes del celler Mas dels Frares
Els autors que editen amb Arola i la URV mostren les seves novetats entre les vinyes del celler Mas dels Frares

Vins de la DO Tarragona, vins del celler Mas dels Frares de la Facultat d’Enologia… Vins per acompanyar bones estones de lectura. Vins per degustar en els actes literaris d’aquesta setmana prèvia a Sant Jordi.

Casa Canals s’estrena enguany com a seu de la recepció de l’ajuntament a autors, editors i llibreters, i els vins tarragonins tanquen un acte, potser massa formal, on intervenen l’escriptor i traductor Xulio Ricardo Trigo, i el periodista i escriptor Toni Orensanz.

Trigo, més optimista, elogia el bon nivell d’internacionalització de la literatura catalana i el prestigi del premi Jaume Vidal i Alcover de traducció.  Orensanz, més pessimista i desconcertat, creu que ens trobem en “el pitjor moment del cataclisme”, perduts i descol·locats.

El traductor es planteja la dificultat de descobrir els llibres interessants i de qualitat que publiquen “les editorials petites”. El periodista necessita entendre l’entorn en el que viu i explicar les seves històries.

Entre el públic, llibreters com Ramon Marrugat i Gertri Adserà; editors com Alfred Arola i Manuel Rivera; autors com Magí Sunyer i Francesc Valls-Calçada; i responsables de l’Escola de Lletres, el Centre de Normalització Lingüística, la Biblioteca Pública i l’Hemeretoca-Biblioteca Municipal, entre d’altres entitats relacionades amb la llengua i la literatura.

Els escriptors Toni Orensanz i Xulio Ricardo Trigo, la regidora Carme Crespo, i els joves Mireia Toda i Marc Casas, que van intervenir a l'acte de Casa Canals amb diverses lectures (foto: Teresa León)
Els escriptors Toni Orensanz i Xulio Ricardo Trigo, la regidora Carme Crespo, i els joves Mireia Toda i Marc Casas, que van intervenir a l’acte de Casa Canals amb diverses lectures (foto: Teresa León)

Massa sobrietat, al meu entendre, per “celebrar” la “festa” del llibre. Casa Canals ofereix espais envejables com el jardí o la terrassa, que es podrien aprofitar en ple mes d’abril per organitzar activitats  com aquesta a peu dret i a la fresca. Hauria de ser un punt de trobada del món literari amb els lectors, més per intercanviar impressions i fomentar la conversa que no pas per escoltar discursos.

Al costat de les vinyes

Més referències enològiques: el celler Mas dels Frares, un espai fantàstic i probablement molt desconegut, ja es va estrenar l’any passat per presentar les novetats literàries d’Arola Editors i Publicacions URV de cara a Sant Jordi.

Envoltats de vinyes, els autors es deixen estimar per les càmeres. Alguns, com Rafel López-Monné i Toni Orensanz, estan acostumats a caminar per aquests paisatges. Publiquen “A peu pel Priorat del vi i de l’oli”. D’altres prefereixen tastar el vi en una barra de bar. Trobaran 27 relats curts de “Mil i un bar contats” de Tarragona, sota la coordinació de Juan González Soto. I als més petits, Elisenda Guiu i Cristina Caupena els explicaran la història d’ “El raïm inquiet”.

En l’àmbit de la novel·la, Francesc Valls-Calçada publica “La pell de Déu”. En el gènere dels articles, Martín Garrido proposa “Esperando el autobús” i Juan Ballester “Buenas noches, Supertramp”. La historiadora Montserrat Duch coordina “El gènere de la polis”, un assaig sobre la trajectòria de les dones en el catalanisme polític. I en l’àmbit de la divulagació, diversos autors i fotògrafs participen a l’obra “Catalans de les lletres i les arts del segle XX”. Tot publicat per Arola.

La URV manté l’objectiu d’aprofitar Sant Jordi per mostrar obres de carácter docent, investigador i divulgatiu. Enguany destaca “Los sin tierra”, de Jaume Vallverdú, una investigació sobre aquest moviment del Brasil; i una reivindiació de la figura de Martí i Franqués amb el text “L’home que mirava l’aire”.

I n’hi ha tantes, de novetats, que us recomanem una passejada per les llibreries tarragonines abans i després de Sant Jordi. Abans, per anar perfilant la vostra tria del “Dia D”. I després, perquè els llibres us seguiran esperant l’endemà. I sempre.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here