14.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, desembre 5, 2023

La Tabacalera s’emporta un altre equipament municipal

El Magatzem 2 de Tabacalera acollirà la Biblioteca - Hemeroteca Municipal, actualment amb seu a l'antic Ajuntament
El Magatzem 2 de Tabacalera acollirà la Biblioteca – Hemeroteca Municipal, actualment amb seu a l’antic Ajuntament

La Tabacalera acollirà un altre equipament cultural que gestiona l’Ajuntament de Tarragona. El Magatzem 2 de l’antiga fàbrica de tabacs, on ara hi ha les instal·lacions de l’Arxiu, és el nou destí de la Biblioteca – Hemeroteca Municipal (BHMT).

Això significa que els dos equipaments compartiran espai ben aviat. La Biblioteca-Hemeroteca Municipal deixarà la seu de l’Antic Ajuntament, al carrer Major, després d’estar-s’hi durant 28 anys, i es traslladarà a l’avinguda Vidal i Barraquer. La decisió, que s’ha pres recentment sense comptar amb l’opinió dels responsables de la BHMT, suposa un nou canvi de plans.

El passat mes de gener explicàvem al FET A TARRAGONA els detalls de la mudança de l’oficina de turisme al local que havia ocupat la Llibreria de la Generalitat, al carrer Major. La intenció de l’ajuntament era traslladar-hi també el personal d’administració i gestió del Patronat Municipal de Turisme, que ara ocupa la primera planta de l’antic Ajuntament.  I com si es tractés d’un joc de dòmino, aquest espai que quedaria lliure (al costat de la sala d’exposicions) seria ocupat per la Biblioteca – Hemeroteca Municipal, que ara només disposa de les “golfes” de l’edifici en una situació molt precària i deficient.

Dèiem, aleshores, que resultava coherent tenir el Patronat de Turisme en un local amb vistes al carrer i ampliar l’espai de l’Hemeroteca per oferir un millor servei als seus usuaris (uns 2.000 presencials) i posar a la seva disposició els centenars de llibres que estan guardats en caixes perquè no caben a les prestatgeries.

Canvi de plans 

La planificació municipal, però, ha canviat de rumb. Els fons documentals de la BHMT (més de 13.000 llibres, 4.000 cartells, 400 títols de publicacions periòdiques…) aniran a la Tabacalera, i amb l’Arxiu compartiran la sala de consulta i l’espai del dipòsit.

L'antic Ajuntament, al carrer Major, deixarà de ser un equipament cultural de la Part Alta
L’antic Ajuntament, al carrer Major, deixarà de ser un equipament cultural de la Part Alta

La Part Alta perd un equipament cultural ja que a l’Antic Ajuntament se li busquen altres usos. Entre les possibilitats que s’estudien hi ha la d’acollir l’Agrupació d’Interès Econòmic (AIE), segons reconeix el primer tinent d’alcalde, Pau Pérez.

L’AIE és el resultat de la fusió de cinc empreses íntegrament municipals: Servei Municipal de l’Habitatge i Actuacions Urbanes, Empresa Municipal de Transports, Aparcaments Municipals de Tarragona, Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació i Empresa Municipal de Desenvolupament Econòmic. L’immoble del carrer Major, per tant, podria ser la seu de l’AIE amb el seu gerent Jordi Dies al capdavant.

Interrogants

I a la Tabacalera, l’ajuntament ha decidit sumar-hi la BHMT als equipaments ja operatius (Tarragona Impulsa, Capsa de Música i Arxiu), a l’espera que algun dia d’algun any es defineixi el gran projecte de Complex Cultural que ha d’incloure el futur Museu Nacional Arqueològic, i mentre s’escolten declaracions a favor de instal·lar-hi la Ciutat Judicial.

Tot sembla tan difús que correm el risc de fer de la Tabacalera un altre calaix de sastre.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

4 COMMENTS

  1. Segons el Diari de T., a la Tabacalera hi entren a robar els mateixos lladres dia sí dia no. Com que aquí tot queda impune perquè és “smart city”, doncs afegim-hi material.
    Diuen que a causa del jardí vertical es fan malbé els documents de l’Arxiu. I que han hagut de comprar aspiradors potents d’humitats.

  2. La BHMT hauria d’anar al Banc d’Espanya,ja que ès 1 lloc adient :cèntric,ampli,lluminós,etc.Qui anirá allà baix de tot?

  3. Jo no sé pas que és el que es cou a la nostra Tarragona, però és cert, que hi ha poca gent que l’estima, si no fos aixi hi hauria un color diferent. Espero que el nostre seny, la respecti i es faci el millor per a la nostra ciutat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here