9 C
Província de Tarragona
Dimecres, desembre 7, 2022

El potencial dels museus tarragonins

Els directors dels museus de Tarragona i la regidora de Cultura en la presentació dels actes de La Nit dels Museus (foto: Mauri Fernández)
Els directors dels museus de Tarragona i la regidora de Cultura en la presentació dels actes de La Nit dels Museus (foto: Mauri Fernández)

Una de les imatges culturals més suggerents que ofereix Tarragona un cop a l’any arriba per aquestes dates: els museus de la ciutat es presenten units sota el paraigua de l’Ajuntament per presentar les activitats del 18 de maig, Dia Internacional dels Museus.

Des de fa uns anys, s’ha potenciat la Nit dels Museus, que permet fer visites i activitats en aquests recintes en un horari gens habitual, fins a la matinada. Una manera original i diferent d’apropar la cultura al gran públic, que se celebra un dissabte a la nit coincidint amb el primer cap de setmana de Tarraco Viva.

La Necrópolis Paleocristiana es reobrirà la Nit dels Museus
La Necrópolis Paleocristiana es reobrirà la Nit dels Museus

Enguany participen set equipaments amb una oferta de nou espais expositius. La gran novetat és la reobertura de la Necrópolis Paleocristiana, que acollirà el dissabte 18 a les dotze de la nit un espectacle en forma de recital “Clàssics a escena”, a càrrec del grup TeclaSmit.

El Museu Nacional Arqueològic, que precisament gestiona la Necrópolis, és un dels impulsors a través de la conservadora Pilar Sada d’aquesta acció unitària dels recintes culturals de Tarragona. També en l’origen d’aquesta iniciativa hi ha Rosa Ricomà, directora del Museu d’Art Modern, i Mercè Toldrà, directora del Museu del Port.

I en aquestes darreres tres edicions s’hi han afegit el Museu d’Història de la ciutat, amb Lluís Balart; el CaixaFòrum, amb Carles Marquès; el Museu Bíblic, amb Andreu Muñoz, i el Museu Diocesà, amb Sofia Mata.

Un antecedent 

De fet, aquest programa conjunt del Dia i la Nit dels Museus recorda aquella Primavera Fotogràfica de Tarragona que fa uns anys reunia en cada edició la feina d’una vintena d’autors en diferents espais de la ciutat: museus, galeries, tinglados i altres sales.

L’experiència d’aleshores s’ha tralladat a l’hora de promoure un programa atractiu per a la nit del 18 de maig: la inauguració d’una mostra al Centre d’Art Tarragona, al Tinglado 2; una visita teatralitzada al Museu del Port; exposició, audiovisuals i taller familiar al Museu d’Art Modern; itineraris pel MNAT de la plaça del Rei; recital i lectures a la Necrópolis; l’exposició del CaixaForum oberta fins a mitjanit…i tot això, sense oblidar les activitats de Tarraco Viva.

Prèviament, al llarg del dia, s’han programat jornades de portes obertes a tots els museus i diverses activitats complementàries. Un encert dels seus promotors que reivindiquen el paper d’aquests recintes i la difusió cultural que en fan com un motiu de progrès social en aquests temps tan convulsos.

I això ens porta a plantejar-nos dues qüestions: coneixem i posem realment en valor el potencial museístic de Tarragona? Per què la promoció conjunta del Dia dels Museus no es trasllada a altres esdeveniments del calendari cultural? La ciutat i els turistes ho agrairien.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here