Voleu participar com a membres del Senat romà? Teniu curiositat per agafar un arma de combat d’un legionari? Sabeu com lluitaven els gladiadors a l’arena de l’amfiteatre? Voleu vestir-vos de romans i fer de públic?
“Vine, veu i viu el Festival”. Aquesta és una de les moltes novetats que ofereix la quinzena edició de Tàrraco Viva, que arrenca aquest dijous. Unes jornades de reconstrucció històrica de l’època romana que van néixer amb modèstia el 1999 per donar suport a la candidatura de Tàrraco a Patrimoni Mundial i que han esdevingut una de les cites imprescindibles del calendari.
El creador
El pare de la criatura és Magí Seritjol, professional des de fa trenta anys de la gestió cultural en diferents àmbits. La criatura s’ha fet gran i amb 15 anys ha madurat molt. El pare també té molta més experiència i ha sabut donar a la criatura el que necessitava en cada moment, fins i tot quan no fa gaire va patir alguns problemes de salut.
El festival va néixer com una proposta arriscada: “Un festival una mica estrany, perquè no era d’arts escèniques ni plàstiques, ni de música”, afirma Seritjol en la presentació del certamen. Es volia un festival dedicat a la divulgació històrica de l’Antiga Roma “sense concessions a la banalització”.
Els impulsors
I l’objectiu s’ha assolit amb la col·laboració i participació de grups com Thaleia, Nemesis, Phoenix, Regio I Germànica, Aula de teatre URV i Camp d’Aprenentatge, col·lectius de Roma com Ars Dimicandi, els museus de la ciutat i una infinitat d’experts, professors i ciutadans que formen part del festival a títol individual.
Tàrraco Viva ha anat incorporant moltes propostes al llarg dels anys. En aquesta quinzena edició trobem més de vint novetats en forma de recreacions històriques, conferències, audiovisuals, lectures i tallers. Es mantenes les jornades gastronòmiques Tarraco a Taula, la fira internacional de museus, la fira de productes, empreses i associacions de divulgació històrica romana, el cicle de documentals arqueològics i moltes altres activitats que cal descobrir a través del programa.
Principi i final
El festival ha tingut l’encert de tancar les últimes edicions amb un gran espectacle de comiat. Aquesta vegada, el diumenge 26 de maig es representarà a l’auditori August del Palau de Congressos –aforament ampli i entrada gratuïta- l’assassinat i el testament de Juli Cèsar.
Aquesta és una fórmula magnifíca d’acomiadar el festival i els seus visitants fins a l’any vinent. Una fórmula que, al meu entendre, s’hauria de traslladar també a l’obertura del certamen. En un dia com avui, Tàrraco Viva hauria de donar la benvinguda al seu públic -i als mitjans de comunicació d’aquí i de fora- amb un gran espectacle inaugural.
En qualsevol cas, la criatura i el pare ja estan a punt per fer-nos gaudir d’unes dies de retorn al passat històric. Felicitats als dos i a tots els tarragonins!