25.6 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

Castells i turisme fan pinya

D'esquerra a dreta: Lluís Monfort (Xiquets del Serrallo), Enric Seritjol (Xiquets de Tarragona), Patrícia Anton, regidora de Turisme, Albert Grau (Jove de Tarragona) i Gerard Pasqual (Castellers de Sant Pere i Sant Pau) en la segona presentació de la iniciativa
D’esquerra a dreta: Lluís Monfort (Xiquets del Serrallo), Enric Seritjol (Xiquets de Tarragona), Patrícia Anton, regidora de Turisme, Albert Grau (Jove de Tarragona) i Gerard Pasqual (Castellers de Sant Pere i Sant Pau) en la segona presentació de la iniciativa

A vegades, les segones oportunitats sí resulten positives. És el cas de “Tarragona, ciutat de castells”. Un projecte que neix amb la voluntat de fusionar turisme i món casteller, i que ja s’ha presentat públicament dues vegades.

Sí, no els enganyem. La primera presentació, celebrada el passat mes d’abril, va despertar polèmica perquè es tractava d’una iniciativa exclusiva dels Xiquets de Tarragona i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, en col·laboració amb el Patronat Municipal de Turisme.

Ràpidament, les xarxes socials es van encendre i els mitjans es van fer ressò de l’enrenou. Molts s’havien sentit ofesos perquè no s’havia comptat amb els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

Rectificació

Després de diverses converses, es convoca una segona presentació. Paga la pena estendre el diàleg. Les quatre colles de la ciutat decideixen fer pinya per promocionar el potencial turístic i casteller de la ciutat. Tot plegat, entre el 24 i el 30 de juny, això sí, com ja estava previst des d’un inici. Celebrem que l’esperit integrador i de col·laboració s’hagi imposat.

Allunyar-se de prejudicis i, sobretot, dels debats paral·lels i les tensions que les noves tecnologies poden magnificar entre castellers de diferents colles també ha estat una decisió intel·ligent. Les xarxes socials ofereixen excepcionals oportunitats de participació ciutadana, però alhora també deuen generar molts maldecaps a les persones que assumeixen responsabilitats en les agrupacions.

A partir del moment en què algú hi publica comentaris sobre determinats temes s’està convertint en un ambaixador més de la seva colla, i això, depenent de l’ús que se’n faci, pot incendiar les relacions i crispar l’entorn. Però aquest és un altre debat. La conclusió important és que les quatre colles i el Patronat de Turisme han sabut reaccionar. Això sí, el repte per a l’any vinent és, sens dubte, ser proactius.

Un producte millorat

Malgrat els matisos, i després d’una primera fase d’indignació, “Tarragona, ciutat de castells” en surt reforçada. De la polèmica n’ha sorgit un programa més ampli i un producte millorat. Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau no es podran sumar a la diada central del dia 29 de juny, a les 19h, a la plaça del Rei, perquè estaran de celebració en els seus respectius barris, però afegiran dues actuacions castelleres més al calendari.

El dimarts 25 de juny, a les 20h, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau alçaran castells al pla de la Seu; i el diumenge 30, a les 12h, se celebrarà una actuació al barri pescador de la ciutat amb la presència dels Xiquets del Serrallo, dels Xiquets de Tarragona i dels Castellers de Vilafranca.

Les regnes per a les colles

Enric Seritjol, president dels matalassers, celebra que les regnes d’aquest projecte les hagin agafat les colles castelleres. Considera que si s’haguessin apropiat del projecte entitats que “no tenen cura” o que “no coneixen bé” el món casteller s’hauria corregut el risc de “desvirtuar” la tradició. Seritjol afirma que d’aquesta forma se salvaguarda que el producte turístic sigui alhora “eminentment casteller”. La qüestió, doncs, és no perdre l’essència, i aplicar aquell valor casteller tan necessari: el seny. El mateix mot que sembla que alguns han començat a posar en venda fins a extrems discutibles i fronteres perilloses. Ja ens entenem…

L'espai municipal de Turisme, al carrer Major, va ser el lloc triat per fer la presentació de "Tarragona, ciutat de castells"
L’espai municipal de Turisme, al carrer Major, va ser el lloc triat per fer la presentació de “Tarragona, ciutat de castells”

Activitats de tota mena

La setmana castellera disposa d’una gran quantitat i varietat d’activitats. Ens trobem amb actuacions, però també amb assajos comercialitzats als locals dels Xiquets i de la Colla Jove, en què qui ho vulgui podrà formar part de l’assaig pagant 9€,  o bé 25€ si després volen sopar amb integrants de les colles (l’activitat per als menors de 12 anys és gratuïta, tot i que si se sumen al sopar han de pagar 15€).

També són interessants les visites  guiades per les places castelleres de la ciutat, que es duran a terme diàriament gràcies a les aportacions de castellers experimentats, que aniran acompanyats de guies turístics. Tenen un tarannà més participatiu activitats com el taller de castells i creació de pilars, o bé les Escoles de Castells, en què tothom es podrà introduir-se en la pràctica castellera.

Exposicions atractives. “Tarragona, una història de castells”, al Pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona, i “El cel dels castells”, de David Oliete, a l’Espai Turisme del carrer Major. I qui busqui un coneixement més teòric, podrà gaudir de la conferència “Els castells i el turisme”, que impartirà, el dijous 27 de juny a les 19h, també a l’Espai Turisme, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Alfonso González.

Pedagogia i optimisme

Així doncs, mirem-nos-ho des d’un punt de vista optimista i pedagògic. La proposta no farà llenya: té un potencial enorme. Pel que fa a l’edició d’enguany, de la polèmica suscitada Tarragona se n’emporta dues diades més i la implicació de Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau en el projecte.

I de les presentacions per duplicat i la imatge pública que ha generat dubtes n’ha de sortir una lliçó magistral per als propers anys. Si les quatre colles sumen tothom hi té molt a guanyar. I especialment, Tarragona.

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here