Carregant ...

URV: referència internacional i canvi de nom

Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Josep Mª Comelles, de la URV i la nordamericana Elizabeth Cartwright, coorganitzadors del congrés d'antropologia mèdica que se celebra a Tarragona (foto: URV)

Josep Mª Comelles, de la URV i la nordamericana Elizabeth Cartwright, coorganitzadors del congrés d’antropologia mèdica que se celebra a Tarragona (foto: URV)

Per damunt de l’espasa de Damocles de les retallades pressupostàries i al marge de les picabaralles polítiques de baix nivell, la Universitat Rovira i Virgili  referma cada curs que passa el seu posicionament de referència mundial en diversos àmbits.

Ara que el curs acadèmic s’acaba, el campus Catalunya esdevé aquesta setmana l’escenari de la reunió internacional i de més alt nivell que s’hagi celebrat mai al món d’una determinada especialitat: l’antropologia mèdica.

Més de mig miler de participans, una cinquantena de països dels cinc continents representats, unes 450 presentacions científiques, una trobada paral·lela de joves estudiants de la matèria… Els números i l’abast de la reunió –la primera que s’organitza a tot el món- situen Tarragona i la URV com a referent acadèmic i de recerca en aquest tema.

A més, els organitzadors han preparat tallers, exposicions i projeccions de pel·lícules obertes al públic en general. La mostra cinematogràfica tindrà lloc a partir d’aquest dimecres a l’Aula Magna del Campus Catalunya, rebatejada amb el nom de Lluís Mallart, en homenatge al fundador de l’antropologia mèdica catalana.

Fa més de 30 anys 

La trobada l’han impulsat organitzacions europees d’antropòlegs i el Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV. Que la reunió mundial es faci a Tarragona no és cap casualitat. L’any 1982 l’acte fundacional de l’antropologia mèdica a Catalunya i a Espanya es va fer aquí.

EL CRAI del Campus Catalunya acull una exposició relacionada amb el congrés d'antropologia mèdica (foto: URV)

EL CRAI del Campus Catalunya acull una exposició relacionada amb el congrés d’antropologia mèdica (foto: URV)

Per a tots aquells que desconeixem l’especialitat, només caldrà que ens adonem de la importància de l’event analitzant altres dades: el 80 % de les tesis doctorals elaborades a l’estat espanyol en aquest àmbit s’han defensat a la URV. I prop de la meitat d’alumnes de doctorat i master que s’imparteixen a Tarragona venen de fora de Catalunya i de l’estranger.

“Tarragona quedarà definitivament vinculada a aquest camp científic, pel carácter fundacional de la trobada”, asseguren els organitzadors, que i·lustren la web del congrés   amb una fotografia de castells perque s’associen perfectament amb el lema “Trobada i compromís”.

Investigadors i professionals de l’antropologia mèdica vinguts d’arreu podran veure una exhibició castellera (dijous tarda) i gaudir durant aquesta setmana del clima, la gastronomia i el patrimoni de la ciutat. Tarragona guanyarà visibilitat i la URV guanyarà pes científic a nivell mundial.

Les veritables prioritats 

Parlant d’esdeveniments d’aquesta magnitud, qui se’n recorda de la moció del canvi de nom de la universitat que va proposar Alejandro Fernández i va aprovar el plenari municipal? On ha quedat aquella polèmica política de principis de gener que deseguida va avortar la pròpia universitat?

Les prioritats del rector Francesc Xavier Grau i el seu equip són unes altres. Per exemple, promoure l’organització d’un congrés d’altíssim nivell com el d’aquesta setmana o, en un altre àmbit, reduir el consum d’eletricitat en un 24% en dos anys.  Què és més important per a la universitat i per a Tarragona: això o el canvi de nom?


Comparteix:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *