18 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 12, 2024

Mercè Sardà i els 20 anys de Mostra de Teatre Jove

DSCN0200[1]
Mercè Sardà, impulsora de la Mostra de Teatre Jove, davant de l’entrada del Teatre Metropol.
“M’he fet iaia amb la Mostra de Teatre Jove”. Amb aquesta naturalitat ens parla Mercè Sardà, la persona que va impulsar aquest projecte a la ciutat l’any 1994. La iniciativa va néixer amb motiu del desè aniversari de Vis de Vanadi, el grup de teatre de lInstitut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, que l’any vinent complirà 30 anys, i que actualment Sardà co-dirigeix amb tres persones més. Podríem dir que ella és la mare de tot plegat. Ha viscut totes les edicions de la Mostra amb intensitat, i el cert és que, tal com ens confessa, se sent “història viva” d’aquest acte.

L’edició d’enguany finalitza aquest dijous 13 de juny, però ja podem afirmar que ha tornat a ser un èxit. Deu companyies s’hi han implicat de forma activa, i la resposta del públic, en línies generals, ha estat bona. En la representació de l’obra “El sopar dels idiotes”, de Francis Veber, que precisament presentava Vis de Vanadi,  fins i tot desenes de persones es van quedar sense poder accedir a  una de les 500 butaques del Teatre Metropol, que estava ple a vessar.

Representació de "Blanca Rosa, sirena de la mar blava", l'any 1994, pel grup Vis de Vanadi.
Representació de “Blanca Rosa, sirena de la mar blava”, l’any 1994, pel grup Vis de Vanadi (Foto: Mercè Sardà).

Els inicis

“Em vaig passar el pont de la Puríssima posant en solfa el projecte”, ens explica. Retrocedim, doncs, fins a finals de l’any 1993. Primer, però, Sardà ja s’havia reunit amb l’aleshores màxim responsable de la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, Carles Sala, per explicar-li la idea. Malgrat que ella el coneixia personalment, assegura que li va demanar “visita formal”, perquè “vegés que li anava a proposar una cosa seriosa”.

I així es va començar a gestar la “I Mostra de Teatre Jove de Tarragona”, que va comptar amb la participació de 9 grups de teatre. Hi trobem diferències remarcables, però, amb el format actual: es va concentrar tot en un cap de setmana (3 obres per dia) i les actuacions es van dur a terme al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau i a la Sala d’Actes de l’antiga Caixa Tarragona.

L’any següent ja es va poder celebrar al Teatre Metropol, remodelat, que tot just s’havia inaugurat el 10 de març de 1995. I, des d’aleshores, aquest equipament s’ha convertit en l’espai identificatiu de l’acte.

L'any 1995, el grup Abisme va presentar, al Metropol, "El bon doctor".
L’any 1995, el grup Abisme va presentar, al Metropol, “El bon doctor” (Foto: Mercè Sardà)

Consolidació i qualitat

Sardà, que ha viscut en pròpia pell l’evolució de la Mostra, assegura que “el cicle s’ha consolidat molt”. Afirma que “es coneix, se’n parla i la gent vol participar-hi”. Una de les coses que més la satisfà, però, és que el públic que hi assisteix també sigui fonamentalment jove.

Admet que hi ha hagut un progrés qualitatiu de les obres presentades. “Ha millorat moltíssim el que s’està fent ara en comparació amb el que fèiem tots fa vint anys”. En aquest sentit, espera i desitja que hi hagin contribuït, entre d’altres, els cicles de formació que han anat oferint, així com també les aportacions del Consell Assessor, un òrgan intern de la Mostra que està format per professionals del teatre que cada any realitzen crítiques constructives de les obres presentades.

El teatre a Tarragona “resisteix”

La fundadora de Vis de Vanadi és optimista amb el panorama teatral de la ciutat. Opina que la programació que ha preparat enguany l’Ajuntament és “bastant potent”, i se sent satisfeta pel fet que s’hagi inaugurat un teatre “en plena crisi”, malgrat que es tracti d’un projecte “molt anterior”. També parla de la Sala Trono, El Magatzem, el Tecla-Smith i el Festival Eclèctic.

Sens dubte, hi ha vida teatral a la ciutat, i Sardà creu que la Mostra de Teatre Jove ha contribuït a impulsar-la. En definitiva, considera que Tarragona “resisteix”, però perquè el treball que hi ha al darrera del teatre a la ciutat és de “pedra picada”.

Ella ho sap prou bé, ja que és una de les persones que ha estat batallant perquè es fessin ofertes per als joves en la programació dels teatres Tarragona i Metropol. En aquest sentit, afirma: “La gent jove necessita al·licients per anar al teatre, i un d’ells és l’econòmic”. Al final, han aconseguit que hi hagi un descompte per als menors de 25 anys que pot anar del 15% al 50%, depenent de l’espectacle.

Exposició i Festa Final

Per commemorar l’aniversari també es va preparar una exposició retrospectiva que es podia visitar a la Sala Kesse fins el passat dissabte 8 de juny. Ara la Mostra de Teatre Jove 2013 afronta la seva recta final. Està previst, però, que se celebri una Festa Final de l’efemèride i, per tant, caldrà estar atents a noves informacions. En qualsevol cas, esperem que Mercè Sardà es continuï fent iaia amb la Mostra i que, per tant, l’acte segueixi complint anys.

enric

 

  TEXT I FOTOGRAFIES: ENRIC GARCIA JARDI

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here