22.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, juliol 20, 2024

La Selectivitat de cinc alumnes tarragonins

La Maria, el Guerau, el Jordi, el Carlos i la Laura són cinc dels 2.800 alumnes de la demarcació de Tarragona que aquests dies estan afrontant la Selectivitat, és a dir, les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). Molts d’ells, durant aquestes dues primeres jornades d’exàmens, han trencat mites. Jordi Ballesteros, estudiant de l’Escola Santa Teresa de Jesús, ens ho explica de forma concisa i sense embuts: “La por era infundada. Pensava que seria pitjor”. Guerau Guillen, de l’Institut Antoni de Martí i Franquès, afirma que pensava que “hi hauria més nivell”, que serien més exigents amb ells.

D'esquerra a dreta: Jordi Ballesteros, Guerau Guillen, Laura Ballesteros, Carlos Domènech i Maria Parreu.
D’esquerra a dreta: Jordi Ballesteros, Guerau Guillen, Laura Ballesteros, Carlos Domènech i Maria Parreu.

Romàs i la “follada” de matemàtiques

En línies generals, tots asseguren que les proves fetes fins ara han estat força assequibles. No obstant això, l’examen de Matemàtiques sembla que ha estat l’excepció. Exercicis de matrius, vectors, funcions, optimització… en Guerau, que parla molt clar, el defineix directament com una follada. I pel que he anat escoltant al Campus de Sescelades puc intuir que no és l’únic que té aquesta percepció tan explícita. Fins i tot sembla que hi ha hagut un error en el plantejament d’un dels problemes, que ha provocat una allau de queixes i comentaris a la xarxa.

El Jordi ha tingut problemes amb el participi de “romandre”. Pregunta si algú el sap. Jo, com a bon ignorant, me’n mantinc al marge, però la Maria Parreu i la Laura Ballesteros, alumnes del Martí Franquès, li responen, de forma contundent i molt ben coordinada: Romàs!

M’emporto una sorpresa quan afirmen que l’examen de Llengua castellana els ha semblat “més difícil” que el de Llengua catalana. Tinc la sensació d’haver llegit als mitjans just el contrari en la majoria d’edicions que recordo de la Selectivitat. Consideren que les preguntes sobre “Nada”, de Carmen Laforet, eren molt perepunyetes. La Maria, fins i tot, assegura haver sortir de la prova amb “sensació d’inseguretat”.

John Locke, el Noi del Sucre i el “writing”

A Filosofia sembla que la majoria han triat John Locke, en detriment de René Descartes, i tots destaquen que era un examen “molt fàcil”. La Laura s’hi ha esplaïat: ens explica que ha emplenat cinc pàgines!

Pel que fa a Història, se m’escapa un somriure quan en Carlos Domènech, que precisament vol estudiar periodisme, m’explica que ha preferit triar l’opció que feia referència a la CNT i al “Noi del Sucre”, Salvador Seguí, i no pas la que parlava del nacionalcatolicisme i el catalanisme. No em sorprén. Fa pocs mesos ell mateix havia lliurat un treball de recerca que analitzava l’evolució del moviment anarquista a Tarragona.

I l’Anglès, que és assignatura pendent per a molts (m’hi incloc), sembla que els ha anat força bé, tot i que comenten que la part d’escriure una redacció, el “writing”, era una mica complicat, sobretot per la temàtica, que girava al voltant de l’ensenyament.

No pateixen per la nota de tall

Publicitat i Relacions Públiques (Maria), Periodisme (Carlos), Estudis Literaris (Laura), Enginyeria Química (Jordi)… malgrat que en alguns dels casos citats necessiten qualificacions properes al 10 (sobre 14), no pateixen en excès per la nota de tall. Creuen que podran accedir a la carrera que volen cursar. El Guerau és l’únic indecís. És prudent. Diu que primer vol comprovar quina mitjana aconsegueix i després veure què és el que pot fer. I tampoc no penso que sigui una mala pràctica.

Un grup d'alumnes abans d'accedir a la Facultat per dur a terme l'examen de Llengua Castellana, el passat dimarts 11 de juny.
Un grup d’alumnes abans d’accedir a la Facultat per dur a terme l’examen de Llengua Castellana, el passat dimarts 11 de juny.

L’últim esforç

Això s’acaba. Avui es duen a terme les proves de Geografia, Física, Cultura Audiovisual, Grec, Biologia, Anàlisi Musical, Economia, Química, Història de l’Art i Electrotècnia. Semblen moltes assignatures, però el cert és que a la majoria dels alumnes els resten pocs exàmens. Tan sols els falta fer l’últim esprint. El Jordi i el Guerau, però, pateixen especialment per la prova de Física. I és comprensible, ja que si ens fixem en la mitjana d’aquest examen, en els darrers sis anys, podem comprovar que no ha superat el 5,60. Tot un repte. Molta sort a tots cinc, i també a la resta d’alumnes que s’estan examinant!

enric

   

 TEXT I FOTOGRAFIES: ENRIC GARCIA JARDÍ

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here