14.8 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

Escola Sant Salvador: el “lipdub” de la resistència

Alumnes de l'Escola Sant Salvador abans d'iniciar la gravació.
Alumnes de l’Escola Sant Salvador abans d’iniciar la gravació.

És el lipdub de la resistència. Desnonaments, risc de malnutrició… els professionals de l’Escola Sant Salvador treballen, en el seu dia a dia, amb aquestes dificultats, i amb d’altres. La crisi econòmica afecta amb força al barri, i des del centre educatiu els esforços per combatre les nombroses adversitats d’alguns alumnes es multipliquen exponencialment. S’han convertit en quelcom més que una escola. Han de fer-se responsables de rols que moltes famílies, desbordades per la situació, ja no poden assumir. La cap d’estudis de l’Escola, Meritxell Olivé, ens explica que els vincles que estableixen amb els nens del centre “van més enllà de la relació mestre-alumne”.

La seva lluita està repleta de petites grans victòries. Per exemple, des de fa tres cursos, i gràcies al suport de la iniciativa privada, han aconseguit que els alumnes gaudeixin de classes de natació en hores lectives a la Piscina Municipal de Sant Salvador. Malgrat el seu compromís i la tasca social que desenvolupen, però, no solen tenir presència als mitjans de comunicació. Són, doncs, anònims herois i heroines que malden en silenci per oferir una educació i un futur digne a les noves generacions. Són autèntics docents de trinxera que intenten salvaguardar-nos de la fractura social que la cobdícia d’uns quants ha provocat.

Els nens i nenes del centre saluden a càmera al final del "lipdub".
Els nens i nenes del centre saluden a càmera al final del “lipdub”.

Entre els nens, cares d’alegria. La setmana final del curs està repleta d’activitats: concursos, mostres de dansa i competicions esportives, entre d’altres. Però el cert és que avui els 480 alumnes de l’Escola Sant Salvador viuen un matí diferent. El lipdub que han preparat impregna de caràcter festiu la jornada. Es respiren nervis abans d’iniciar la gravació. Tothom vol que surti tot bé. Viure l’espectacle és divertidíssim, i seguir la càmera sense ser enregistrat provoca que uns quants haguem de fer més d’una carrera pels passadissos del centre. Tot un show.

Imatge del menjador de l'escola.
Imatge del menjador de l’escola.

Servei de menjador per als casos més extrems

Per combatre totes les situacions socials complexes que, per desgràcia, formen part de la quotidianitat del centre, i que pel que sembla enguany s’han agreujat, des de l’Escola Sant Salvador han decidit mantenir el servei de menjador per als alumnes de les famílies que “més ho necessitin” durant tot el mes de juliol. Així ens ho comenta Francesc Sans, director del centre, que assegura que ell s’hi ha “compromès”, malgrat no saber encara com en cobriran les despeses (aquest és l’esperit de Sans, un home que porta 36 anys treballant en aquest centre). Per tant, doncs, estan oberts encara a propostes de finançament. Malgrat que no ens ho pot confirmar amb certesa absoluta, estaríem parlant “d’entre vint i vint-i-cinc” nens.

Fran Vélez torna a la seva escola

Tot just quan s’acaba el lipdub, una nena se m’acosta i em pregunta si sóc “el jugador del Nàstic”. Els presents riem i, òbviament, jo li responc que no. Ella es refereix, realment, a Fran Vélez, defensa del conjunt grana, que avui visita l’Escola que el va veure créixer —de fet, és el fill del conserge— per participar en el Bibliopati. L’activitat consisteix en què els professors proposin un llibre als alumnes durant l’hora del pati. El Petit Príncep i Tintín, entre d’altres, han estat alguns dels títols triats pels mestres al llarg del curs. Avui, però, és el torn de Vélez, que decideix recomanar-los Manolito Gafotas, les aventures del personatge més entranyable d’Elvira Lindo.

Els dos nans de l'escola reposen al vestíbul del centre.
Els dos nans de l’Escola reposen al vestíbul del centre.

Un exemple d’immersió lingüística 

Lluitar per la cohesió social també implica treballar en matèria lingüística, i més tenint en compte que ens trobem en un país que es troba immers en una situació de bilingüisme social. És un petit detall, però al video, que tots els alumnes podran visualitzar a l’Escola el proper dijous, sonaran Els Pets i Macedònia. Música en català per dur a terme un lipdub en una escola en què els esforços en qüestions d’immersió lingüística també són constants.

Olivé ens explica que la majoria de nens, quan arriben a l’escola, “no han sentit mai parlar en català”. L’èxit del procés és una gesta, tenint en compte que es tracta d’una escola en què la llengua castellana és d’ús social majoritari, hi conviuen joves de fins a 20 nacionalitats diferents, i el 75% dels alumnes són fills de població immigrant.

No llencen la tovallola

Veure com realitzaven el lipdub ha estat una experiència molt amena, i conèixer la feinada que duen a terme a l’Escola ha estat, malgrat tot, encoratjador. Els nens han gaudit, han corregut, han ballat, s’han esbargit.  Després de compartir una estona amb ells, només queda mostrar un sentit agraïment per la tasca que hi duen a terme els prop de 40 professors, i esperem, com en tants altres centres educatius, que continuïn resistint als contratemps: als atacs de les elits econòmiques envers aquelles persones que tenen menys recursos, i als esforços per destruir-nos com a poble de responsables polítics com el ministre Wert.

No llenceu la tovallola, per moltes traves que us posin!

El jugador del Nàstic i exalumne del col·legi de Sant Salvador, Fran Vélez, fa una xerrada de llibres als estudiants (foto: Maria Antònia Cassadó)
El jugador del Nàstic i exalumne del col·legi de Sant Salvador, Fran Vélez, fa una xerrada de llibres als estudiants (foto: Maria Antònia Cassadó)

TEXT I FOTOGRAFIES: ENRIC GARCIA JARDÍ

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

10 COMMENTS

 1. La meva felicitació més afectuosa per a l’equip de mestres de l’Escola de Sant Salvador. Dieu que sou ‘mestres de trinxera’… teniu molta raó, perquè mentre els recursos econòmics recauen sempre en els més poderosos, vosaltres treballeu amb una vocació i dedicació que requereix l’esforç màxim per suplir les deficiències amb què ens castiguen els polítics. Som moltes persones que reconeixem el valor de l’escola pública i de qualitat.
  Ànims i endavant.

 2. L’escola de Sant Salvador és un exemple de constància, esforç i resistència a qualsevol dificultat afegida a la pròpia d’educar cada dia a molts nens i nenes, diversos i plurals com la mateixa societat. La qualitat del treball desenvolupat pel professorat és indiscutible i això es nota en la qualitat de l’alumnat quan acaba la seva escolarització en aquesta escola, amb els valors i aprenentatges de l’educació primària ben assumits.

 3. Moltes gracies per aquest article. Com a mestra de l‘escola Sant Salvador em sento molt orgullosa del que fem. Gracies per venir–nos a veure!

 4. Em sento molt orgullosa de pernatnya aquest equip de mestres, que amb el seu esforç i constància fan possible aquesta escola.

 5. Hola Txell!
  Abans que res espero que estigueu bé tota la família!!
  Acabo de llegir l’article sobre la tasca social, educativa, i de trinxera que feu a la vostra escola, i m’emociona veure petites grans lluites en moments difícils! Felicitar-te Txell perque coneixen-te una mica sé perfectament que estàs al “peu del canó” i treballant amb il.lusió i bona energia, i també a tot l’equip educatiu, encoratjar-vos a seguir endavant amb la vostra revolució directe sense demagogies!
  Rep una forta abraçada i fins aviat
  Laura

 6. Al dia a dia vas fent, amb il·lusió i amb ganes de fer el millor que pots. I llegir-vos m’ha fet sentir molt bé, allò que sento dins de mi, en veu fluixeta i que em dic cada dia abans d’entrar a l’escola, poder-ho llegir ha estat fantàstic!
  Moltes gràcies per l’article!

 7. Gràcies per fer que aquesta escola sigui GRAN.Tants records,tantes experiències viscudes….
  Escola i Barri formen una part important de la meva vida.
  Seguiu així!! Ànims !!!
  Isa.

 8. És en moments foscos i difícils com el que viu la nostra societat en aquest moment on la lluentor de les persones que treballeu abnegadament per educar i ensenyar els infants en situacions de risc i d’exclusió social és el far principal per molta gent que, allunyats de l’ensenyament, volem una Catalunya millor. Si defalliu vosaltres el país s’esfondra.

  Felicitar a na Txell i a les mils de txells que hi ha arreu del país.

  abnegació

  [del ll. abnegatio, -ōnis, íd.]

  f Sacrifici voluntari de si mateix amb finalitat altruista.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here