29.7 C
Província de Tarragona
Divendres, juliol 12, 2024

El Ball de Diables encén la metxa dels 30 anys

Un bon grapat de samarretes verdes envaiexen la plaça de les Cols. Sis petards i una lona commemorativa gegant atrauen l’atenció de la majoria dels vianants. Un turista em pregunta què hi celebren. La feinada és meva per fer entendre al senyor, amb un anglès absolutament macarrònic, que el Ball de Diables de la ciutat compleix 30 anys des de la seva recuperació històrica. L’ambient és d’allò més curiós: un poti-poti de periodistes, turistes i ciutadans sorpresos, i gent d’altres entitats del Seguici Popular.

La presidenta del Ball de Diables, Ana Tellaetxe (centre), davant de la lona commemorativa, i acompanyada de Josep Bertran (esquerra), de Repsol, i Marianne Wafelaert (dreta), de Chartreuse Difusion.
La presidenta del Ball de Diables, Ana Tellaetxe (centre), davant de la lona commemorativa, acompanyada de Josep Bertran (esquerra), de Repsol, i Marianne Wafelaert (dreta), de Chartreuse Difusion.

Davant d’una gran expectació, membres dels diables despengen la pancarta, que ocupa uns tres pisos d’alçada, i que formarà part de l’estètica de la plaça de les Cols fins que finalitzin les festes de Santa Tecla. Un espai triat de forma immillorable: es tracta d’un punt estratègic per fer difusió de l’efemèride i, a més, representa el centre neuràlgic de la festa.

A l’acte també hi participen Josep Bertran, responsable de Comunicació i Relacions Externes de Respol a Tarragona, i Marianne Wafelaert, de la Chartreuse Difusion. La presidenta de l’entitat, Ana Tellaetxe agraeix el suport rebut des d’aquestes dues empreses. “Sempre ens han acompanyat i ens han donat el seu vot de confiança”, remarca.

Per altra banda, Wafelaert aprofita l’avinentesa per explicar-nos que, des de Chartreuse, presentaran “sorpreses” per Santa Tecla que “aniran dedicades als diables”. S’accepten apostes. Jo penso que una de les propostes podria ser una ampolla inèdita del licor francès amb motiu de l’aniversari. Queda escrit. Després si s’escau ja faré el ridícul.

Logotip del 30è aniversari (Cedida: Ball de Diables de Tarragona).
Logotip del 30è aniversari (Cedida: Ball de Diables de Tarragona).

Agenda repleta d’actes

Tellaetxe ens explica que han preparat un “aniversari de ciutat”, i destaca que han elaborat un “calendari d’actes adreçats en la seva major part a la ciutadania”. A l’estiu ja podrem anar escalfant motors. El proper 14 d’agost repetiran el sopar popular i concert de gralles a la plaça de Sant Miquel, que l’any passat ja van organitzar amb èxit de convocatòria; el 17 d’agost se celebrarà un torneig de futbol platja entre les entitats del Seguici a la platja de l’Arrabassada; i el 18 d’agost  es durà a terme un concert vermut al Cós del Bou.

Al setembre podrem gaudir de la tradicional carretillada, que se celebra cada 5 anys i que es durà a terme el dia 20 a la plaça de les Cols; la Festa del 15è aniversari del Ball de Diables Petit, el 17 de setembre; i tot un seguit d’esdeveniments que giraran al voltant de la presentació d’uns nous vestits per als diables.

Imatge del 1984, en què els integrants del Ball de Diables llueixen els primers vestits.
Imatge del 1984, en què els integrants del Ball de Diables llueixen els primers vestits (Cedida: Ball de Diables).

 

Vestits nous i tipografia Anna Beta 

El canvi de vestimenta és un dels actes previstos que destaca amb més força. Feia vint anys que els diables duien el mateix disseny, de l’artista alcoverenc Antoni Torrell, i Tellaetxe assegura que estan “molt satisfets” amb el nou vestit que han preparat. Ens explica que s’ha triat per mitjà d’un concurs entre els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona. La presidenta, però, afirma que no ens en podrà dir res més fins el proper 15 de setembre, quan en podrem desgranar tots els detalls en la presentació oficial a l’Antic Ajuntament.

Pel que fa a a la imatge de l’aniversari, també té un toc especial. Ha estat elaborada per l’il·lustrador Octavi Torné, que ha decidit fer ús de la tipografia Anna Beta, el tipus de lletra que va elaborar Anna Vives, una jove molt activa amb síndrome de Down.

Tres dècades de compromís amb la festa

Ja han passat 30 anys des que, l’any 1983, un grup de joves, alumnes de Josep Bargalló a l’institut Pons d’Icart, decidiren iniciar la recuperació de l’entremès de Sant Miquel i Diables, que fou presentat durant les Festes de Santa Tecla de 1984.

La pancarta desplegada a la plaça de les Cols.
La pancarta desplegada a la plaça de les Cols.

Segons Tellaetxe, durant aquestes tres dècades, el compromís dels diables amb la ciutat “ha anat més enllà” de la participació en els actes tradicionals de Carnaval, Sant Joan i Santa Tecla. I, de fet, ells són els pares, entre d’altres, d’actes com la Santa Tecla Petita, que impulsaren l’any 1998 a través de la recuperació del Ball de Diables Petit que, per cert, ja estava documentat en una fotografia del 1922 a l’Ermita de la Salut. L’entitat ha anat creixent i actualment disposa d’uns cent cinquanta membres actius i quatre seccions: el Ball de Diables, l’Àliga, el Ball de Diables Petit i l’Aligueta.

La imponent lona que han penjat avui a la plaça de les cols és molt més que una simple pancarta: es tracta d’una declaració d’intencions. Enguany el Ball de Diables vol muntar una festa grossa. I, de moment, ja han encès la metxa d’un aniversari que es preveu molt mogut!

TEXT I FOTOGRAFIES: ENRIC GARCIA JARDÍ

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here