12.4 C
Província de Tarragona
Divendres, abril 19, 2024

Els Casals del Mediterrani i els valors en l’esport

Nens d'un dels Casals del Mediterrani jugant a futbol durant l'estona d'esbarjo.
Nens d’un dels Casals del Mediterrani jugant a futbol durant l’estona d’esbarjo.

Vacances escolars. L’espai temporal que tan anhelen els més menuts i que tants maldecaps pot arribar a provocar als seus pares. Què fer amb els teus fills, la pregunta maleïda. Una possible solució: apuntar-los a un casal d’estiu. A Tarragona prop de 500 nens, d’entre 3 i 12 anys, des del 25 de juny fins al 26 de juliol, gaudeixen d’aquesta opció d’aprendre i esbargir-se. Els joves estan repartits en vuit casals vinculats a les escoles públiques de Camp Clar, Bonavista, Torreforta, La Floresta, Sant Salvador, el Serrallo, Pau Delclòs i Sant Pere i Sant Pau. Els nens s’hi estan de 9h a 13h. El preu de l’activitat ha costat a les famílies 25€ per setmana, tot i que molts dels participants han estat becats per Serveis Socials.

Els nens pinten una pancarta del Casal del Mediterrani.
Els més menuts pinten una pancarta del Casal del Mediterrani.

Els Casals i els Jocs del Mediterrani

Casals del Mediterrani. Diuen que el nom fa la cosa. És relativament senzill, doncs, intuir que les activitats que s’hi duen a terme, giren al voltant, fonamentalment, dels Jocs del Mediterrani de 2017 —no entrarem en el debat si s’escau o no que la ciutat assumeixi aquesta responsabilitat—. Donar a conèixer l’efemèride entre els més petits és un dels objectius que es proposen, però també intenten “fomentar l’esport en equip i que els nens coneguin esports que aquí són minoritaris”, segons Xavi Zaragoza, responsable de comunicació de la Fundació Casal l’Amic, una de les organitzacions que desenvolupa el projecte. En aquest sentit, durant aquests dies, entre d’altres, tindran l’oportunitat de conèixer i practicar el rugbi.

Una nit plegats, platja i festes de barri

Manualitats, gimcames, jocs, exposicions… les cinc setmanes de Casal estan repletes d’activitats. Una de les que ens crida més l’atenció és La Nit al Casal, que Zaragoza defineix com “un non-stop”, ja que els nens arriben a les sis de la tarda i es queden a dormir a l’escola, per continuar desenvolupant activitats durant el matí següent. Entre d’altres, també destaca que els casals aprofitin les festes dels seus respectius barris per visitar-les, i que un cop per setmana se’n duguin els nens a la platja, bé sigui caminant o per mitjà del transport públic.

Els nens el primer dia van elaborar unes normes de convivència.
El primer dia els participants van elaborar unes normes de convivència.

Compromís social en perill d’extinció 

Casal l’Amic i la Fundació En Xarxa, col·lectius sense afany de lucre i amb un marcat compromís social, assumeixen la gestió dels Casals. Xavi Zaragoza, ens explica que, des de Casal l’Amic, humilment, intenten “fer un món millor”. L’entitat, nascuda el 1983 a Camp Clar, desenvolupa accions socials i educatives amb infància, adolescència i joventut, destinades a la prevenció de situacions de risc social, especialment als Barris de Ponent. Pel que fa a En Xarxa, es tracta d’una entitat privada que va néixer el 2004 a la ciutat, i també treballa en el camp dels serveis educatius, formatius i de lleure.

El Casal l’Amic, malgrat la incessant tasca que porta 30 anys desenvolupant, podria tancar a finals de setembre, per problemes econòmics. Tanmateix, els professionals que hi treballen  no es volen donar per vençuts, i estan dialogant amb les administracions públiques per trobar alternatives a la desaparició. A més, també han engegat una campanya mediàtica i social per fer difusió d’aquesta difícil situació, amb un manifest que ja ha rebut el suport de 650 adherits.

Acte de cloenda al Parc de la Ciutat

El dia 26 de juliol se celebrarà l’acte de cloenda dels Casals del Mediterrani, al Parc de la Ciutat, amb nens, monitors, i tothom qui ho vulgui. Esperem que aquest final representi tan sols un punt i seguit i que l’any vinent els dos col·lectius, malgrat les dificultats econòmiques enormes que puguin patir, com en el cas concret de la Fundació Casal l’Amic, continuin contribuint en projectes d’aquest tipus a la nostra ciutat. La seva feina és més necessària que mai, per fomentar uns determinats valors en les pràctiques esportives, però també per fer-ho en unes societats trastornades per la competitivitat malaltissa i el progrés econòmic a qualsevol preu.

TEXT I FOTOGRAFIES: ENRIC GARCIA JARDÍ

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here