27.6 C
Província de Tarragona
Dimecres, juliol 17, 2024

La “Via” de Tarragona fa camí

Moment de la cadena humana a la plaça de la Font, amb participants a banda i banda de l'itinerari.
Moment de la cadena humana a la plaça de la Font, amb participants a banda i banda de l’itinerari.

Avui fa un any, les principals forces polítiques catalanes feien esforços per aconseguir la màxima unitat possible per negociar el pacte fiscal amb el govern espanyol. Avui fa un any, els dirigents de CiU apel·laven els del PSC per una més gran implicació en l’acord del Parlament que havien votat setmanes enrera la federació nacionalista, ERC i ICV.

 

Ara fa un any, amb prou feines es parlava als mitjans de comunicació de la convocatòria de la “Marxa cap a la Independència” que l’Assemblea Nacional Catalana preparava per a l’Onze de Setembre a Barcelona. Ara fa un any, el president Artur Mas feia una compareixença solemne al Palau de la Generalitat per demanar a la societat catalana que per la Diada hi hagués un pronunciament clar i de consens a favor del pacte fiscal.

 

Ara fa un any, a Tarragona pocs podien pensar que s’organitzarien desenes d’autocars i que milers de persones anirien a Barcelona a la marxa de l’Onze de Setembre, i que fins i tot es canviaria l’horari de l’exhibició castellera de la Diada per facilitar-ne el desplaçament. Ara fa un any, ningú preveia que l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros –un dels referents locals del PSC- es pronunciaria un mes més tard a favor d’una consulta als ciutadans sobre la independència.

 

Inici de la cadena humana a les escales de la Catedral i plaça de les Cols
Inici de la cadena humana a les escales de la Catedral i plaça de les Cols

En un any tot ha anat molt ràpid i tot ha canviat molt. En ple agost, amb mitja ciutat de vacances i l’altra mitja olorant les festes de Sant Magí, més d’un miler de persones es troben al Pla de la Seu per muntar una cadena humana fins a l’Ajuntament per reclamar, ja no el dret a decidir, sinó directament la creació d’un estat propi per a Catalunya.

 

És l’itinerari del pilar caminant. Davant la mirada atònita dels turistes, la cadena baixa pel carrer Major, la Baixada Misericòrdia i la plaça de la Font i, un cop a les portes del Palau Municipal, fa el recorregut en sentit contrari. Aplaudiments, samarretes grogues de la “Via catalana”, algunes estelades penjades al coll, crits d’independència… To festiu i ambient familiar per a una tarda d’estiu.

 

Els organitzadors de la Via Catalana cap a la Independència assagen d’aquesta manera el repte de l’Onze de Setembre. Al municipi de Tarragona –quinze quilòmetres de punta a punta en paral·lel a la costa- hi ha 31 trams de la cadena, des de Ferran a Bonavista.

 

Els trams que passen per l’antiga N-340 a Llevant (Ferran, La Mora, Molnars, Solimar i Boscos) presenten una baixa ocupació. A partir de Cala Romana els trams estan plens, o gairebé, en tot el recorregut pel centre de la ciutat, Via Augusta, Passeig de les Palmeres, Rambla Nova i Avinguda Roma. A la zona de Ponent hi ha dos trams amb ocupació alta, però la resta continuen força buits.

 

Crits d'independència entre els participants de la cadena a la Baixada Misericòrdia
Crits d’independència entre els participants de la cadena a la Baixada Misericòrdia

“Tarragona no serà una excepció en el conjunt de Catalunya”, exclama Albert Cortès, coordinador local de l’ANC, parlant de l’acte de la Diada i de la futura consulta. “No es quedarà ancorada al passat i serà una de les grans capitals del futur estat català”, afegeix des de la porta principal de l’Ajuntament. L’Assemblea acaba d’estrenar local allà mateix, al carrer Sant Doménech, per facilitar les inscripcions i vendre material de promoció.

 

Falta un mes per a l’11-S. Tornant a l’inici: avui als mitjans de comunicació no es parla de pacte fiscal, sinó d’Hisènda pròpia. Avui, els partits polítics debaten de quina manera participen a la cadena humana mentre alguns en qüestionen que es reclami la independència i no el dret a decidir.

 

A Tarragona, avui es dóna per fet que la diada castellera se celebrarà al migdia amb moltes altres activitats populars per facilitar la participació a l’acció de la tarda. I avui també s’intueix una assistència massiva, multitudinària, perquè hi ha una ciutat que viu amb normalitat la seva catalanitat i que és oberta al món, innovadora, moderna i emprenedora. Una Tarragona amb un gran potencial.

 

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here