26.6 C
Província de Tarragona
Dijous, juny 30, 2022

Un Negrito de conte

Manel Sanromà, president de l'Associació d'Amics de la Colla Jove, observant la portada, acompanyat de Xavier Salvadó, operari d'Impremtes Gibert.
Manel Sanromà, president de l’Associació d’Amics de la Colla Jove, observant la portada, acompanyat de Xavier Salvadó, operari d’Impremtes Gibert (CEDIDA: Associació d’Amics de la Colla Jove).

Seria realment complex intentar descriure als més menuts, amb rectitud històrica, per què apareix un gegantó Negrito en les festes majors de la nostra ciutat. Un exercici de contextualització segurament ens hauria de conduir, tal com ja han advertit els estudiosos en la matèria, fins al segle XIX, en què caldria citar el paper que jugaren, durant aquell segle, els comerciants catalans a Cuba. També hauríem de parlar de la figura de l’escultor Bernat Verderol, que el va bastir el 1856, i que tres anys després de rebre l’encàrrec municipal, va construir la Panxita, que avui dia coneixem com la Negrita.

 

Afortunadament, la literatura infantil permet assolir horitzons imaginatius i tenyir de màgia fets documentats, que formen part del nostre patrimoni històric, amb l’objectiu pedagògic de despertar un sentiment de curiositat en els nens, i dotar els més menuts, alhora, de tot un seguit de pistes per començar a entendre aspectes de la nostra tradició festiva.

Portada de primer número de la col·lecció Els contes del Seguici de Tarragona.
Portada del llibre “El Negrito de la pau”.

CONTE ESCRIT EN FORMA DE RONDALLA TRADICIONAL

El Negrito de la Pau, el primer número de la col·lecció d’Els Contes del Seguici de Tarragona, pretén, precisament, contar “el perquè de l’existència d’un gegant Negrito, en forma de rondalla tradicional, perquè sigui molt entenedor per als nens”, explica Jordi Bertran, autor de la part escrita del conte, que narra les peripècies de la Ruth, una nena tarragonina que aconsegueix que el Negrito, un pirata malaurat, es converteixi en un gegant estimat de la ciutat. Bertran assegura que el conte “intenta traslladar un missatge de pau” i, alhora, remarcar “el protagonisme dels nens en la festa”D’aquesta forma, el filòleg i gestor cultural es retroba amb una faceta que molts recordaran pel llibre El capità de les il·lusions (Columna, 1998), en què el tarragoní parlava de la figura del Nano capità, i que fou un èxit de vendes.

UNES IL·LUSTRACIONS ATREVIDES

Les il·lustracions han anat a càrrec de Dídac Francisco. Ell mateix ha estat l’artífex també del logotip que han utilitzat per difondre la iniciativa a les xarxes socials. A partir d’uns esbossos originals, fets a mà, el jove artista va realitzar els dibuixos a través d’un ordinador. Assegura que li agrada treballar amb “colors plans i fons senzills”. “Com que es tractava d’una publicació per a nens vaig considerar que els dibuixos havien de gaudir d’un color molt lluent”, comenta.

Per retratar el Negrito ha hagut de basar-se en fotografies del gegantó. “Tens la seva imatge en ment, però te n’adones que amb el record hi ha detalls que varien”, assegura. Tot i així, puntualitza: “En el dibuix el Negrito es reconeix com a tal, però jo no faig un dibuix realista”. Bertran valora positivament l’atreviment del dibuixant en allunyar-se d’un “estil més classicista” d’il·lustrar contes infantils.

L'il·lustrador Dídac Francisco, fent una darrera revisió a les pàgines del conte.
L’il·lustrador Dídac Francisco, fent una darrera revisió a les pàgines del conte (CEDIDA: Insitu Comunicació).

DES DE LA TORRE DE LA MÓRA FINS A LA PLAÇA DE LA FONT

L’itinerari del conte portarà el Negrito des de la Torre de la Móra, fins a la plaça de la Font. El gegantó també haurà de passar per la platja Llarga, des de la qual podrà observar un skyline de la ciutat, i el Portal de Sant Antoni, que li permetrà endinsar-se en les entranyes de la festa. Els més atents ja hauran pogut comprovar que el punt de partida no és casual, i que encaixa a la perfecció amb la sinopsi del conte, tenint en compte que la Torre de la Móra és una fortificació que fou construïda l’any 1562 com a conseqüència de la perpetuació d’un seguit d’actes pirates a la zona.

INSITU I L’ASSOCIACIÓ D’AMICS DE LA COLLA JOVE, COEDITORS

Ens situem entre els mesos de juny i juliol de 2012. “La idea va sorgir d’un seguit de converses que vaig tindre amb el Jordi”, assegura Quico Méndez, un dels responsables d’Insitu Comunicació, “una empresa de projectes”, tal com la descriu Méndez, que està vinculada a Gràfiques Gabriel Gibert. La primera entitat a la qual Méndez va visitar per proposar-los el projecte fou l’Associació d’Amics de la Colla Jove, i diu que ho féu “per proximitat” és casteller dels liles des de 1987 .

L’aposta inicial funcionà. El president de l’Associació d’Amics de la Colla Jove, Manel Sanromà, afirma que la proposta els anà a la perfecció. “Feia temps que portàvem donant tombs a la idea d’integrar-nos en la Festa Major. Volíem recuperar el protagonisme participant en actes culturals de la festa”, concreta. L’entitat, encapçalada des del març passat per Sanromà, porta mig any d’activitat frenètica.

Després de l’acord de col·laboració, el següent pas fou trobar l’il·lustrador. A mitjans d’agost Dídac Francisco ja estava fent les primeres proves, i el mes de març ja tenien el producte finalitzat. “Fou aleshores quan vam cercar vies de finançament”, assevera Méndez. Una tasca difícil, amb els temps que corren. Han aconseguit, però, la col·laboració de la Diputació de Tarragona. Méndez aprofita l’avinentesa per dir també que s’ha sentit recolzat, en tot el procés, pels tècnics de Cultura de l’Ajuntament.

Han aprofitat els mesos que faltaven per Santa Tecla per polir detalls i ensenyar, de pas, el conte a un parell de nens, per veure quina era la seva reacció. Saben que s’enfronten al públic més clar i sincer. Diuen que la primera resposta ha estat positiva. Bon senyal.

“una aposta important per a la ciutat” 

El logotip de la inciativa Els contes del Seguici de Tarragona, creat per Dídac Francisco.
El logotip de la inciativa Els contes del Seguici de Tarragona, creat per Dídac Francisco.

La intenció dels promotors de la iniciativa és aconseguir una continuïtat en el temps. Al principi enguany volien publicar una sèrie de tres contes, i van demanar l’encàrrec a tres autors diferents, que van escriure històries sobre tres elements diferents del Seguici. Això vol dir que n’hi ha dos més que ja estan esperant el seu torn. Méndez vol agrair especialment als tres autors que hagin participat en Els contes del Seguici. “El que més valoro no és tan sols el fet de col·laborar desinteressadament, sinó d’haver participat des d’un inici en un projecte que no sabíem si veuria la llum pública”, confessa.

Sanromà considera que es tracta d’una aposta important per a la ciutat. Una sort que les propostes literàries relacionades amb la Festa Major resisteixin a l’oblit, i que es continuin editant llibres, encara que sigui gràcies a petites iniciatives privades que, per altra banda, de ben segur que aniran calant en el mapa cultural de la ciutat.

PRESENTACIÓ OFICIAL I ACTE PER ALS MÉS MENUTS

El proper dilluns 9 de setembre, a les 19.30h, presentaran oficialment el primer conte de la col·lecció, a les 20h, a l’Antiga Audiència. El llibre tindrà un preu de venda de 10 euros, i es podrà adquirir a l’Estand de les Festes, la botiga de la Colla Jove i les llibreries Adserà, La Capona, La Rambla i Abacus. Durant l’acte de dilluns comptaran amb la presència de l’escriptor Jordi Llavina. Just una setmana després, el dia 16 de setembre, a les 18.30h, a la Casa de la Festa, celebraran un esdeveniment destinat als nens, els autèntics protagonistes d’aquest conte, i en el qual participarà un convidat molt especial: el Negrito Petit de la ciutat.

D'esquerra a dreta: Manel Sanromà, Jordi Bertran, Dídac Francisco i Quico Méndez.
D’esquerra a dreta: Manel Sanromà, Jordi Bertran, Dídac Francisco i Quico Méndez.
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here