15.6 C
Província de Tarragona
Dimecres, abril 10, 2024

L’aniversari més refrescant del Lleó

El cap de colla del Lleó, Francesc Martorell, acompanyat dels més joves de l'entitat, en la presentació de la samarreta, els retallables i el got.
El cap de colla del Lleó, Francesc Martorell, acompanyat dels més joves de l’entitat, en la presentació de la samarreta, els retallables i el got.

El Lleó de Tarragona commemora aquest dissabte el vintè aniversari de la seva recuperació històrica d’una forma refrescant. Han preparat, amb la col·laboració especial de Chartreuse Diffusion, Gabri Olivier i la pastisseria Món Dolç una explosiva combinació, conformada pel sacralitzat licor francès, gelat i xocolata. Aquesta beguda es podrà tastar el 14 de setembre, a partir de les vuit del vespre, als jardins de la Casa de la Festa. L’acte estarà presidit per la bèstia homenatjada, i els assistents rebran, com a obsequi, un petit got que duu serigrafiat el logotip dels vint anys del Lleó, que ha estat dissenyat pel tarragoní Marc Ferris.

Com ha quedat pal·lès, enguany els membres de l’entitat volen seduir el nostre paladar. Per celebrar l’efemèride, però, també han presentat unes samarretes molt atrevides, en les quals la cua i, sobretot, els ulls esmaltats del Lleó, es converteixen en protagonistes; i uns retallables destinats al públic infantil. Ambdós productes es poden trobar a l’Estand de les Festes, al Quiosc del Barri, de Francesc Bastos, i a Ribes Art, situat al carrer Jaume I.

Detall dels retallables.
Detall dels retallables.

s

PINZELLADA SOBRE EL PROCÉS DE RECUPERACIÓ

El Lleó fou recuperat l’any 1993 per l’Associació de Veïns Verge del Carme. Com indica Arcadi Cornadó en el llibre El Lleó de Tarragona. El Rei de la Festa (Edicions El Mèdol, 2004), els integrants del col·lectiu veïnal, aconsellats per la Comissió Assessora del Seguici Popular, a l’hora d’implicar-se activament en la Festa Major van tenir l’opció de triar d’entre sis elements diferents, que foren els següents: el Lleó, el Ball dels Set Pecats Capitals, el Ball de Sebastiana del Castillo i Ball de la Rosaura, el Ball de Sogra i Nora i el Ball de Cossis i Prims. Finalment, van acabar escollint l’única opció que no implicava crear un ball, sinó una  bèstia.

L’elaboració del projecte artístic i la construcció de la peça van anar a càrrec de l’escultora tarragonina Dolors Baena i Font; els ulls esmaltats, que doten el Lleó d’una mirada penetrant, foren obra de Judit Guinovart; pel que fa a l’estructura de fusta, anà a càrrec de la Fusteria Tortosa; i de la corona se’n va ocupar el reconegut joier Joan Serramià. El 18 de setembre de 1993, a les 20:15h, fou presentat públicament, a l’Antic Ajuntament, davant d’una gran expectació.

El cap de colla del Lleó, Francesc Martorell, explica que en tots aquests anys la fesomia de la peça no ha canviat, tot i que reconeix que “el color del seu cos, amb el pas del temps s’ha anat enfosquint”. No han variat, en canvi, els 110 quilograms aproximats que pesa la bèstia, que aquests dies tornarà a passejar pels carrers de la ciutat.

s

El Lleó ballant a la plaça de leS Cols (AUTOR: David Oliete).
El Lleó ballant a la plaça de les Cols (AUTOR: David Oliete).
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here