17.5 C
Província de Tarragona
Dimecres, maig 29, 2024

Érem joves i tot estava per fer…

Gegants a la plaça de la Font el 1980 (foto: Chinchilla, cedida pel Centre d'Imatges de Tarragona. L'Arxiu)
Gegants a la plaça de la Font el 1980 (foto: Chinchilla, cedida pel Centre d’Imatges de Tarragona. L’Arxiu)

 

A mitjans dels 70, la Festa Major de Tarragona era una festa que passava ràpid. Era volgudament reduïda a la mínima expressió de la cultura pels que aleshores decidien, no fos qüestió que la gent hi pensés massa. Molts  marxaven a la capital o a prendre els darrers banys a la platja, fent que la ciutat adquirís aquell to entre groguenc i trist de la tardor.

 

Poc a poc, en plena època tardofranquista i, gràcies a la bona influència del moviment escolta,  el camp de l’esplai, el moviment coral… un grapat de joves anem  constatant  la difícil situació en la què es troben llengua, cultura, festes…i en definitiva, el país. Comencem a prendre una opció decidida en defensa de les nostres conviccions i a participar activament d’entitats i associacions culturals, cíviques, polítiques… que ens permetrien, ja a les acaballes del règim, intervenir, actuar i reinventar en la recuperació de les llibertats democràtiques .

 

L’any 79 és l’any! La sensació de llibertat esperona tots aquests col·lectius i aquell any ho podem considerar el punt de partida dels processos de recuperació i ocupació dels carrer. Hi coincideixen tres fets basics:

 

1- El nou Ajuntament. L’arribada de la democràcia a l’administració local amb un govern presidit per l’Alcalde Recasens i la presència de les forces progressistes I catalanistes   al govern, deixant fora les forces hereves del franquisme.

2- En Sergi Xirinacs i la idea de recuperat i renovar. La presència a la regidoria de cultura I festes d’aquest agitador cultural que en tres mesos ja marca nous paràmetres per encarar el futur d’una manera absolutament diferent

3- La Colla Jove. Aquell any un grapat de nois i noies, amb una mitjana d’edat no superior als 20 anys, convençuts que Tarragona mereixia una activitat castellera de més nivell, una major participació en la vida festiva de la ciutat i amb el desig de recuperar els fets identitaris al país, comencem a treballar en la creació del que seria una mica més tard la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona.

 

La tardor d’aquell mateix any en Sergi Xirinachs ens proposa d’entrar a col·laborar en la organització de les festes majors. Juntament amb el Pitu aleshores de la VYP, el Llorach de l’Esbart, l’Alegret del Casal, el Ramon Civit, la Núria, l’Andreu, el forner, el Mallafré, i d’altres que segur que em deixo, comencem a repensar la Festa, i prenem una primera decisió important: la Festa és per als tarragonins. L’aposta és clara: Santa Tecla a finals d’estiu, davant la promoció que s’havia fet en la darrera dècada de Sant Magí, de cara al turisme.

 

És l’any 80 que afrontem la primera Santa Tecla clarament organitzada des d’aquesta nova perspectiva. Encara que ja havia sortit per Sant Magí, s’estrena la Colla Jove i els seus grallers, així com la Banda Ciutat de Tarragona i hi ha un primer intent de recuperació de diversos balls: el ball de Cintes, el de Ballestes, el Patatuf, de  Ball de Bastons de Tarragona. Per fi ens treiem de sobre la Banda militar, que l’any 79 havíem xiulat a la baixada, per tot el carrer major fins a la plaça de la Font, per la seva significació i reminiscències franquistes…

 

Si ens havíem acostumat al Luís Aguilé ara hi trobem en Joan Monleón i els Pavesos; en comptes de Mocedades ve l’Orquestra Plateria o La Salseta del Poble-sec, i en lloc dels sons militars hi podem sentir el swing de la Vella Dixieland. En lloc dels concursos de pintura ràpida,  la Xus Estruch, el Tricicle o la Loles Leon. En lloc dels coros y danzas, la Mostra de Folklore Viu….

 

Erem joves i tot estava per fer,…..tot havia de ser possible!

 

Alfred Fort, gestor cultural

 

Aquest article “Érem joves i tot estava per fer…” forma part del dossier central sobre Santa Tecla que podeu llegir a la revista FET a TARRAGONA. Al dossier trobareu altres reportatges sobre on dormen durant l’any els elements del Seguici Petit, cartells antics de les festes, l’evolució de la Baixada de l’Àliga de la intimitat a la multitud…

 

Si voleu llegir aquests i altres continguts subscriu-te clicant  aquí   i t’enviem la revista a casa.

Gràcies per fer-te amic del FET.

 

La revista es pot comprar a: Llibreria Adserà, Llibreria Cal Matias, Llibreria de la Rambla, Llibreria La Capona, El Lloro, La Cocotte, Estand de les Festes (Teatre Tarragona) i Espai Turisme (Carrer Major).

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here