18.9 C
Província de Tarragona
Dilluns, juny 10, 2024

El mercat de pagès de la plaça del Fòrum

Una de les parades del mercat de pagès de la plaça del Fòrum (foto: naciodigital.cat)
Una de les parades del mercat de pagès de la plaça del Fòrum (foto: naciodigital.cat)

Cada cop més, les ciutats es separen del camp. Un dels llaços que encara manté unit el món rural i les ciutats són els mercats locals. Els mercats de pagès responen a la voluntat de mantenir i promoure una agricultura local i de temporada, justa social i ambientalment, i un consum responsable que evita la despesa en envasos i en combustible que comporten els productes d’importació. En definitiva, augmenten la qualitat de vida a les ciutats.

 

És per això que 800 persones signen per mantenir el mercat de pagès de la Plaça del Fòrum a la Part Alta de Tarragona. L’Ajuntament de Tarragona ha augmentat en un any un 400 % el metre lineal la taxa per parada arribant als 17,93 euros. Els preus d‘altres mercats ambulants a Tarragona,  fora de la Part Alta, oscil·len entre els  2,68 fins als 5,55 euros el metre lineal. Resulta que la regidora de comerç, Patricia Antón, va entendre que aquesta pujada es fa per compensar les “pèrdues” anuals que generen a l’empresa Espimsa en concepte de neteja i seguretat. Però precisament els veïns de la Part Alta no s’han vist compensats per la seva pèrdua de qualitat de vida per l’augment de terrasses, bars, sorolls… caldria compensar els “guanys” que representa aquesta pèrdua de qualitat de vida, mantenint el mercat de pagès.

 

Si es tanca el mercat, Tarragona perdrà sobirania alimentària

I no només els veïns del barri se’n poden beneficiar, sinó la resta de ciutadans. Es manté la tradició pagesa, doncs cal recordar que una de les millors hortes del país estava situada a les vores del riu Francolí, i els productes es venien a les places de Tarragona.  S’estalvia l’energia que suposen les hores de camió, tren o avió en cambra frigorífica. A més, els fruits de la terra, si són de temporada, són de major qualitat i una font de salut. Al collir-los  al punt òptim de maduració són productes amb el nivell òptim de sucres, vitamines i fibra, i amb la qualitat i el sabor d’abans. També s’eliminen intermediaris i especuladors d’aliments.

 

Al comprar en els nostres mercats, al consumir els nostres aliments i les nostres varietats locals, i cuinar-los a la nostra manera mantenim la Dieta Mediterrània, que cal recordar que és un dels 3 Patrimonis de la Humanitat que podem trobar a Tarragona, juntament amb els castells i els monuments romans.

 

Tenint en compte que la Sobirania Alimentària es va definir a la Cimera Mundial de l’Alimentació de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) com el dret que té tot poble i país a garantir la pròpia alimentació de manera suficient, sana i lligada a les seves tradicions culturals i als mercats locals, cada cop que tanca un mercat local perdem Sobirania Alimentària.

 

A Tarragona, si tanca el mercat de pagès del Fòrum perdrem una mica més de la sobirania sobre la nostra alimentació.

 

Jordi Mateu Pozuelo

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

3 COMMENTS

 1. Els hi hauría de caure la cara de vergonya a l’Ajuntament en pès. A la part alta ens hem quedat sense botigues, totes son de la Rambla Nova aball i per anar a comprar has de passejar-te per mig Tarragona; ara no en tenim prou que encara ens volen fora el mercat dels pagesos. Que s’han cregut!!!. Potser que enderroquin totes les vivendes que hi han i aixi ens haurem de buscar la vida per la part baixa. Si no fos el Carrefour del carrer August que per cert no és massa econòmic, que fariem?.
  Et trobas la ciutat de Reus que tot és ben destribuit, cinemas, supermercats etc en canvi a Tarragona te les veus i te les desitges per a fer-ho tot. Quina vergonya!!!.

 2. Aquestes informacions són la prova que es promociona una ciutat molesta i sorollosa de terrasses, que obstrueixen el pas i impedeixen el descans. La gran realitat és que es promou fins a l’extrem la cultura del vi i derivats, distintiu de la ciutat “Smart”. Cap vigilant té cura de fer limitar les cadires al lloc que els correspon. I les patim, a fe.
  En canvi, suprimint el mercat de pagesos, per exemple, se’n va en orris un lloc ben concorregut, on s’obté l’alimentació sana i necessària. Compatible amb el vi, per descomptat. Però això, ¿què els importa a la gent que treballa als despatxos i que viu lluny de les molèsties ciutadanes?
  Per altra banda, sort en tenim de les fruiteries pakistaneses, obertes diumenges i tot. Que ningú es queixi si obren els festius, perquè la gran “Nit de Comerços Oberts” de divendres passat dia 22, amb soroll inclòs per alegrar el descans, ja va pel camí d’obrir botigues dia i nit. El màxim servei seria obrir les 24 hores, com es fa a Londres, N.Y. etc. i des de fa molt anys, però en locals tancats. Són els supermercats dits Deli i semblants. Res de sorolls de nit al carrer. Aquí s’intenta però en bars i en maleïdes terrasses. Els pebrots i les cebes, al botavant.

 3. Tens molta raó Olga, mai a la vida havia passat quelcom semblant a la nostra ciutat, sembla que no poden passar sense l’aigua beneïda dels bars i fent xirinola quan van cap a casa, sense pensar que hi han persones que descansan. Tot això és la permissivitat de l’Ajuntament que vol treure profit sigui de on sigui.
  A l’estiu no pots passejar sense trobar-te els carrers bruts amb tota mena de deixalles, i ja no diguem les defecacions dels animalets, que diem-ho tot, ells no tenen la culpa, si els seus amos fòssin més curiosos i tinguesin cura de recollir-ho.
  No acabaria de tan llarga que és la llista, però no hi ha més cec que el que no hi vol veure.
  Pregunto: Es trobarà una solució?.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here