16.3 C
Província de Tarragona
Dissabte, març 23, 2024

Dalí, emperador de la cloenda del REC

Imatge dels protagonistes de la gala de cloenda del Festival REC.
Imatge dels protagonistes de la gala de cloenda del Festival REC.

L’artista Salvador Dalí es converteix en l’emperador de la gala de cloenda de la 13a edició del REC, el festival internacional de cinema de Tarragona, que se celebra al Teatre Metropol. El disseny de Jordi Llort, conformat per uns ulls bastits amb marcs de quadre, un nas que es convertirà en faristol, i un bigoti daliniànament punxegut, presideix l’acte. Una posada en escena inspirada en l’apartament surrealista de Dalí, basat en el rostre de Mae West, considerada la primera femme fatale de la història del setè art.

 

Llort és també el responsable dels grafismes del documental Dalí, emperador de l’acció, codirigit per Carles Pitarch i Maria Roig, que recorda l’estrambòtica visita del figuerenc a Tarragona, l’any 1973, amb motiu del bimil·lenari de l’estada d’Octavi Cèsar August a la ciutat. Fem un privilegiat tast de l’audiovisual. Les declaracions de testimonis i les imatges d’arxiu, acompanyades en diverses ocasions per la música en directe del trompetista Xavi de la Salud i el pianista David Jiménez, es converteixen en el leitmotiv d’un acte que també combina la dansa i el llenguatge dels signes, que és interdisciplinari, com Dalí, i com el cinema. La reflexió al voltant de la memòria i el pas del temps, present en l’obra de l’artista, serveix per encetar la gala, conduïda per Mercè Rovira i Xavier Lite, que comença amb dos quarts d’hora de retard. Una evocadora panera de pa i tot un seguit de personatges d’alguns dels films del festival també cobren vida dalt de l’escenari.

 

El director del festival, Xavier García Puerto, va recollir el premi del públic en nom del director Matteo Oleotto.
El director del festival, Xavier García Puerto, va recollir el premi del públic en nom del director Matteo Oleotto.

De les 13 pel·lícules que optaven als premis, el jurat jove, integrat per David Aymerich, Mireia Ribé, Joan Coll i Pablo Carlosena, atorga el guardó a Of horses and men, de Benedikt Erlingsson, i una menció especial a Costa da morte, de Lois Patiño. La crítica, en col·laboració amb l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC) reconeix Family Tour, de Liliana Torres, i atorga una menció especial a Of horses and men. La millor opera prima se l’endú El cuarto desnudo, de Núria Ibáñez, i el premi del públic és per a Zoran, el meu nebot babau, de Matteo Oleotto.

 

Durant la seva intervenció, el president del festival, Xavier García Puerto destaca el mèrit d’haver produït, amb un equip petit i uns recursos limitats, una “programació molt àmplia i per a tots els públics”. Recorda, no obstant, que l’any anterior fou una “edició de supervivència”, i assegura que actualment continuen patint “deficiències, tan pressupostàries com tècniques”. Aprofita l’avinentesa també per fer una aposta per la senzillesa i la coherència: “El món de la cultura no pot glamuritzar la precarietat”.

 

Uns versos del poeta Joan Brossa i una cita irònica que féu Dalí sobre la ciutat durant la seva visita, l’any 1973, anuncien l’acabament de l’acte, que finalitza amb el crit unitari de “llarga vida al cinema”. La declaració de Dalí fou la següent: “Si els romans vinguessin dirien que el més bonic són: les cabines telefòniques, el plàstic, i el progrés formidable del cinturó industrial i comercial, que és romà per excel·lència”. Les seves provocatives paraules ens recorden que el “diví” era també un personatge polèmic. Dos adjectius que el figuerenc va demostrar que poden ser perfectament complementaris.

 

Salvador Dalí, durant la seva visita a la ciutat, el 17 d'agost de 1973, acompanyat per l'aleshores alcalde   Ricardo Vilar (FONT: Arxiu Fotogràfic de l'Ajuntament de Tarragona. AUTORIA: desconeguda).
Salvador Dalí, durant la seva visita a la ciutat, el 17 d’agost de 1973, acompanyat per l’aleshores alcalde Ricardo Vilar (FONT: Arxiu Fotogràfic de l’Ajuntament de Tarragona. AUTORIA: desconeguda).
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here