15.5 C
Província de Tarragona
Dimarts, febrer 20, 2024

El procés sense ser independentista

D'esquerra a dreta: Quim Nin, Salvador Cardús, Albert Abelló i Sergi Rovira, en l'acte celebrat a la Cambra de Comerç (foto: Josep Rovira)
D’esquerra a dreta: Quim Nin, Salvador Cardús, Albert Abelló i Sergi Rovira, en l’acte celebrat a la Cambra de Comerç (foto: Josep Rovira)

El procés sobiranista que viu Catalunya “no és d’independentistes”. Ho diu Salvador Cardús, sociòleg, economista, escriptor, periodista i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional. “El procés actual és el resultat del canvi de xip que ha realitzat la majoria de la població en els últims anys respecte l’Estat espanyol”. Cardús reitera l’argument amb unes altres paraules contundents: “El procés es pot defensar racionalment sense ser independentista”.

 

A Cardús l’escolten unes desenes de persones a la seu de la Cambra de Comerç de Tarragona en el marc d’una xerrada titulada: Catalunya-Espanya, una relació de futur. Una relació, diu el sociòleg, sense interrogant, en afirmatiu. “L’embolic d’ara” ha de servir per resoldre la relació de veïnatge entre Catalunya i Espanya, davant l’evidència que “no hi ha alternatives” per l’encaix del Principat a l’estructura estatal. I afegeix: “La independència no significa aïllament, vol dir tenir veu pròpia”.

 

Abans de Salvador Cardús ha intervingut Sergi Rovira, enginyer i consultor en estratègia de processos. A partir de la pregunta “què pot aportar Catalunya al món?”, Rovira apunta tot un seguit d’exemples per demostrar que el procés sobiranista “és una oportunitat per pensar com fer millor el país”. Parla de justícia, de l’administració, d’energies renovables, d’infraestrcutures, de diplomàcia, de seguretat… I bàsicament transmet dues idees: hem de plantejar-nos nous models més eficients i flexibles, i ens hem d’emmirallar en petits estats europeus, com Àustria, Suïssa o els països nòrdics.

 

Al costat de Cardús s’asseu el delegat del govern, Quim Nin, mentre que al costat de Rovira s’ha situat Lluís Rullan, exdirector general de Port Aventura. El temps només dóna per a un parell de preguntes del públic. Entre els assistents, Paco Zapater, advocat i regidor del PSC; Robert Vendrell i Maribel Rubio, regidors de CiU, i alguns petits empresaris de la ciutat. L’acte conclou amb una altra frase de Cardús, precisa i contundent: “Enrere no hi tornarem”.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here