Advertisement Advertisement Advertisement
17 C
Província de Tarragona
Dimecres, març 22, 2023

La degradació alarmant de Tabacalera

Detall de l'aspecte actual de Tabacalera, tancada des de fa gairebé set anys i sense cap actuació per evitar la seva degradació (foto: David Oliete)
Detall de l’aspecte actual de Tabacalera, tancada des de fa gairebé set anys i sense cap actuació per evitar la seva degradació (foto: David Oliete)

Divendres 23 de març de 2007: últim dia de feina a la fàbrica de tabacs de Tarragona. Els vuitanta operaris en actiu de la planta abandonen les instal·lacions. Comença el procés de desmantellament i al cap de setze mesos, el 8 de juliol de 2008, l’empresa Altadis lliura les claus de la fàbrica a l’Ajuntament. Quatre anys i mig després, la tardor de 2012, l’activitat torna a una petita part del recinte en forma de dependències municipals, però la resta del gran espai -uns 60.000 metres quadrats, comptant els jardins- ofereix una imatge d’abandonament progressiu i alarmant.

 

Molt abans de tancar les portes, des de l’any 2000 aproximadament, Altadis -propietària de la fàbrica i del grup tabaquer-  havia decidit acabar amb les reparacions mínimes i periòdiques per mantenir-la en condicions. Les parets ja feia anys que no veien passar una nova mà de pintura i a les teulades no es renovaven les teles asfàltiques que evitaven filtracions. La producció anava disminuint, la plantilla es reduïa i tota l’activitat laboral quedava concentrada a l’ala més propera al Serrallo. Alguns extreballadors recorden com havien patit goteres en horari laboral per falta de manteniment.

 

L’aspecte és ara desolador. La brutícia s’escampa per tot arreu. Les herbes creixen de manera descontrolada. Els coloms morts s’amunteguen en alguns espais tancats. Els actes vandàlics i els robatoris s’han emportat mobiliari, cablejat i estructures metàl·liques. El pas del temps i les condicions meteorològiques -especialment les pluges- han provocat el deteriorament de les columnes i sostres de les naus (…)

 

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem al número 3 de la revista FET a TARRAGONA. La publicació es pot comprar a Llibreria La Capona, Llibreria de la Rambla, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo), Espai Turisme (carrer Major), El Lloro i La Cocotte. També la podeu rebre còmodament a casa si us en féu subscriptors per només 30 euros l’any. Per complimentar la subscricpió només cal clicar aquí.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here