Advertisement Advertisement
23.5 C
Província de Tarragona
Divendres, juny 2, 2023

Reflexions polítiques dels columnistes del ‘FET’

L'amfitrió del sopar, Ramon Maria Sans -al mig- presenta els dos ponents i columnistes de la revista FET a TARRAGONA: Pere Grau, a l'esquerra, i Jordi Jaria, a la dreta
L’amfitrió del sopar, Ramon Maria Sans -al mig- presenta els dos ponents i columnistes de la revista FET a TARRAGONA: Pere Grau, a l’esquerra, i Jordi Jaria, a la dreta

Dos dels columnistes habituals de la revista FET a TARRAGONA es troben en un sopar amb una vintena llarga de tarragonins per parlar del procés polític que viu Catalunya i del paper que hi ha de tenir la ciutat. A l’advocat, Pere Grau, i al professor de Dret Constitucional de la URV, Jordi Jaria, els han convidat els promotors del col·lectiu ‘Àgora Tarragona’ per ampliar els continguts de dos dels seus articles publicats al FET.

 

L’advocat Ramon Maria Sans fa de presentador de l’acte després de repartir entre els assistens els articles que són l’origen del col·loqui. Grau i Jaria fan una mirada a tot el segle XX per explicar la realitat sociològica, política i lingüística actual de Tarragona i en destaquen dos elements: les classes dirigents de la ciutat des del final de la Guerra civil i alts funcionaris que mantenen privilegis i els ressorts del poder; i el procés d’industrialització dels 60 i 70 que crea una elit de tècnics molt qualificats procedents de la resta d’Espanya i aliens a la cultura i llengua catalanes. Aquests factors expliquen, segons els ponents, una configuració social de Tarragona diferent a ciutats com Girona i Lleida.

 

“Tarragona serà decisiva en el resultat de la consulta”

“La ciutat no ha estat capaç de generar un discurs alternatiu al d’aquestes classes econòmiques i polítiques dirigents, i la resta de Catalunya no ha entès o ha ignorat la realitat de Tarragona”, afirma Jaria. I Grau afegeix: “Ara tenim l’oportunitat de configurar un nou país impulsat pels ciutadans. Les elits no volen el procés de canvi perquè tenen por a perdre els seus privilegis, se senten amenaçats”. És la doble amenaça de la crisi econòmica i del procés polític sobiranista.

 

En el torn de preguntes apareixen altres aspectes com el suposat discurs victimista de Tarragona quan considera que Catalunya no la comprén. Els ponents responen que la ciutat “necessita una certa complicitat de la resta del país” i que cal insistir en el doble missatge que “Tarragona no és un reducte de l’espanyolisme i que serà decisiva en el resultat de la consulta”. Al sopar també es parla de Síria i del cas de la destrucció d’armes químiques que dirigents mundials com Obama volien fer a Tarragona. Pere Grau i Jordi Jaria combaten el plantejament negatiu predominant i demanen donar-li la volta en clau positiva perquè -afirmen- això demostra “l’excel·lència tecnològica de les empreses instal·lades aquí, un exemple que les coses es fan bé perquè confien en la nostra experiència i coneixements”.

 

fòrum de debat ‘diàlegs 2014’

El sopar no s’allarga més de la mitjanit, tot i que hi ha ganes de seguir explorant les opinions dels columnistes del FET. El col·lectiu ‘Àgora Tarragona’, que va començar fa nou mesos aquests sopars col·loquis amb diferents representants de la societat civil, aprofita la trobada per recomanar el cicle de xerrades ‘DIÀLEGS 2014: Tarragona i la consulta’ que organitza la URV i el FET.

 

El cicle arrenca aquest dimarts a les 19,30 h. amb la participació, entre d’altres, del rector Francesc Xavier Grau, que explicarà el seu posicionament sobre el procés sobiranista i plantejarà la política universitària, científica i de recerca que hauria de fer una Catalunya amb estat propi. També hi participaran el catedràtic d’Història Contemporània, Josep Sànchez Cervelló i el mateix Jordi Jaria, professor de Dret Constitucional. La sessió tindrà lloc a la sala d’actes del Departament de Cultura, al carrer Major 14.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here