29 C
Província de Tarragona
Dijous, juliol 18, 2024

Escoles de vida: Saavedra i Pax

Eduard Boada,Leonor Franch, Júlia Boada i Conxita Aragonès, a les escales de l'escola Saavedra
Eduard Boada,Leonor Franch, Júlia Boada i Conxita Aragonès, a les escales de l’escola Saavedra

La Leonor Franch, la directora, m’espera a les portes de l’escola. Són les tres i els nens acaben d’entrar a classe. El vestíbul és diàfan. El presideix un enorme mural virolat amb fotografies dels 220 alumnes del centre. L’han fet entre tots per celebrar que la seva escola, el Saavedra, fa cent anys. Un segle en què han passat tantes coses! També en el món de l’educació. Quan va néixer el Saavedra, el 1913, tot estava per fer. L’escola pública era un somni, que tot just començava a fer passos tímids.

 

Després vindria l’eclosió educativa de la Segona República i el seu moviment de renovació pedagògica, i seguiren els anys foscos de la dictadura. L’educació va anar enrere com els crancs. Les escoles públiques van esdevenir escoles del règim i es va imposar un ensenyament regit per les normes dogmàtiques del nacionalcatolicisme.

 

N’hi ha que s’hi van revelar. No volien que els seus fills creixessin en aquell ambient d’opressió. Així va néixer l’escola Pax, el 1963, fa cinquanta anys. La Maria Antònia Ferrer va liderar aquesta petita gran revolució. Té 87 anys, però no ha volgut faltar a la cita. La trobo xerrant amb la directora del centre, la Maria Güell, i una exalumna, la Sílvia Francino. “Potser si hagués tingut nenes tot hauria estat diferent”, explica, “L’oferta educativa per a nenes en les ordres religioses era més variada. Però els nens només tenien l’opció dels Hermanos. I jo tenia sis fills!”. Maria Antonia Ferrer i cinc amics seus van emprendre l’aventura de crear una nova escola. Calia que fos integradora, laica, sense segregació per sexe, on s’eduqués amb i per la llibertat. Una escola com les que hi havia per tot Europa.

(…)

Aquest és un fragment del reportatge d’Anna Plaza que publiquem al número 4 de la revista FET a TARRAGONA. Un reportatge per commemorar els 100 anys de vida de l’escola Saavedra i els 50 anys de trajectòria del col·legi Pax.

La revista la podeu trobar a les llibreries de la ciutat: La Capona, La Rambla, Adserà i Cal Matias (Serrallo). També a l’Espai Turisme (carrer Major) i la botiga El Lloro (carrer Governador González. També us en podeu fer subscriptors per només 30€ l’any i la rebreu còmodament a casa. Per complimentar la subscripció cliqueu aquí.

Maria Güell, Sílvia Francino i Maria Antònia Ferrer, a la biblioteca del Col·legi Pax
Maria Güell, Sílvia Francino i Maria Antònia Ferrer, a la biblioteca del Col·legi Pax
Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here