14.4 C
Província de Tarragona
Dijous, març 28, 2024

Tarragona Republicana

Eusebi Campdepadrós, candidat d'ERC a les eleccions europees, a la seu del partit a Tarragona, acompanyat de Vicent Villena, Josep Andreu, Lourdes Sepúlveda i Pau Ricomà (foto: ERC)
Eusebi Campdepadrós, candidat d’ERC a les eleccions europees, a la seu del partit a Tarragona, acompanyat de Vicent Villena, Josep Andreu, Lourdes Sepúlveda i Pau Ricomà (foto: ERC)

El partit polític que just ara fa tres anys perdia la representació municipal de dos regidors a l’ajuntament de Tarragona, s’alça per primera vegada amb una victòria electoral a la ciutat. Un tomb històric, sense precedents, que caldrà veure si es consolida en les properes conteses. Un resultat que impulsa a Esquerra Republicana de Catalunya a la primera posició de les eleccions europees a Tarragona ciutat, igual que a la resta de la demarcació i al conjunt del país.

 

Els electors han decidit que la quarta força política de les europees del 2009 a Tarragona sigui ara la primera. Els que havien guanyat sempre fins ara (PSC) cauen a la tercera posició. Els tercers de les últimes europees (PP) passen a ser els quarts i els cinquens (IC-V) passen a ser els sisens. Només manté la mateixa posició de segona força CiU i entra amb impuls Ciutadans que se situa en cinquena posició. Un autèntic ball de cadires, un terrabastall al mapa polític, que pot ser un indici de canvis profunds d’aquí un any a les municipals.

 

Aquesta vegada -en contra del que manifesten alguns dirigents polítics-, Tarragona no ha votat en sentit diferent a la resta de Catalunya. La mobilització sobiranista a la ciutat ha fet augmentar la participació en vuit punts respecte els comicis de 2009 i ha donat la victòria clara i contundent a ERC, amb un 18,5 % dels sufragis. CiU perd un punt en relació a la cita de fa cinc anys, però conserva la segona plaça amb el 16,5% dels vots.. En canvi, els socialistes pateixen una hecatombe perquè perden 21 punts i gairebé 7.000 vots i es queden amb el 15,6% del suport electoral. També és significativa la davallada del PP tarragoní, que baixa 10 punts, precisament la mateixa xifra que obté Ciutadans, en una mostra clara de trasvassament d’electors. L’increment d’ICV també és molt important, dobla el suport electoral, però no suficient per mantenir la cinquena plaça.

 

SOBIRANISTES A LES URNES

Una conclusió dels resultats tarragonins és que en aquestes eleccions europees s’han mobilitzat els sectors que estan a favor del dret a decidir. Ha quallat el missatge que el 25 de maig calia demostrar a Europa que els catalans volen votar el seu futur polític en la consulta del 9 de novembre. Aquesta mobilització, sense precedents a Tarragona, ha portat a una victòria esclatant d’ERC. Els seus vots, sumats als de CiU i ICV, arriben a prop del 44 % dels sufragis emesos a la ciutat. Els mateixos partits, fa cinc anys, només van obtenir el 29 per cent. Ara bé, la xifra d’aquest diumenge del 44 % encara és força lluny del del 55,8% que han obtingut les tres formacions al conjunt de Catalunya. També queda clar que els sectors no sobiranistes no han tingut gaire més interès en anar a les urnes que en conteses europees anteriors.

 

De cara a les municipals del 2015, els resultats de les europees confirmen el que ja s’intueix des de fa temps: que ERC tornarà al Saló de Plens i que Ciutadans entrarà al nou consistori. Almenys, sis formacions polítiques (podria haver-hi alguna sorpresa més) tindran representació municipal i la governabilitat serà més complicada. Els tres partits grans perdran pes i en cediran als petits o a noves formacions. Ballesteros haurà de tapar les sigles del PSC (en plena decadència) si vol seguir sent el més votat i Alejandro s’haurà d’arremangar molt per no pedre gaire quota davant de la pressió de Ciutadans, on tant se val el candidat que presentin. El declivi local de CiU continuarà i no sembla tenir aturador. Per contra, Esquerra i Iniciativa estan cridades a tenir un major protagonisme.

 

Reconeguem, però, que això  són només especulacions i que tot pot canviar i molt en els pròxims mesos. Som a les portes d’un any polític amb característiques úniques i especials, genuïnament diferents a les d’exercicis anteriors, on tot el procés sobiranista amb la perspectiva de la Diada Nacional de l’Onze de Setembre i la convocatòria de la consulta del 9 de Novembre tindran uns efectes determinants. També als comicis locals. Els polítics tarragonins ‘tradicionals’, els de sempre, començant per l’alcalde Ballesteros, farien bé de prendre bona nota del tomb electoral d’aquest diumenge.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here