21.4 C
Província de Tarragona
Dimecres, juny 19, 2024

Un assaig a ritme de tango

 

Imatge de l'assaig general de Tornavís Teatre de l'obra "Una pistola a cada mà".
Imatge de l’assaig general de Tornavís Teatre de l’obra “Una pistola a cada mà”.

 

Sona un tango. Just quan una parella d’actors es disposa a ballar, la cançó s’acaba. Murphy ha guanyat la partida al compadrito tarragoní, que semblava disposat a fixar el seu rostre a una distància mil·limètrica del de la seva companya. Potser Gardel, des del cel, ha exigit que el silenci ho evités. Per uns instants, sembla que ens trobem en una precipitada escola de ball. Tothom improvisa, en parella, coreografies per a moments molt concrets de l’obra. Rialles. Tot i els nervis que es palpen en plena jornada d’assaig general, el bon humor s’imposa. També ho fa la gana. Mentre discuteixen alguns darrers aspectes a polir, una capsa de galetes presideix la rotllana de cadires. Són les deu de la nit, i n’hi ha que porten tancats des de la tarda a la sala d’actes de l’Institut Antoni de Martí i Franquès. Els ventres que encara no han sopat rondinen, i les persones més impacients intervenen en el debat amb la boca plena. En aquesta mateixa sala va sorgir Tornavís Teatre l’any 2009, quan un grup d’exalumnes del centre de secundària, que havien format part de Vis de Vanadi—el grup de teatre de l’institut—, van concloure que volien continuar fent teatre plegats. I enguany Tornavís ja commemora el seu primer lustre de vida.

 

L’obra que interpreten aquest dijous, a les 21h, al Teatre Metropol, en el marc de la Mostra de Teatre Jove, es titula Una pistola a cada mà, i és una adaptació de la pel·lícula Una pistola en cada mano, dirigida per Cesc Gay. Es tracta d’un retrat còmic d’un seguit d’homes fracassats, derrotats per la desventura i la manca d’intel·ligència emocional. “El guió de l’obra és una transcripció i traducció de la mateixa pel·lícula, que han fet els actors”, confirma Eloi Isern, director de Tornavís Teatre. “La productora i els autors del film ens han cedit els drets expressament per al dia de l’obra”, explica.

 

El cartell de l'obra ha estat dissenyat per Arnau Figueras.
El cartell de l’obra ha estat dissenyat per Arnau Figueras.

Porten preparant l’obra des de finals de febrer. Isern reconeix que és l’any que han començat més tard a assajar. “Ens resultava molt complicat trobar una obra escrita amb les característiques que necessitàvem, i va sorgir la idea d’adaptar aquesta pel·lícula de manera que ens encaixés”, relata. Ell, com a director, confessa que de moment no ha volgut mirar el film, per no “rebre’n influències”.

 

“Les complicacions es concentren bàsicament en el treball dels actors. Es tracta de personatges amb actituds i personalitats molt habituals, amb les quals convivim cada dia, i per tant, l’actor ha de veure en el personatge trets identificatius molt amagats, ha de fer gairebé de psicòleg”, explica Isern. Pel que fa a l’escenografia, Xevi Manero els ha bastit una estructura en forma de cub, i els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona (EADT) han transformat les seves diferents cares en els espais on es desenvolupa l’acció.

 

L’assaig clou a dos quarts de dues de la matinada, després de les darreres indicacions del director. Les cares dels tretze valents, col·laboradors—i també de servidor—demanen repòs. La nit d’aquest dijous esclatarà per fi el moment esperat per tots els integrants de Tornavís Teatre. I després, quan ja s’hagi baixat el teló, hagin fruït del col·loqui amb el públic, i tot hagi quedat ben recollit, Isern podrà asseure’s al sofà de casa i gaudir, amb la consciència tranquil·la, dels 95 minuts de pel·lícula.

 

LA MOSTRA DE TEATRE JOVE, FINS AL 25 DE JUNY

 

El públic de la XXI edició de la Mostra de Teatre Jove, que es va engegar el passat 5 de maig i que finalitzarà el proper 25 de juny, ja ha pogut comprovar com passaven per damunt de l’escenari del Metropol un total de set companyies teatrals. Aquestes són les obres que, a dia d’avui, resten per representar:

 

Dijous 29 de maig. Una pistola a cada mà, guió de Cesc Gay i Tomás Aragay. Tornavís Teatre. 21h.

Dilluns 2 de juny. Music is the answer, de creació pròpia. The Backstage 21h.

Dimecres 4 de juny. Boeing Boeing, de Marc Camoletti. Ditiràmbics Teatre. 21h.

Dilluns 9 de juny. Sínguels, de creació pròpia. Scenicum Cia. 21h.

Dimarts 17 de juny. E. R. (actrius), de Josep Maria Benet i Jornet. Cia. Seven 6. 21h.

Dimecres 25 de juny. Adrià, un torero català, d’Assumpta González. L’Enramada Juvenil. 21h.


 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here