19 C
Província de Tarragona
Dimarts, maig 28, 2024

Francesc Xammar i el dret a decidir

Representants de les 40 entitats que s'han adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir a Tarragona. Al mig, Joan Rigol i Francesc Xammar (foto: ANC)
Representants de les 40 entitats que s’han adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir a Tarragona. Al mig, Joan Rigol i Francesc Xammar (foto: genofoto)

Francesc Xammar prepara un nou viatge a Centreamèrica. Aquest estiu marxa a Nicaragua (juliol) i El Salvador (agost). Amb vuitanta anys continua sent un referent en la lluita contra les desigualtats en països subdesenvolupats, però també en el seu entorn més proper, el barri de la Floresta. La seva coherència, honestedat i integritat l’han dut a acceptar la presidència del Pacte Nacional pel Dret a Decidir a Tarragona.

 

Aquest jesuïta, que va format part del primer ajuntament democràtic (1979-1983) com a regidor d’una candidatura ciutadana i va presidir durant molts anys la Federació d’Associacions de Veíns, representa ara tots aquells que, des de Tarragona, reclamen poder votar el 9 de novembre i decidir el futur de Catalunya. Xammar, allunyat de la política i molt crític amb els partits, és aclamat pel públic que omple l’Auditori de la Diputació en l’acte de presentació del Pacte Nacional a nivell local.

 

“A diferència de Portugal, que va aconseguir la independència el segle XVI a través de les armes, Catalunya vol assolir el matex objectiu amb la força de la raó i el diàleg“, proclama Xammar des del faristol. En el seu parlament, apel·la al dret d’autoderminació dels pobles recollit per les Nacions Unides, a la voluntat del poble català de mantenir la seva identitat (història, llengua, cultura, dret civil…) i al desig d’autogovern expressat al llarg dels segles.

 

“No disposem de les eines necessàries per construir una alternativa a les actuals polítiques neoliberals”, es queixa Xammar. “Volem aixecar una nova societat, una Catalunya lliure i solidària. Un país que garanteixi els drets socials, el dret a una feina digna, a un habitatge, a una bona sanitat i educació”, afegeix. “Volem un nou estat que vetlli pels drets de tots els ciutadans i una democràcia autènticament participativa”, conclou.

 

Drets nacionals i drets socials. Francesc Xammar, un home que sempre ha estat al costat dels més febles, apel·la al dret a decidir el futur polític de Catalunya com un pas imprescindible per construir un nou estat, més just i solidari. Discurs emotiu d’un defensor dels drets humans. I remata afirmant: “No sigueu sords a la crida del 9 de novembre”.

 

Xammar posa veu a una part molt significativa de la societat tarragonina i a les 40 entitats que s’adhereixen al Pacte Nacional per al Dret a Decidir a Tarragona. Des del centre comercial la T de Tarragona als Minyons Escoltes. Des de PIMEC al Club Bàsquet Tarragona. Des de Càritas Diocesana a Dames i Vells. Des de la Cambra de Comerç al col·lectiu d’escriptors La Gent del Llamp. Des de la Jove als Xiquets. Des d’Unió de Pagesos a Sobirania i Justícia. Des de Jordi Sendra, president local de CDC a la històrica activista Teresa Fortuny, coordinadora d’Esquerra Unida i Alternativa. I els més aplaudits de la tarda: el col·lectiu ‘Súmate’, representat per Cristóbal Cuesta.

 

Foto de família. Imatge d’unitat i pluralitat. Un escenari que representa des de la democràcia cristiana -a l’acte assisteix el president del Pacte Nacional i expresident del Parlament, Joan Rigol- fins a l’esquerra més combativa. Des de les patronals als sindicats, passant per partits polítics, entitats culturals i clubs esportius. És la Tarragona que vol votar, que vol més democràcia. És la Tarragona que, per cert, se sent aliena al canvi de monarca. El procés continua endavant.

Ricard Lahoz
Ricard Lahoz
Periodista. Director del FET a TARRAGONA
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here