Advertisement
11.1 C
Província de Tarragona
Dimecres, febrer 8, 2023

Petjades sonores

Els participants de la ruta literària escoltant un dels textos de Pin i Soler a través d'un reproductor MP3.
Els participants de la ruta literària escoltant un dels textos de Pin i Soler a través d’un reproductor MP3.

 

Se us acut res millor per escoltar les paraules que un autor literari ha escrit sobre un indret que contemplar-lo als seus peus?:

 

A Tarragona, darrere el Palau de l’Arquebisbe, passa aquella muralla portentosa que comença al portal de San Francesc i va fins al de Santa Clara.”

Josep Pin i Soler, La família dels Garrigas, «Crematística»

 

En cap ciutat cristiana, inclús Roma, hi ha una catedral plantada amb més majestat.”

Josep Pin i Soler, La família dels Garrigas, «Magna Tarraco!»

 

Amb l’objectiu de donar a conèixer la figura i l’obra del literat tarragoní Josep Pin i Soler, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) va fer una reducció del llibre Ruta Josep Pin i Soler (La interpretació de la ciutat), de Magí Sunyer, i així va néixer aquesta activitat itinerant que transcorre per set indrets de la ciutat de Tarragona descrits per l’il·lustre escriptor tarragoní o bé que estan relacionats amb alguna escena de les seves obres (Passeig Arqueològic, carrer Cavallers, Pla de la Seu, Portal del Carro, Pretori, Casa de la Festa –on s’escolta una magnífica descripció del seguici festiu de la Festa Major de Santa Tecla– i Balcó del Mediterrani). La diferència amb les rutes literàries habituals és que els assistents, després d’unes paraules introductòries de la guia, escolten de manera individual els textos literaris mitjançant un aparell reproductor MP3. Així doncs, la idea original i l’organització han anat a càrrec de l’APELLC mentre que l’enregistrament dels àudios i el disseny i la producció de la ruta han correspost a l’empresa de serveis culturals Imaginautes.

 

L’estrena de la ruta es va fer el dissabte 7 de juny, a les 11 del matí: hi van assistir més d’una quarantena de persones, tot un èxit! Com tots els participants, les besnétes de Josep Pin i Soler, Alícia i Mercè Pin, van anar escoltant els fragments gravats, pertanyents a la trilogia ‘La família dels Garrigas’, ‘Jaume’ i ‘Níobe’. També va anar seguint l’itinerari Josep Maria Domingo, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i gran coneixedor de l’autor tarragoní, a qui ha dedicat el llibre Josep Pin i Soler i la novel.la, 1869-1892. El cicle dels Garriga (Barcelona, 1996).

 

Les paraules de Pin i Soler desprenen una emoció especial quan parla de la ciutat on va néixer l’any 1842: l’enyorança va fluint entre línies ja que les va escriure des del seu exili: l’any 1865 va haver de fugir per haver participat en els avalots de Sant Daniel, a Madrid, i durant la seva llarga absència del país –més de vint anys– va residir a Marsella, París, Malines, Lieja, Anvers i Brussel·les.

 

Fins ara, us he fet cinc cèntims de l’estrena de la ruta Josep Pin i Soler però, a partir d’ara, estarà destinada tant a un públic escolar (alumnes de cicle superior d’ESO i Batxillerat) com al públic general; en definitiva, persones interessades per la figura i l’obra de Josep Pin i Soler que podran gaudir de les seves paraules tot relacionant-les amb els indrets tarragonins que hi apareixen.

 

Es tracta d’una experiència absolutament recomanable; la passejada (poc més d’una hora i mitja) pels carrers tarragonins, el repàs a algunes mostres del ric patrimoni arquitectònic de la ciutat, la descoberta de racons i detalls desconeguts i, sobretot, la fluïdesa de la prosa d’un dels millors autors realistes de les lletres catalanes fan sospitar que aquesta ruta literària tindrà un “llarg recorregut” per endavant. Ja m’enteneu…

 

Les persones que van gaudir de la ruta, a l'interior de l'Antic Ajuntament (CEDIDA: APELLC).
Les persones que van gaudir de la ruta, a l’interior de l’Antic Ajuntament (CEDIDA: APELLC).
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here