10.9 C
Província de Tarragona
Dissabte, febrer 24, 2024

Diàlegs en l’expectativa

Imatge de l'última sessió del cicle DIÀLEGS 2014: TARRAGONA I LA CONSULTA amb la participació de Joan Miquel Carrillo, Agustí Pujol i Rafael López Monné. A la dreta, el director del FET a TARRAGONA i moderador de l'acte, Ricard Lahoz (foto: David Oliete)
Imatge de l’última sessió del cicle DIÀLEGS 2014: TARRAGONA I LA CONSULTA amb la participació de Joan Miquel Carrillo, Agustí Pujol i Rafael López Monné. A la dreta, el director del FET a TARRAGONA i moderador de l’acte, Ricard Lahoz (foto: David Oliete)

Durant el primer semestre del 2014, des del febrer fins al juny, s’han anat convocant regular les trobades que, organitzades pel ‘Fet a Tarragona’ i la Universitat Rovira i Virgili, han intentat copsar l’estat d’opinió d’una part significativa dels actors de la societat civil tarragonina en relació amb la convocatòria d’una consulta per decidir el futur polític de Catalunya el pròxim 9 de novembre. Sota el títol de ‘Diàlegs 2014: Tarragona i la consulta’, diversos dimarts dels darrers mesos han donat peu a les veus més diverses a manifestar-se sobre el present i el futur del país, i el paper de la ciutat en l’actual escenari polític.

 

No és aquest el lloc de repassar el nom i les aportacions dels diferents participants en la iniciativa, que el lector podrà trobar en el mateix web del ‘Fet a Tarragona’, en les diverses notícies que han anat apareixent donant compte dels diferents diàlegs. És hora, això sí, de fer balanç. En aquest sentit, cal constatar que aquesta col·laboració entre la Universitat i el ‘Fet a Tarragona’ permet pensar en la consolidació d’un espai de debat ciutadà, amb voluntat d’acollir veus i visions que permetin acostar els ciutadans i ciutadanes a temes d’actualitat, amb una certa perspectiva de fons. Des d’aquest punt de vista, els ‘Diàlegs’ han estat un èxit, tant per la resposta del públic, com pel nivell del conjunt de les intervencions que s’hi ha succeït, així com també per la complicitat i predisposició dels múltiples ponents que hi han pres part.

 

D’altra banda, des del punt de vista dels continguts, els assistents han pogut copsar diferents perspectives en relació amb la situació actual del país i amb les expectatives que plantejaria un estat català. L’anàlisi del present i la prospectiva de futur han estat els protagonistes dels diàlegs, en els que els ponents han intentat copsar algunes certeses en l’escenari general d’incertesa en què ens trobem i fer projeccions en relació amb diferents aspectes d’una futura república catalana. Ha estat un exercici certament interessant que ha obert noves inquietuds i ha generat algunes respostes.

 

Ara s’obre un parèntesi, d’acord amb les dinàmiques habituals del calendari, que permetrà valorar l’evolució futura de la iniciativa i la seva continuïtat. Tanmateix, cal parlar d’un balanç certament positiu en què els ‘Diàlegs’ han complert el seu objectiu divulgatiu i mobilitzador, tot consolidant la comunitat del ‘Fet a Tarragona’, un projecte periodístic que pretén aglutinar un espai social propi, a través de la complicitat del seu públic lector, així com han contribuït al compliment de la funció social de la Universitat pública del territori. Ara, s’acosta un període incert, amb l’horitzó del 9 de novembre, que, de ben segur, serà motiu per reflexions ulteriors.

Jordi Jaria i Manzano
Jordi Jaria i Manzano
Professor de dret constitucional i ambiental URV
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here