14.5 C
Província de Tarragona
Dijous, maig 23, 2024

La literatura del quilòmetre zero

L'editorial Onada Edicions  opta per potenciar la literatura bastida a les comarques tarragonines.
Aquesta primera edició del projecte Literatura km0, que engegarà el curs 2014-15, Onada Edicions i els Escriptors del Camp de Tarragona  proposen la lectura de les novel·les de Jordi Tiñena i Margarida Aritzeta.

 

Seria interessant preguntar als nostres alumnes de secundària quants escriptors de les comarques tarragonines coneixen. Qui sap, potser el resultat de l’experiment ens acabaria sobtant, però el cert és que des dels Escriptors del Camp de Tarragona (ESCAT) i Onada Edicions han detectat una presència escassa d’autors del territori entre la literatura que es prescriu a les aules. Amb la voluntat de capgirar aquest context, força generalitzat, han endegat conjuntament la iniciativa Literatura km0, que pretén donar a conèixer obres d’autors tarragonins als estudiants d’ESO i batxillerat.

 

El fagòcit del centralisme ho engoleix pràcticament tot, i dificulta la visibilització d’aquells que resten als marges. “La centralitat de Barcelona fa que les perifèries, les que siguin, tinguin molt poca visibilitat”, explica Miquel Àngel Pradilla, director científic d’Onada Edicions. Segons Pradilla, el fet d’estar allunyats dels grans centres de decisions i dels focus mediàtics provoca que “la literatura que es fa aquí, que és una molt bona literatura”, se’n vegi ressentida. En el camp de la literatura juvenil, tal com assegura Pradilla, les grans editorials de Barcelona “són les que acaben monopolitzant l’edició d’obres”, i per tant, delimitant quina ha de ser la literatura prescriptiva.

 

Enguany el projecte Literatura km0 proposa la lectura de dues novel·les: Un dia en la vida d’Ishak Butmic, de Jordi Tiñena, i Cita a la paret de gel, de Margarida Aritzeta. La primera, que és una reedició de l’obra que el 1994 va guanyar el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, està recomanada per a alumnes de batxillerat; i la segona està adreçada, sobretot, a un públic d’entre 12 i 14 anys. L’objectiu és mantenir aquest format curs rere curs, amb la introducció, en properes edicions, d’obres d’escriptors que aspiren a fer-se un lloc en el panorama literari. “Volíem començar amb els peus ferms, amb dues veus sòlides, però la nostra voluntat és treballar també amb autors emergents”, assegura Pradilla, que vol erigir Literatura Km0 com un “altaveu” de la literatura del Camp de Tarragona.

 

Les obres estan emmarcades en la col·lecció Maremàgnum, d’Onada Edicions. “Aquests llibres estan dissenyats específicament per al consumidor de secundària, perquè són d’una llargada raonable i, sobretot, d’un preu assequible”. Aquest darrer aspecte, segons Pradilla, és “fonamental”, tenint en compte que “estem immersos en una crisi molt salvatge”. Les edicions ronden entre els deu i els dotze euros, i compten amb unitats didàctiques virtuals per als alumnes, que ja estan disponibles al web.

 

L’editorial vol que tant Tiñena com Aritzeta puguin circular pels diferents centres de secundària al llarg del curs i intercanviar impressions amb el seu públic jove. La proximitat dels escriptors tarragonins, de fet, permet que l’organització d’una trobada entre autor i estudiant resulti, en termes generals, molt factible.  Al setembre presentaran la iniciativa a la ciutat, tot just coincidint amb l’inici del calendari acadèmic. Aleshores en podrem conèixer més detalls. “Mirarem de personalitzar molt la gestió amb els centres, amb els quals estem iniciant els contactes”, afirma Pradilla.

 

Tot i que el projecte sorgeix en un quilòmetre zero molt concret, que és Tarragona, des de l’editorial amb seu a Benicarló—molt implicada a la ciutat, però, com demostra també l’edició de les Biografies de Tarragona—, ja estan treballant per exportar la mateixa iniciativa a les Terres de l’Ebre. Perquè per trobar bona literatura no cal fugir al centre neuràlgic del país. La podem trobar també aquí al costat, pertot, a qualsevol cantonada.

 

PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here