Advertisement Advertisement
21.7 C
Província de Tarragona
Diumenge, octubre 1, 2023

Tarragona 1714: ciutat en guàrdia

Plànol de la ciutat de Tarragona el 1713. Extret del llibre 'Cartografía de plazas fuertes' d'À. Bonet Correa (1991)
Plànol de la ciutat de Tarragona el 1713. Extret del llibre ‘Cartografía de plazas fuertes’ d’À. Bonet Correa (1991)

Mal llamp! Què n’heu fet de les vostres nobles defenses? Veure el baluard de Sant Pere convertit en un aparcament em dol a l’ànima. Sort que de la falsabraga n’heu fet un museu a l’aire lliure i que els fortins de Sant Jordi i de la Reina Anna Stuart encara respiren imponents a la punta del Miracle. No els oblideu. Un dia us van protegir de l’enemic.

 

Sóc Rafel Nebot, fill de Riudoms, general de l’exèrcit austracista i, a la meva vellesa, comte de Nebot, per la gràcia de l’emperador Carles d’Àustria. Tarragonins, jo vaig intentar salvar-vos de la ignominiosa entrada de les tropes borbòniques. Però no hi vaig ser a temps. Ara, tres segles més tard, sou ben pocs els que em recordeu, tot i que molts dels meus homes van donar la vida per vosaltres. Només alguns historiadors fascinats per les batalles, com Manel Güell o Salvador J. Rovira, canten encara les meves gestes.

 

Si m’ho permeteu, us en faré memòria. Era l’estiu de 1713. Ja feia mesos que vèiem que l’Aliança contra els borbònics feia aigües. Un any enrere, els anglesos i la seva flota  s’havien retirat deixant-nos a l’estacada i amb problemes d’avituallament. I ara eren les tropes imperials les que es retiraven. L’arxiduc Carles, a la mort del seu germà, havia estat proclamat emperador d’Àustria. El nostre regne ja no li feia falta. Això sí, hi va deixar la seva dona, qui sap si amb afany de perdre-la de vista!

(…)

 

Aquest és un fragment del reportatge que publiquem sencer al número 6 de la revista FET a TARRAGONA dedicat a rememorar com era la ciutat a la Guerra de Successió, aprofitant la celebració del Tricentenari.

La revista la podeu comprar a: Llibreria La Capona, Llibreria de la Rambla, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo), Espai Turisme (carrer Major) i botiga El Lloro (carrer Governador González). Una altra opció és rebre la revista còmodament a casa, si us en féu subscriptors per només 30 € l’any. Podeu complimentar la subscripció clicant aquí.

Anna Plaza
Anna Plaza
Periodista
PUBLICITAT
CATEGORIES
ETIQUETES
POTSER TAMBÉ T'INTERESSA...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here